Belföld

Ingyen kapnák a gyógyszert a kisgyermekek?

Preferált referenciaársáv-rendszert alakítana ki az egészségügyi államtitkárság a generikus (lejárt szabadalmi védettségű), kémiai úton előállított gyógyszerek társadalombiztosítási támogatására, így ösztönözné nagyobb árengedményekre e gyógyszerek gyártóit - írta a Világgazdaság.

A hónap elején szakmai konzultációra bocsátott Semmelweis-vitairat készítői számolnak továbbá a lejárt szabadalmi védettségű biológiai készítmények másolatainak (biosimiler) piacra kerülésével is, amelyben jelentős tartalékok vannak.

Szóba jöhet, hogy a jelenlegi gyógyszer-támogatási rendszer – ebben minden biztosított betegnek az adott betegségre rendelt orvosság után egyforma tb-támogatás jár – megváltozik.

Megfontolandónak tartják például azt, hogy a gyermekek adott életkoráig az állam a gyógyszerek költségét részben átvállalja, ami a kedvezőtlen születésszám megváltoztatását célozza.

Az orvosokat nem büntetnék, hanem anyagilag ösztönöznék a költséghatékony gyógyszerrendelésre, és állami szakmai háttérintézmény koordinálásával betegtájékoztató programokat indítanának. A vitairatból kitűnik a közgyógyellátási rendszer megváltoztatásának szándéka is annak érdekében, hogy a településenként jelenleg meglévő különbségek megszűnjenek – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik