Belföld

Hiányoznak a viták a kampányból

Hiányoznak a hatpárti, illetve a páros viták is a mostani választási kampányból Török Gábor szerint. A politológus kifejtette: a Fidesznek nem érdeke a miniszterelnök-jelölti vita az első forduló előtt, hatpárti beszélgetésekre azonban szükség lenne.

Bár B kategóriásnak tartja a kampánynak az első hatpárti vitáját Török Gábor, a Duna Televízión az országos listát állító pártok képviselőinek diskurzusa a szakértőt rádöbbentette, mennyire hiányoznak ezek a mostani kampányból. “Hiába alkalmazták a szokásos életidegen stopperórás-monológos módszert, amelyben az újságíró feladata a hátralévő idő bemondására szorítkozik, mégis kiderült sok olyan dolog, amit csak egy ilyen vitában tapasztalhat meg a tévénéző. Én például nem hallottam még a Civil Mozgalom vagy az LMP véleményét a 2004-es népszavazásról, és talán ezzel nem is vagyok egyedül” – írja blogbejegyzésében Török Gábor.

Hozzáteszi: az is érdekes volt, ahogy az MSZP és az MDF képviselője felváltva próbált meg elhatárolódni a Jobbiktól, miközben mindketten hevesen elutasították a szavazati joggal járó kettős állampolgárságot. Mindeközben a Jobbik képviselője „herényire zsugorodott” MDF-ről és „magyargyűlölő politikát folytató” MSZP-ről beszélt.

“Értem én, hogy az első forduló előtt a Fidesz nem érdekelt az elmúlt három választási kampányban lassan hagyománnyá vált kétszereplős miniszterelnök-jelölti vitában, ráadásul az ellenfelek annyira tehetetlenek, hogy semmi esélyük nincs még elgondolkoztatni sem Orbán Viktort. Mesterházy Attila zászlós házivideói nem alkalmasak arra, hogy tömegesen kialakuljon a vitától menekülő ellenzéki politikus képe, márpedig enélkül ebben az aszimmetrikus politikai helyzetben a Fidesz nem kényszeríthető rá a vitára. Ugyanez a helyzet a Bokros-Mesterházy vagy a Vona-Orbán randevúval is, amelyek Bokrosnak és Vonának ugyan jól jönnének, de már ebből a félmondatból is kiderül, hogy miért nem kerülhet sor rájuk az első fordulót megelőzően” – fogalmazott a politológus.

A politikai realitások miatt tehát kétszereplős vita nem lesz, ettől azonban hatpárti beszélgetéseket még lehetne, sőt talán kellene is tartani – javasolja a szakértő. Török Gábor hangsúlyozza: míg a kétszereplős vita politikai megállapodás kérdése, s annak kikényszerítése és szervezése is alapvetően a résztvevők feladata, az országos listát állító pártok képviselőinek ilyen-olyan beszélgetését „aki jön, aki nem” alapon a sajtónak kellene kezdeményeznie. A média – különösen a közszolgálati része – nagyon rosszul teszi, ha egyenlőséget tesz a két műfaj között: az első csak lehet, de a másiknak lennie kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik