Belföld

Áll a bál Esztergomban

Egyórás késéssel kezdődött az esztergomi képviselő-testület csütörtök esti ülése, a képviselők harminc perc olvasási szünettel kezdték a munkát, mert 62 oldalnyi, újdonságnak számító dokumentumot osztottak ki a testületnek.

Tétényi Éva független polgármester az ülés legfontosabb napirendi pontjának az önkormányzat pénzügyi helyzetéről szóló beszámolót nevezte. A képviselők elé került dokumentum szerint a város gazdálkodása évek óta deficites, a idén tízmilliárd forint áll rendelkezésre a finanszírozásra, viszont a 2010-es kiadási előirányzat 12 milliárd forint.

A polgármester előterjesztésében arról beszélt, hogy ha az adósságrendezésről szóló javaslatát nem fogadják el, a 90 napon túli tartozások miatt köteles megindítani az adósságkezelési eljárást és a kirendelt pénzügyi biztos leállíthatja a nem kötelező feladatok ellátását.

A helyi Fidesz újra nemet mondott

A Fidesz-frakció a napirend összeállításánál leszavazta a polgármester indítványát. Elfogadták, hogy Tétényi Éva elmondhassa beszámolóját, azonban úgy határoztak, hogy a testület a Fidesz indítványát szavazza meg az adósságkezelés módjáról.

Meggyes Tamás (Fidesz) volt polgármester az eljárás indoklásában kijelentette; “Tétényi Éva döntése olyan súlyú lenne, amilyet Esztergom önkormányzata még nem hozott. Életveszélyes, minden esztergominak ártó és a legnagyobb felelőtlenség, amivel közéleti munkám során találkoztam”.

A tényleges vita megkezdése előtt az egyik fideszes képviselő javaslatára határozatot fogadtak arról, hogy Tétényi Éva polgármester tartson rendet a Városháza előtti téren, ahol közel 50 ember kivetítőn kíséri figyelemmel az ülést és több fideszes képviselő felszólalása alatt kiabálás hallatszott be a tanácskozóterembe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik