Belföld

Nem mindenhol lefutott a választás

Bár a kutatások és az elemzők szerint is narancsba borul április 11-én Magyarország választási térképe, helyenként pár vörös vagy épp eddig nem megszokott színű pöttyök villanhatnak ki. A legnagyobb nevek Budapesten csapnak össze, de tanúi lehetünk érdekes jelöléseknek is. Kelet-Magyarországon a Jobbik mellett a civilek is beleszólhatnak a küzdelembe.

A 176 egyéni választókerületet figyelve Nyugat-Magyarországon nem valószínű, hogy a Fidesszel szemben bárkinek is teremne babér, keleten a Jobbik szorongathatja meg Orbán Viktor pártjának jelöltjeit, de néhány helyen országos szinten nem jelentős mozgalmak aspiránsai is beleszólhatnak a küzdelembe. MSZP-s siker szinte csak Budapesten elképzelhető.

A fővárosra fókuszáltak

Csakúgy, mint minden választáskor, a főváros kiemelt szerepet kap a jelöltállításnál. Budapest 32 egyéni körzetében lesz a legtöbb „nagy nevek összecsapása”. Bár az egyes számú választókerületben (I. kerület) nem lehet megszorongatni Nagy Gábor Tamást, a Jobbik egyik legismertebb arcával, Pörzse Sándorral áll ki ellene. Hasonlóan borítékolható az eredmény a II. kerületben is, ahol Balsai István Fidesz-KDNP-jelölt biztos befutó, a Jobbikos Balczó Zoltán azonban vehet el tőle pár szavazatot, ráadásul az MDF itt indítja pártigazgatóját, Pusztai Erzsébetet.

A hatos számú választókörzetben (IV. kerület) Wintermantel Zsoltot indítja a Fidesz, a Jobbik Szegedi Csanád EP-képviselővel, az MSZP viszont Kiss Péter egykori kancelláriaminiszterrel áll ki. Talán a leghangzatosabb rangsor ugyanakkor az V. kerületben (07. számú választókörzet) állt fel: a legyőzhetetlennek tartott Rogán Antalt az MDF részéről Debreczeni József, az MSZP-től Steiner Pál, a Jobbiktól Hegedűs Lórántné, az LMP-től pedig a listavezető Schiffer András igyekszik befogni.

Valamivel szerényebb a névsor a XI. kerületi 15-ösben, ahol a legfiatalabb KDNP-s képviselő, Rétvári Bence az esélyes. Bár Csapody Miklós visszalépett, az MSZP Szabó Vilmossal, a Jobbik Dúró Dóra sajtófőnökkel, míg az LMP Jávor Benedekkel áll ki.

Ahol meglehet az MSZP-nek

A 176 egyéni választókerületben lapunk információi szerint maguk az MSZP-s politikusok sem számítanak nagy tarolásra. Van azonban pár körzet, ahol esélyes, hogy megcsípnek egy-egy mandátumot. A szocialisták nagyon bíznak például Molnár Gyula XI. kerületi polgármesterben, a meccs azonban nem lefutott, a Fidesz-KDNP ugyanis Simicskó Istvánt indítja ellene a 16-osban. De a 19-esben és a 20-asban (mindkettő XIII. kerület) is jó eredményt remélnek: Szanyi Tibor és Tóth József is évek óta mindig hozza a saját körzetét, ráadásul a Fidesz egyik körzetben sem állít ki fajsúlyos jelöltet ellenük. Négy éve a XX. kerületben Hiller István magabiztosan verte a Fideszes Földesi Gyulát, nagy kérdés, hogy erre most is képes lesz-e.

Vidéken Szeged lehet a nagy reménység a szocialistáknak: a csongrádi 3-as választókörzetben indul Botka László polgármester. A Fidesz-KDNP Bohács Zsolt József világbajnok kenussal áll ki itt. Egy másik szegedi körzetet legutóbb Ujhelyi István magasan nyert, kérdés, hogy Bodó Imre most be tudja-e fogni. Pécsett Szili Katalinban lehet még bízni: bár a polgármester-választást elbukta, Baranya 2-es számú választókörzetében még győzhet Nagy Csabával szemben. A nagy küzdelemre mindenképpen esélyes Karsai József is, a Békés megyei 7-esből.

Bátraké a szerencse?

Több prominens MSZP-s politikus nem vállalta 2010-ben a megmérettetést egyéniben, vannak azonban, akik a kétes esélyek ellenére sem léptek vissza. Kaposváron Lamperth Mónika négy éve 3 százalékkal győzte le Heintz Tamást, a Fidesz jelöltjét, most erre kevesebb esélye van. Ahogy Kolber István egykori regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter is győzött a másik kaposvári szavazókörben 2006-ban. Most új kihívói akadtak: Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), Futó Tibor (Jobbik) és Felder Frigyes (LMP) személyében.

Suchman Tamást viszont már akkor is megverte Marcaliban Szászfalvi László, a szocialista politikus viszont nem adja fel. Somogy 5-ös választókerületének érdekessége egyébként, hogy rajtuk és a Jobbikon kívül a Somogyért egyesület és a Torgyán-Kisgazda Koalíció is ringbe száll.

Salgótarjánban ismét Boldvai László indul, aki négy éve még magabiztosan nyert a sokáig szocialista fellegvárnak számító városban. Akkori ellenfele, Becsó Zsolt most Nógrád egy másik választókerületében, Pásztón fut (Juhász Gábor ellenében), a megyeszékhelyen pedig a város 2006-ban megválasztott Fideszes polgármestere, Székyné Dr. Sztrémi Melinda ütközik meg Boldvaival. Rajtuk kívül az MDF, a Jobbik és a Munkáspárt is összeszedte az ajánlószelvényeket, ám nem nagyon rúghatnak itt labdába.

Keller László szintén győzött Budaörsön 2006-ban Csenger-Zalán Zsolttal szemben, most könnyen fordulhat a kocka. Ugyanez a helyzet Füzesabonyban Korózs Lajos szocialista államtitkár és Herman István, a Fidesz, KDNP, Vállalkozók Pártja közös jelöltjével. Itt a szélsőségesek valószínűleg kioltják egymást: a Jobbik mellett ugyanis a MIÉP is indít jelöltet.

Jász-Nagykun-Szolnok 2-es körzetében, Jászapátiban Szekeres Imre honvédelmi miniszter száll harcba a szavazatokért, államtitkára, Vadai Ágnes pedig Karcagon. Ő a Fidesz pénzügyminiszter-jelöltjével, Varga Mihállyal kerül itt szembe (aki egyébként négy éve is fölényesen legyőzte). Nyírbátorban Veres János egykori pénzügyminiszter is kiáll a választók elé: múltkor legyőzte Simon Miklóst, most kétségesebb az eredmény.

Érdekes jelöltek és egyéb furcsaságok

A Somogy hatosból, Nagyatádról jutott négy éve az Országgyűlésbe a SOMOGYÉRT egyetlen jelöltje, Gyenesei István. A független képviselőből azonban a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere lett, ami elképzelhető, ront eddigi népszerűségén.

Érdemes odafigyelni Esztergomra is: a Fidesz-KDNP itt a botrányairól ismertté vált Meggyes Tamás polgármestert újráztatná. Bár egyik párt sem indított ellene fajsúlyos jelöltet, kérdés, hogy azok után, hogy pár hónapja még tüntettek ellene és Orbán Viktor segítségét kérték leváltásáért, most ismét megválasztják-e.

Kuriózum Tata is: itt egy testvérpár is harcol egymással: Michl József a Fidesz, míg Michl Miklós a Jobbik színeiben. Gyöngyösön még 2006-ban is megkérdőjelezhetetlen volt az MSZP-s Magda Sándor győzelme. Most itt új kihívója akadt a Jobbik elnöke, Vona Gábor személyében.

Civilek a ringben

A közvélemény-kutatások szerint az ország keleti felében nagyon erős a Jobbik, jelentős kihívás elé állítva a Fideszt. Ám itt egyéb, radikálisabb gondolatokat hangoztató civil erők is a porondra léptek, amelyek mind a Fidesznek, mind a Jobbiknak konkurenciát jelenthetnek.

A Borsod megyei Edelényben a Fidesz végül úgy döntött, nem indítja újra „zsidózó és cigányozó” polgármesterét, Molnár Oszkárt, helyette a libanoni származású orvos, Daher Pierre képviseli a pártot. A helyben nagyon is népszerű Molnár Oszkár viszont függetlenként is összegyűjtötte a kellő számú ajánlást.

A szintén borsodi Szerencsen hét jelölt közül lehet majd választani: az MSZP a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszteri posztról pár hét után lemondatott Ficsor Ádámot indítja, de képviselteti magát a Fideszen kívül az MSZDP, a Jobbik, az MDF, a MIÉP és az Összefogás Párt is. A monoki polgármester által életre hívott szervezet miniszterelnök-jelöltje, a kerítésébe áramot vezető Szoboszlai Barna pedig Tiszaújvárosban száll be a versenybe, többek között a Jobbik, az MSZDP és a Munkáspárt jelöltjei mellett.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes számú szavazókörzetében, Nyíregyházán tesz próbát az országos listát is állítani tudó Civil Mozgalom elnöke, Seres Mária.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik