Belföld

Átszállás repülőről helikopterbe

Mégsem sikerült, illetve csak részben valósult meg Gulyás Kiss Zoltán világhírű magyar kaszkadőr lélegzetállító mutatványa, hogy egy repülőgép szárnyáról ejtőernyős biztosítás nélkül "átszáll" egy helikopter csúszótalpára: az MTI-nek maga a kaszkadőr mondta ezt el, amikor leszállt a Lánchíd kapujára.

Az történt, hogy a karabínerét, amellyel eredetileg a gép szárnyán lévő székhez volt rögzítve, még át tudta csatolni a helikopterre, de az őt a székhez rögzítő másik szerkezet elázott, és nem oldott ki idejében. Ezért a helikopter úgy emelkedett fel, hogy “az őrült magyar” a kötélen függött, s onnan mászott fel a csúszótalpra.

Gulyás Kiss Tamás, aki négy éven át dolgozott a mutatvány előkészítésén, kijelentette: újra megpróbálja.

Úgy tűnt, hogy sikerült

A Lánchídnál ejtőernyős biztosítás nélkül egy AN-2-es típusú repülőgép szárnyáról akart “átszállni” egy helikopter csúszótalpára, miközben a két gép közel 100 méter magasan száguldott a Duna fölött, s a földről a hozzá nem értő szemlélő számára úgy tűnt, hogy sikerült a mutatvány, hiszen Gulyás Kiss Zoltán átkerült a helikopterre.

A kísérlethez a kaszkadőr barátai is hozzájárultak: Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok és Arday Tamás pilóta az AN-2-es fedélzetén volt, míg Rács Tamás a helikopterrel manőverezett. Gulyás Kiss Zoltán egyedülálló mutatványával a Guinness Rekordok könyvébe szeretne bekerülni – bejegyzéséhez videofelvétel és fotó, valamint két független szemtanú szükséges – és a produkcióról készült filmmel meg akarja pályázni a Taurus-díjat is, amely a kaszkadőrök Oscar-díjának számít.

Sztárokkal dolgozott

A komoly szakmai múlttal rendelkező kaszkadőr 1977-ben került kapcsolatba a filmezéssel, amikor a 80 huszár című filmhez kerestek lovasokat. Később nemcsak lovagolt, hanem autós, motoros és egyéb nyaktörő feladatra is vállalkozott. Eddig 300 hazai és külföldi filmben, show-ban illetve színházi produkcióban szerepelt, valamint akciórendezőként, kaszkadőrszakértőként 40 mozifilm és száznál több reklámspot fűződik a nevéhez.

Olyan hollywoodi sztárokkal dolgozott együtt, mint Antonio Banderas, Madonna, Melanie Griffith, Catherina Zeta Jones, vagy James Belushi, s Omar Sharif és Goran Visnic filmbéli dublőre is volt. Szerepelt egyebek mellett az Operaház Fantomja, az Evita és Az aranygyapjú legendája című filmekben, a legjelentősebb magyarországi filmjei közé A miniszter félrelép, Kontroll, Hídember, Bánk Bán tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik