Belföld

Megkezdődött Budaházy pere

Megkezdődött Budaházy Györgynek az Országos Rendőr-főkapitányság ellen indított közigazgatási pere, amelyben a felperes egy rendőrségi határozat felülvizsgálatát kéri.

A Fővárosi Bíróság közigazgatási kollégiuma a keddi tárgyaláson iratismertetést tartott.

A keresetlevél szerint 2008. október 23-án a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak a Déryné közbe bejelentett rendezvényéről Budaházy György több emberrel együtt át akart menni a Magyarok Világszövetsége Astoriánál tartott rendezvényére, de a Bajcsy-Zsilinszky útnál a rendőrök meggátolták a továbbhaladásban, intézkedtek vele szemben, majd előállították. Az intézkedés okáról azonban nem tájékoztatták.

Budaházy György a rendőri intézkedés ellen panasszal élt. A panasz ügyében első fokon a Készenléti Rendőrség parancsnoka hozott határozatot. Ezt másodfokon helybenhagyta az ORFK rendészeti igazgatója által hozott határozat.

Az elsőfokú határozatban megállapították, hogy mivel az intézkedést nagy tömegben hajtották végre, az intézkedés tényét az intézkedő rendőr a felperessel nem tudta közölni. Az intézkedés okát az intézkedés befejezésekor jelölték meg, és Budaházy György ellenszegülést tanúsított a jogszerű intézkedéssel szemben, és ezzel szabálysértést valósított meg.

A felperes keresetében a rendőri intézkedés jogszerűtlenségének megállapítását és erre vonatkozóan az alperesi határozat elsőfokú határozatra is kiterjedő hatályon kívül helyezését, valamint a hatóság új eljárásra kötelezését kéri.

A tárgyalást 2011. január 24-re elhalasztották. Budaházy György 2009. június 19. óta előzetes letartóztatásban van; terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolta meg a főügyészség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik