Élő Nagyvilág

Több mint kétezer gyerek halt meg izraeli támadásokban eddig a Gázai övezetben

Saher Alghorra / Middle East Images / AFP
Saher Alghorra / Middle East Images / AFP

Vasárnapi tudósításunkat itt olvashatják vissza.

Két túszt elengedett a Hamász

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet bejelentette két újabb női túsz szabadon engedését hétfő este – közölte az izraeli média.

A Hamász bejelentette, hogy Katar és Egyiptom közvetítésével “humanitárius okokból” két további elrabolt személyt bocsátott szabadon. A bejelentést Izraelben hivatalosan megerősítették. Az izraeli hatóságok hétfőig kétszázhuszonkét családot értesítettek arról, hogy a Hamász október 7-én végrehajtott terrortámadása során a Gázai övezetbe hurcolta szeretteiket.

(MTI)

Szijjártó: A Gázai övezetben rekedt magyarokkal folyamatos a kapcsolat, egy részük egyszer már majdnem kijutott

Folyamatos a kapcsolattartás a Gázai övezetben rekedt tizenöt magyar állampolgárral, akik között gyerekek is vannak, a kormány azon dolgozik, hogy egy nemzetközi megállapodás keretében biztonságba lehessen helyezni őket, közölte Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a csoport egy részének egyszer már majdnem sikerült a kijutás. Tájékoztatása szerint három ellenőrzőponton kell átjutnia annak, aki Gázából a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptom felé akar távozni, és kettőn már átjutottak, amikor biztonsági okokból visszafordították őket. Kairó engedélyt adott nekik a belépésre, de sajnos nem érték el azt a pontot, ahol ez lehetővé vált volna. „Ez már több mint tíz napja történt, így azt hiszem, nem sodortam veszélybe senkit azzal, hogy erről most beszéltem” – fogalmazott az európai uniós külügyi tanácsülés után.

Izrael éjjel kisebb szárazföldi támadást hajtott végre a Gázai övezetben

A Reuters jelentése szerint Izrael előző éjjel “korlátozott támadásokat” hajtott végre a Gázai övezetben szárazföldi csapataival. Azokra helyszínekre összpontosítanak, ahol a Hamász erőit feltételezték.  Daniel Hagari , az IDF szóvivője azt is elmondta, hogy az izraeli hadsereg a háború kezdete óta továbbá mintegy 20 dél-libanoni Hezbollah sejtre mért csapásokat .

Szijjártó: el kell kerülni, hogy államok közötti háborúvá szélesedjen a konfliktus

A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie a közel-keleti konfliktus eszkalációjának elkerülése érdekében, a legfontosabb az, hogy sikerüljön megakadályozni az államok közötti háború kitörését – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanácsülésről beszámolva közölte, hogy az izraeli válság kapcsán erős a megosztottság a tagállamok között. Kiemelte, hogy a kormány álláspontja egyértelmű ebben a kérdésben is, eszerint teljességgel elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan, ha valakik rakéták ezreit lövik ki egy országra, emberek ezreinek halálát, szenvedését okozzák, túszokat ejtenek. „Ezért mi önmagától értetődőként tekintünk arra is, hogy Izraelnek igenis joga van megvédenie saját magát. Izrael mellett a lehető leghatározottabban kell kiállnia az Európai Uniónak, hiszen Izraelt terrortámadás érte” – szögezte le.

„Ugyanakkor azt is gondoljuk, hogy a nemzetközi közösségnek erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében is, hogy az eszkalációt elkerüljük. Ha nem sikerül elkerülni az eszkalációt, akkor a közel-keleti konfliktus kiterjedése olyan helyzetet állíthat elő, amely hosszú évekre vagy akár évtizedekre is megmérgezheti a Közel-Kelet és a tágabb térség életét” – tette hozzá. „Ami a legfontosabb az Izraelben zajló konfliktus tekintetében, hogy sikerüljön elkerülni azt, hogy ez a konfliktus országok, államok, hadseregek közötti formális háborúvá terebélyesedjen” – fogalmazott.

(MTI)

Megérkezett a harmadik segélykonvoj a Gázai övezetbe

Egyiptom felől megérkezett a harmadik segélykonvoj a Gázai övezetbe hétfő délelőtt a rafahi határátkelőn keresztül. Az első, húsz kamionból álló konvoj még szombaton érkezett, a második, 14 kamionból álló szállítmány pedig vasárnap.

(BBC)

Meghalt egy 33 éves holland nő Gázában

Meghalt egy 33 éves holland nő meghalt egy gázai robbanásban – közölte a holland külügyminisztérium. A nő rokonait látogatta meg a Nusairat menekülttáborban Gáza középső részén, és egyike volt annak a 22 holland állampolgárnak, akiknek a minisztérium segíteni próbált a kijutásban Gázából.

(Guardian)

Borrell: A legfontosabb a segélyszállítmányok eljuttatása Gázába

Az a legfontosabb most, hogy felhívjuk a figyelmet a humanitárius segélyek eljuttatásának fontosságára a Gázai övezetbe, jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.

Josep Borrell a tagállamok külügyminisztereinek tanácsülését megelőzően hangsúlyozta: fel kell lépni a túszok szabadon bocsátásáért, mindent meg kell tenni a kialakult helyzet elmérgesedésének elkerüléséért. Tűzszünetre van szükség, újra meg kell teremteni a politikai békefolyamat folytatásának feltételeit, de mindenekelőtt lehetővé kell tenni a humanitárius segítség bejutását a Gázai övezetbe.

(MTI)

A nemzetközi jog betartására szólítottak fel Izraelt nyugati hatalmak

Támogatásukról biztosították Izraelt a Hamász elleni gázai háborúban, és a nemzetközi jog betartására szólítottak fel az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Kanada vezetői hétfői közös nyilatkozatukban.

Joe Biden elnök, Rishi Sunak miniszterelnök, Olaf Schulz kancellár, Emmanuel Macron elnök, Giorgia Meloni miniszterelnök és Justin Trudeau miniszterelnök megerősítették, hogy támogatják Izrael önvédelemhez való jogát, de felszólították Izraelt, hogy tegye ezt a nemzetközi jog betartása mellett, beleértve a harcokban részt nem vevő civilek védelmét is.

A nyugati országok vezetői üdvözölték, hogy a hétvégén szabadon engedtek két amerikai állampolgárt a Hamász fogságából, és felszólították a terrorszervezetet összes foglyának azonnali szabadon bocsátására.

A közlemény üdvözli a humanitárius segélyek bejutását a Gázai övezetbe, és hangsúlyozza elkötelezettségüket az élelmiszer-, víz- és orvosi felszerelés-szállítmányok és minden egyéb, a gázai lakosok számára nélkülözhetetlen felszerelés odaszállítására.

Kiemelték elkötelezettségüket a közel-keleti szövetségeseikkel folytatott diplomáciai kapcsolatok folytatása mellett, hogy ezzel megakadályozzák a háború egész térségre történő kiterjedését, és elősegítsék a fenntartható béke felé vezető politikai megoldást.

(MTI)

Izrael a Hamász és a Hezbollah katonai célpontjait lőtte

Izrael az ország déli részén az iszlamista Hamász terrorszervezet gázai, északon pedig a síita Hezbollah milícia libanoni katonai célpontjait lőtte vasárnap és hétfőre virradóan, közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

A Gázai övezet határvidékén az izraeli egységek a harcok következő szakaszára készülnek. Eközben vasárnap egy, a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütésben páncéltörő rakétával az iszlamisták megölték az izraeli hadsereg egyik katonáját. A rajtaütés célja az elrabolt és eltűnt személyekkel kapcsolatos információk gyűjtése volt. Izraelben vasárnap letartóztattak egy terroristát, aki részt vett az október 7-i mészárlásban és azóta bujkált.

A gázai Al-Aksza Kórház igazgatója azt közölte, hogy az övezet harminc kórháza közül legalább hétnek le kellett állnia áram-, víz- és orvosi berendezések hiánya miatt.

Az Al Jazeera pánarab hírtelevízió mintegy harminc halottról számolt be a dzsabáliai katonai célpontok elleni támadásban, amelyet az izraeli légierő néhány órával a humanitárius segélyszállító teherautók érkezése után hajtott végre.

A szaúd-arábiai Al-Arabija csatorna szerint az izraeli hadsereg huszonöt gázai kórház evakuálását kérte. A palesztinoktól származó értesülések szerint az izraeli erők három kórház környékét lőtték a Gázai övezetben.

Éjszaka a libanoni határon is voltak katonai műveletek, Izrael egyebek mellett meghiúsította, hogy a Hezbollah páncéltörő rakétával mérjen csapást a határ melletti Slomi falura.

Előzőleg az északi határon egy másik támadásra készülő osztagot is megtámadtak. Egy napon belül összesen nyolc rakétakilövő csoportot, valamint egy katonai posztot, és egy Hezbollah megfigyelőállomást számolt fel Izrael.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő kijelentette a CNN-nek: nem lesz tűzszünet annak ellenére sem, hogy megkezdődtek a tárgyalások a több mint kétszáz, október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz kiszabadításáról.

(MTI)

Folyamatos segélyszállítást ígér a Fehér Ház

Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megállapodtak abban, hogy mostantól folyamatos lesz segélyek beáramlása Gázába, közölte a Fehér Ház, miután egy második, 14 teherautóból álló konvoj érkezett Gázába a rafahi átkelőn keresztül.

Az ENSZ figyelmeztetett, hogy a Gázába érkező segélyek mennyisége mindössze 4 százaléka az október 7. előtti napi átlagnak, és töredéke a szükségesnek, mivel az élelmiszer-, víz-, gyógyszer- és üzemanyagkészletek is kifogyóban vannak.

(Guardian)

Olvasói sztorik