Belföld

A Jobbik borítaná a leginkább a költségvetést

A pártok programjai a legtöbb esetben felborítanák a költségvetést, és további probléma, hogy a "homályos, rosszul definiált" vállalások megalapozottságát a pártok egyáltalán nem igazolják költségvetési számításokkal - közölte a "Mit ígérnek?" nevű civil kezdeményezés az MTI-vel.

A kezdeményezés kiragadott néhány vállalást a pártprogramokból, hogy bemutassa, milyen költségvetési hatások rejtőznek az ígéretek mögött – olvasható közleményükben. Megjegyzik, hogy a “homályos ígéreteket” kiegészítették olyan alapfeltevésekkel, amelyek beárazhatóvá tették azokat, és ha a pártok ezzel szemben észrevétellel kívánnak élni, azoknak helyt adnak.

A “Mit ígérnek?” szerint a költségvetési fenntarthatóságra a Jobbik programja volt a legkevésbé tekintettel. Számításaik szerint egy olyan vállalás mint a „munkát terhelő elvonások jelentős csökkenése” körülbelül 404 milliárd forinttal rontaná a költségvetési egyenleget évente, míg a szintén a programban szereplő, a közművek államosításának forrás­igénye akár az egyszeri 1000 milliárd forintot is meghaladhatja.

A civilek számításai szerint a Magyar Szocialista Párt (MSZP) programjában is van százmilliárdos nagyságrendű tétel: az egészségügyi dolgozók ötéves bérfelzárkóztatási programja legalább 200 milliárd forintos kiadási többletet jelent az időszak végén, de szerintük 270 milliárd forinttal terhelné meg a büdzsét a munkavállalói terheknek 4 év alatt történő 4 százalékpontos csökkentése.

A” látványosan konkrétumok nélküli Fidesz-program” is tartalmaz jelentős ígéreteket, mint például az egészségügyi kiadások felfuttatását, ugyanakkor a 2006-os szint visszaállítása 180 milliárd forintba kerülne.

A “Mit ígérnek?” szerint a Magyar Demokrata Fórum (MDF) sem számol a programjában az egyes intézkedéseinek költségvetési hatásával, hiszen például az oktatásügyi elképzeléseinek – az egész napos iskola programja, az oktatók béremelése, a szakiskolák létesítése, a másik oldalon a főiskolák-bezárása, tandíjkötelezettség – pénzügyi egyenlege homályban marad. A civilek számítása szerint ezek az elképzelések egyenként 8-14 milliárd forinttal terhelnék meg a költségvetést évente.

A pártprogramok összességében nem a fenntarthatóság jegyében készültek, mivel nincs bennük szó arról, “hogy a következő évben miként kívánnak 200 milliárd forint tartós megtakarítást végrehajtani ahhoz, hogy a költségvetési felelősségi törvényben előírt pályára állhassunk”- olvasható a közleményben.

A “Mit ígérnek?” kezdeményezést 2009. október végén indították közgazdászok és pénzügyi szakértők. A honlapjukon olvasható bemutatkozás szerint céljuk “a 2010-es országgyűlési választások kampányának pártatlan követése”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik