Tudomány

Két ember életét mentette meg egy magyar donormáj

sturti / Getty Images
sturti / Getty Images

Egyszerre két ember, egy kisgyerek és egy felnőtt férfi életét mentette meg egy magyar donormáj – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. Mint írják, Magyarország az intézmény Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtottak végre olyan májátültetést, amely egy szerv kettéosztásával két páciensen is tudott segíteni.

Az egyik érintett, egy 3 éves kislány ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára. Ilyen pici gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, a gyermek súlyos állapota pedig mielőbbi beavatkozást igényelt.

Szerencsére azonban egy magyar donorszerv kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a beteg lányba ültessék, a nagyobb részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő fiatal férfi kaphassa meg.

A máj ereinek és szöveteinek kettéválasztását és a gyermek műtétét dr. Benkő Tamás, dr. Rózsa Balázs, dr. Piros László és csapata végezte december 2-án, ezt követően a szomszédos műtőben a fiatal felnőtt operációját dr. Piros László vezetésével dr. Huszty Gergely és számos szakdolgozó közreműködésével hajtották végre. A műtétek során az aneszteziológus csapat vezetője dr. Füle Balázs főorvos volt.

A fiatal férfi már az operáció után röviddel osztályra került, és kéthetes lábadozást követően hazaengedték. A kislányt további megfigyelésre a Gyermekgyógyászati Klinikára szállították, ahonnan hamarosan otthonába bocsátják – árulta el dr. Dezsőfi-Gottl Antal, a gyermek kezelőorvosa.

A Semmelweis Egyetemen január 3-án egy újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak, amely során ugyancsak egy szerv két életet mentett meg: egy 20 hónapos májvéna elzáródásban szenvedő kisfiúét, és egy Hepatitis B-vírus fertőzött felnőtt férfiét. A műtétek jól sikerültek, a férfit a STéG-en, a kisgyermeket a Gyermekgyógyászati Klinikán ápolják.

Kapcsolódó
Disznószívet ültettek egy amerikai férfi testébe
Ez a második alkalom, hogy ilyesmivel próbálkoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik