Belföld

Javul a szalmonellás betegek állapota

A hétvégi szombathelyi szalmonellafertőzés miatt kórházi kezelésre szorulók nagy része már jobban van, de egy-két betegnek még súlyos az állapota – közölte Farkas Tamás főorvos.

A főorvos hozzátette: mivel idős betegekről van szó, állapotuk változása ezért nehezen kiszámítható. Csütörtökön egy középkorú férfi és két idősebb nő halt meg Szombathelyen a fertőzésben. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

Péntekre az aktív felderítés során közel 300 megbetegedést regisztrált a tisztiorvosi szolgálat, amelynek munkatársai egyenként keresték fel a szombathelyi szociális közétkeztetésben részt vevőket, és kérdezték ki őket tüneteikről. Többeknél olyan enyhe lefolyású volt a betegség, hogy nem is hozták összefüggésbe a fertőzéssel – mondta Stánicz Éva városi tiszti főorvos.

Mivel nagyon sérülékeny, idős, legyengült szervezetű és krónikus betegségekben szenvedő emberekről van szó, szervezetüket jobban megviseli a fertőzés. A betegek hamarabb kiszáradnak, ami miatt az egyébként fennálló krónikus betegségükkel sem tudnak megbirkózni, és emiatt történtek a szalmonellafertőzés következtében bekövetkezett halálesetek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik