Belföld

Figyelmeztető sztrájk lesz a Magyar Rádióban

Figyelmeztető munkabeszüntetés lesz a napokban a Magyar Rádióban - közölte Kisfalvi Mária, a sztrájkbizottság egyik tagja.

Mint mondta, a nyomásgyakorlás eszközeként élnek ezzel az eszközzel, „hogy komolyan vegyenek minket”. Csütörtökön hozzák nyilvánosságra, mikor szüntetik be a munkát, a törvényesen megengedett kétórás időtartamban sztrájkolnak majd – tette hozzá. Az MTI birtokába jutott dokumentum szerint a sztrájkbizottság megerősíti korábbi követeléseit: „a szakszervezetek számára elfogadhatatlan, hogy a Magyar Rádió 2006-os évi üzleti tervének elkészítése során olyan koncepció valósuljon meg, amely erőszakosan megváltoztatja a Magyar Rádió szervezeti és műsorstruktúráját, visszafordíthatatlan helyzetet hoz létre, és leszűkíti a leendő elnök mozgásterét” – írják.

Tájékoztatásuk szerint az érdekképviseletek nem fogadják el a menedzsment létszámleépítéssel, vidéki stúdiók bezárásával, a rádióújság kiadói jogának értékesítésével, valamint a közszolgálati médium idegen nyelvű szerkesztőségének megszüntetésével kapcsolatos elképzeléseit. „Figyelembe véve a 80 éves rádiózás hagyományait és a jelen kor kihívásait, a Magyar Rádió Zrt. vezetésének ki kellett volna dolgoznia a magyar közszolgálati rádió által teljesítendő feladatrendszert, a hozzá tartozó versenyképes struktúrát, továbbá meg kellett volna vizsgálnia az európai árakat is. Ezek ismeretében kellett volna előterjeszteni a finanszírozási szükségleteket, segítve a tulajdonos Országgyűlést a normatív finanszírozási rendszer kidolgozásában” – áll a levélben. Egyben kérik január 1-től a minimálisan bruttó 4,8 százalékos, sávos béremelést, valamint a tavalyihoz képest a műsorköltség-keret ugyanilyen mértékű emelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik