Élő Nagyvilág

Gázai egészségügyi tárca: 4651 halott az izraeli légicsapásokban, az áldozatok 40 százaléka gyermek

Rahim Khatib / Anadolu / AFP
Rahim Khatib / Anadolu / AFP
  • Izrael azt állítja, megölte a Hamász és az Iszlám Dzsihád támadásokat kitervelő vezetőket egy ciszjordániai mecset elleni légicsapásban.
  • Izrael 14 települést evakuál északon.
  • Az ENSZ azt reméli, hogy vasárnap egy második segélykonvojt is beengednek Gázába.
  • Palesztin tisztviselők szerint további négy embert öltek meg Ciszjordániában izraeli erők.
  • Izrael szerint a Hezbollah nagyon veszélyes játékot játszik.
  • Gázai egészségügyi tárca: 4651 halottja van az izraeli légicsapásoknak, az áldozatok 40 százaléka gyermek.
  • Izrael felszólította a gázai civileket, menjenek délre, különben egy „terrorszervezet bűntársának” tekinthetik őket.
  • Szombati közvetítésünket itt olvashatják vissza.

Palesztinpárti tüntetéseket tartottak Párizsban és Brüsszelben

Több ezren vettek részt vasárnap Párizsban egy palesztinpárti tüntetésen, a demonstrálók palesztin zászlókat lengettek, és azt skandálták: „Gáza, Párizs veled van”. Ez volt az első palesztinpárti megmozdulás, amelyet a párizsi rendőrség engedélyezett azóta, hogy a Hamász iszlamista szervezet támadást intézett Izrael ellen október 7-én.

A hatóságok azt közölték, a korábbiakkal ellentétben ezúttal azért engedélyezték a tüntetést, mert annak szervezői nyilatkozatban elítélték a Hamász által elkövetett vérengzést, amelyben több mint 1400 emberrel végeztek. A rendőrség adatai szerint 15 ezren vettek részt a demonstráción, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinokkal, és tűzszünetre szólítsanak fel a Gázai övezetben.

Az utóbbi napokban más franciaországi városokban is engedélyeztek palesztinpárti demonstrációkat, miután bírósági döntés született arról, hogy ebben a kérdésben eseti alapon kell eljárni, és nem szabad általános tiltást kihirdetni, mint ahogyan azt a belügyminiszter javasolta.

Vasárnap Brüsszelben is tartottak hasonló megmozdulást: mintegy 12 ezer ember gyűlt össze, és követelte az Európai Uniótól, hogy lépjen fel a tűzszünet és a Gázai övezet blokádjának feloldása érdekében.

(MTI)

Irán figyelmeztette Izraelt és Washingtont, hogy a helyzet ellenőrizhetetlenné válhat

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter figyelmeztette vasárnap az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy ellenőrizhetetlenné válhat a helyzet a Közel-Keleten, ha a két ország „nem vet azonnal véget a Gázában elkövetett emberiesség elleni bűntetteknek és népirtásnak”.

A térség ma olyan, mint egy puskaporos hordó. Szeretném figyelmeztetni az Egyesült Államokat és az izraeli bábkormányt, hogy ha haladéktalanul nem vetnek véget a Gázában elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeknek és népirtásnak, minden lehetséges, és a térség ellenőrizhetetlenné válik

mondta az iráni külügyek irányítója Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Teheránban.

Hoszein Amirabdollahián figyelmeztetett, hogy „a konfliktus, a népirtás, a gázai és ciszjordániai lakosok elleni mészárlás és kényszerkitelepítés folytatásában minden számítási hibának súlyos következményei lehetnek a térségre és az agresszor országok érdekeire nézve”.

Pandor felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szenteljen nagyobb figyelmet a palesztinok sorsának a Gáza elleni „szégyenletes ostrom” közepette. Irán üdvözölte a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-i Izrael elleni támadását, de azt állította, hogy nincs köze hozzá.

(MTI)

Újabb segélykonvoj érkezett Egyiptomból a Gázai övezetbe

Egy 17 teherautóból álló segélykonvoj érkezett meg vasárnap Egyiptomból a Gázai övezetbe – közölte az Egyiptomi Vörös Félhold segélyszervezet.

A teherautókon orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója hat üzemanyagot szállító tartálykocsit is látott áthaladni a határon. A Gázai övezetbe vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra mintegy 3 ezer tonna segélyszállítmánnyal.

A rafahi átkelőt szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt. Húsz teherautón érkeztek gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és élelmiszerek. Ezek voltak az első segélyek, amelyek eljutottak a gázai lakossághoz azóta, hogy kirobbant a háború Izrael és az övezetet uraló palesztin Hamász között.

A Gázai övezetben már a legújabb harcok kezdete előtt is a lakosság nagyjából 60 százalékát látták el humanitárius segélyekkel. Az ENSZ számításai szerint jelenleg naponta 100 teherautónyi segélyre lenne szüksége a Gázai övezetben élőknek.

A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium azt közölte vasárnap, hogy 4651-re emelkedett a harcokban megölt palesztinok száma a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 14 ezret. A szóvivő szerint a halálos áldozatok között van 1873 kiskorú és 1023 nő.

A gázai hatóságok közlése szerint az izraeli csapások következtében a Gázai övezet lakóépületeinek már mintegy fele megrongálódott vagy összedőlt, és emiatt a helyi lakosság nagyjából 70 százalékának el kellett hagynia otthonát.

(MTI)

Netanjahu: Ha a Hezbollah belép a háborúba, azzal élete hibáját követi el

Ha a Hezbollah úgy dönt, hogy belép a háborúba, azzal élete hibáját fogja elkövetni – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök katonák előtt vasárnap.

Olyan erővel fogunk lecsapni rá, amit el sem tud képzelni, és ennek a jelentősége számára és Libanon számára pusztító lesz,

tette hozzá.

Netanjahu szerint nem túlzás azt állítani, hogy háború van, és vagy „minket ölnek meg vagy mi öljük meg őket”.

(Guardian)

Az ENSZ 29 munkatársa halt meg a gázai harcokban

Október 7-e óta az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) 29 munkatársa halt meg a gázai harcokban – közölték vasárnap. Az elhunytak fele tanár volt.

Ferenc pápa: Testvéreim, álljatok le! Álljatok le!

A humanitárius segítség célba juttatását és a túszok szabadon engedését kérte Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében, amelyben a gázai területen légi támadásban eltalált anglikán kórházról és a görög-ortodox plébániáról is szólt.

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy nagy aggodalmat és fájdalmat érez az Izraelben és palesztin területen zajló események miatt. Hozzátette: imájával közel van minden szenvedőhöz, a túszokhoz, a sebesültekhez, az áldozatokhoz és családtagjaikhoz.

Megemlítette a Gázában kialakult súlyos humanitárius helyzetet, és fájdalmát fejezte ki az utóbbi napokban felrobbantott al-Ahli kórház miatt, amelyet az anglikán egyház tartott fenn, valamint a Szent Porfürosz görög ortodox templom miatt, amely szintén légicsapásban rongálódott meg.

„Megismétlem felhívásomat annak érdekében, hogy nyíljanak folyosók, a humanitárius segítség továbbra is célba tudjon érni, és engedjék szabadon a túszokat” – mondta Ferenc pápa. Sokszor hangoztatott nézetet ismételte meg, miszerint a világban dúló összes háború vereségnek számít, az emberi testvériség elpusztításának.

Testvéreim, álljatok le! Álljatok le!

– hangoztatta a katolikus egyházfő. A pápa emlékeztetett, hogy október 27-re imanapot hirdetett meg, amelynek estéjén a Szent Péter téren a világbékéért fognak imádkozni.

ANDREAS SOLARO / AFP

4651 palesztin halt meg izraeli légicsapásokban, az áldozatok 40 százaléka gyermek

A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője vasárnap azt közötle, hogy október 7. óta az izraeli támadások Gázában 4651 palesztin halálát okozták, közülük 40 százalék gyermek volt – írja a Guardian.

Hozzátették,  14 245-en megsebesültek, 70 százalékuk gyermek és nő.

A Reuters jelentése szerint Ashraf Al-Qudra szóvivő azt állította, hogy az izraeli csapások az elmúlt 24 órában 266 palesztint öltek meg, köztük 117 gyermeket.

Bennett: Izrael az egész világot védi az iszlám radikalizmussal szemben

Izrael az egész világot védi az iszlám radikalizmussal szemben, amikor háborút visel a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen – mondta vasárnap Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök.

A BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva egyenlőségjelet vont a Hamász és az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport között, kijelentve: Izrael gyakorlatilag az Iszlám Állammal él szomszédságban. Hozzátette:

Izrael legnagyobb hibája az volt, hogy húsz éven keresztül hallgatott a világra, és önmérsékletet tanúsítva nem semmisítette meg a Hamászt.

„Nem a világot hibáztatom, a világ mindig is képmutató módon viselkedett a zsidó állammal szemben. Magunkat hibáztatom, amiért hallgattunk a világra” – fogalmazott az izraeli politikus, aki egy éven át, tavaly júniusig állt az izraeli kormány élén.

Bennett szerint a Hamász által Izrael ellen két hete elkövetett terrortámadás után indult izraeli hadművelet célja a Gázai övezet demilitarizálása. Hozzátette: Izraelnek nem maradt más lehetősége a Hamász felszámolásán kívül.

A volt izraeli miniszterelnök szerint a Hamász és a radikális iszlám következő célpontja a Nyugat, és „akik úgy gondolják, hogy a terror nem éri el például Londont, azok tévednek”. Bennett szerint éppen ezért Izrael az egész világot védi az iszlám radikalizmussal szemben a Hamász elleni hadviseléssel.

ABIR SULTAN / POOL / AFP

Izrael felszólította a gázai civileket, menjenek délre, különben egy „terrorszervezet bűntársának” tekinthetik őket

A gázai lakosság figyelmeztetést kapott az izraeli hadseregtől, amely szerint, ha nem költöznek Észak-Gázából délre, akkor egy „terrorszervezet bűntársának” tekinthetik őket – írja a The Guardian.

A Reuters jelentése szerint az üzenetet szombattól az Izraeli Védelmi Erők nevével és logójával ellátott szórólapokon kézbesítették, és mobiltelefonos hangüzenetekkel küldték el az embereknek a Gázai övezetben.

Izrael korábban figyelmeztette a palesztinokat, hogy költözzenek délre, bár a palesztinok azt mondták a Reutersnek, hogy korábban nem közölték velük, hogy „terrorista” szimpatizánsnak tekinthetik őket, ha nem teszik.

A Hamász szerint 55 ember halt meg éjjel Gázában

Az AFP hírügynökség arról ír, hogy a Hamász szerint legalább 55 ember vesztette életét a gázai légitámadásokban éjjel.

Mint írják, több mint 30 otthon semmisült meg azzal egy időben, hogy egy izraeli katonai szóvivő arról beszélt, fokozzák a támadásokat Gázában.

Daniel Hagari, izraeli katonai szóvivő azt mondta, hogy a támadások csökkentik izraeli erők kockázatát. Azt javasolta a gázai palesztin civileknek, hogy saját biztonságuk érdekében induljanak dél felé, különösen a gázai övezetben élők.

Szíriai állami média: izraeli légicsapás érte a damaszkuszi és az aleppói repülőteret

Rakétatámadás érte vasárnapra virradóra a damaszkuszi és az aleppói repülőteret, egy ember meghalt, a légikikötők működését felfüggesztették – jelentette a szíriai állami média, Izraelt téve felelőssé a támadásért.

Az MTI szemléje szerint az arab ország közlekedési minisztériuma bejelentette, hogy a forgalom újraindításáig a járatokat a Földközi-tenger partján lévő el-Ládzikíja repülőterére irányítják.

Az aleppói és a damaszkuszi repülőteret – melyek Szíria legfontosabb légikikötői – korábban már érték légitámadások, amelyek miatt működésük egy időre akkor is leállt.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a libanoni Hezbollah síita szervezet hadállásai ellen.

Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszereket küld a Közel-Keletre

A Pentagon azt közölte, hogy egy Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) rendszert küld a Közel-Keletre, valamint további Patriot légvédelmi rakétarendszerű zászlóaljakat – írja a BBC.

A THAAD rendszert rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták lelövésére tervezték repülésük végfázisában.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere azt is elmondta, hogy további csapatokat hívtak „bevetésre való felkészülésre” a régióban, bár nem pontosította, hány főt.

Az izraeli és a Hamász közötti konfliktus két héttel ezelőtti kitörése óta megszaporodtak az amerikai erők elleni támadások Irakban és Szíriában.

A Hamász október 7-i, Izrael elleni példátlan támadása nyomán az Egyesült Államok repülőgép-hordozót, hajókat és repülőgépeket szállított a Földközi-tenger keleti részébe és ígéretet tett arra, hogy további felszerelést és lőszert ad Izraelnek.

Cipruson kisebb robbanószerkezet lépett működésbe az izraeli nagykövetségnél, többeket őrizetbe vettek

Kisebb robbanószerkezet lépett működésbe szombat éjjel Izrael nicosiai nagykövetségének épületénél, a robbanásban senki nem sebesült meg, kár nem keletkezett. A ciprusi rendőrség az ügyben négy, szíriai állampolgárságú embert őrizetbe vett – közölték ciprusi hatósági források.

A tájékoztatás szerint a négy, 17 és 21 év közötti gyanúsítottnál – akiket a nyomozás idejére őrizetben tartanak – kést is találtak.

Tűzszerészek azt közölték, a helyszínen lévő „kis fémtárgyban nagyon kis mennyiségű pirotechnikai anyagra” bukkantak.

A gyanúsítottak közül ketten a robbanás helyszínétől nem messze sétáltak, másik két társuk pedig a közeli utcában parkoló gépkocsiban ült. Az autóban két kés mellett egy kalapácsot is találtak.

A közösségi médiára felkerült képeken látható, hogy az épületet kordonnal vették körül. A hatóságok nem közölték, az ügy összefüggésben lehet-e az izraeli-palesztin konfliktussal, melynek nyomán az Európai Unió országaiban fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el.

Segélyekről és tűzszünetről egyeztetett a török elnök és a Hamász vezetője

Az ostrom alatt lévő Gázai övezetről, valamint az izraeli és a palesztin fél közötti tűzszünet lehetőségéről egyeztetett telefonon Recep Tayyip Erdogan török elnök és Iszmáíl Haníje, az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet vezetője – jelentette be szombaton a török elnöki hivatal az X közösségi oldalon.

Az MTI szemléje szerint a beszélgetés során Erdogan kiemelte, hogy Törökország mindent megtesz a mihamarabbi tűzszünet érdekében és további humanitárius segélyszállítmányokat sürget a Gázai övezetbe. Hozzátette azt is, vizsgálják néhány gázai sebesült törökországi kórházi kezelésének lehetőségét is.

Törökország – Katarral és más, térségbeli állammal együtt – emellett tárgyal az Izraelből a Hamasz fegyveresei által elhurcolt túszok szabadon bocsátásáról is.

A hét végén ENSZ-szervezetek arra figyelmeztettek, hogy a Gázai övezetben máris katasztrofális a humanitárius helyzet, kiemelve, hogy a kórházakat „elárasztják” a sebesültek és a gyermekek „aggasztó ütemben halnak meg”.

Legicsapás ért egy mecsetet Ciszjordániában

Izrael azt állítja, hogy megölte a Hamász és az Iszlám Dzsihád támadásokat szervező vezetőket a ciszjordániai dzsenin mecset elleni légicsapás során – írja a The Guardian.

Mint írták, a csapás az Al-Ansar mecsetet érte, amelyről az izraeli hadsereg vasárnap közölte, hogy „a terroristák parancsnoki központként használtak a támadások megtervezésére bázisaként”. A halottak számát nem közölték. A jenini Vörös Félhold igazgatója, Mahmúd Al-Szaadi azt mondta, egy ember meghalt, három pedig megsérült.

Izrael további 14 települést evakuál északon

Izrael további 14 település kiürítését tervezi Észak-Izraelben – áll a Reuters hírügynökségnek kiadott közleményében, amit a The Guardian szemlézett.

A lépés azután történt, hogy Izrael és az Irán által támogatott Hezbollah fegyveresei között ismét határokon átnyúló fegyveres összecsapások történtek Izrael északi határán, ami az Izrael-Hamász háború közepette kiszélesedő konfliktus miatti aggodalomra ad okot.

Az ENSZ azt reméli, ma egy második segélykonvojt is beengednek Gázába

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius főnöke azt közölte, reméli, hogy vasárnap egy második segélykonvoj is beléphet a Gázai övezetbe – írta meg a BBC.

Griffiths tegnap azt mondta, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy egy másik konvojt is átengednek.

Talán még valamivel nagyobb is, 20-30 teherautó

– mondta a potenciális méretről szólva.

Szombaton húsz segélyszállító teherautó léphetett be Gázába a rafahi átkelőn keresztül – amit úgy jellemeztek, hogy „csepp a tengerben” volt.

Ezek a teherautók voltak az elsők, amelyek megérkeztek a térségbe azóta, hogy Izrael két héttel ezelőtt blokádot rendelt el a Hamász támadása után.

Palesztin tisztviselők szerint további négy embert öltek meg Ciszjordániában izraeli erők

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli erők további négy palesztint öltek meg Ciszjordániában – írja a BBC.

Korábbi hírek szerint az izraeli hadsereg egyik napról a másikra közölte, hogy megtámadtak egy „terrorista szervezetet” a ciszjordániai Dzseninben, amelyben állítólag egy mecsetben lévő Hamász sejt is volt.

A frissítés szerint a halálos áldozatok száma 89-re emelkedett Ciszjordániában október 7. óta, amikor a Hamász megtámadta Izraelt – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

Az IDF szerint a Hezbollah nagyon veszélyes játékot játszik

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Jonathan Conricus közölte, hogy a hadsereg az Izrael és a libanoni székhelyű Hezbollah közötti feszültségekre összpontosít – írja a BBC.

Eddig kimért, taktikus volt a reakciónk, és a határhoz közeli területekre korlátozódott (Libanonnal)

– magyarázza.

A Hezbollah nagyon-nagyon veszélyes játékot játszik. Napról napra egyre több támadást látunk.

– tette hozzá.

Az IDF szóvivője szerint Izrael „csak saját magát védi”.

Conricus szerint az észak-izraeli libanoni határhoz legközelebb lévőket evakuálták.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik