Belföld

Pokorni osztatlan képzést akar

Magas pályakezdő bérek, már a képzés elején kiemelt ösztöndíjak, osztatlan képzés, megfelelő színvonalú továbbképzés és az elhelyezkedés garantálása - így foglalta össze Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke a pedagógus-életpályamodell általa legfontosabbnak ítélt elemeit.

Pokorni Zoltán a több száz pedagógus, intézményvezető és oktatási szakember előtt arról beszélt, hogy szerinte vonzóbbak azok a bérrendszerek, amelyek “laposak”, azaz aránylag magas pályakezdő fizetéssel indulnak, majd arányosan emelkednek. A magas kezdő alapbér mellett a többletjövedelmeket a vállalható többletfeladatokhoz kellene kötni – mondta, és azt is hozzátette: “érje meg az osztályfőnöknek mentortanárnak lenni”.

Kitért arra is, hogy tapasztalatok szerint a pedagógus-életpályamodell ott működik jól, ahol eléri az átlagbért a pedagógusok bére is. Ennek kapcsán azt is elmondta, hogy ez az összeg általános iskolai tanároknál tavaly 165 ezer forint volt, a középiskolai tanároknál pedig 185 ezer forint. Eközben a diplomás alapbér 273 ezer forint volt, míg az összjövedelem 335 ezer forint.

Úgy látja, “le kell húzni” a pedagógusképzésről az egyéb funkciókat, és arra kell koncentrálni, hogy a közoktatási feladatok ellátásához képezzenek pedagógusokat, a jelenleginél kevesebb létszámban, de magas színvonalon. Számukra ugyanakkor garantálni kell az elhelyezkedést; erre vonatkozó passzus nincs a koncepcióban, de nagyon fontos elem – tette hozzá.

Véleménye szerint fontos, hogy szigorú belépési követelményeket szabjanak, és osztatlanná váljon a pedagógusképzés.

Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár is hozzászólt az elhangzottakhoz. Ő arról beszélt, hogy a pedagóguspolitikának a jogszabályi alapjait és kereteit le kell tenni még ebben a kormányzati ciklusban az asztalra. Most nincs pénz arra, hogy bármiféle tőkeinjekcióval “finanszírozzák meg” a pedagógustársadalmat, ugyanakkor komoly kormányzati elhatározás, hogy kiemelt preferencia legyen e terület – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik