Belföld

Saját csapdájukba estek a tűzoltók a Műszakin

Visszavonulás közben a saját csapdájukba estek a Műegyetem alagsorában a tűzoltók – mondta a mentés során maga is füstmérgezést szenvedett Kiss László, tűzoltási csoportvezető a Nap-keltében.

Arról szólva, hogy mi vezetett a három tűzoltó halálához, azt mondta: „Nem volt semmi probléma, ami indokolta volna ezt a tragédiát”. A gondot szerinte az jelentette, hogy a tűzoltókocsik és a tűz közötti távolság szerencsétlenül alakult: egy tömlő még éppen nem ért le a lőtérben kigyulladt lángokig, az eredetileg kihúzott tömlőhöz csatlakoztatott újabb tömlő viszont már túl hosszúnak bizonyult. Mint mondta, ezért is fordulhatott elő, hogy a nyomás hatására megfeszülő, „kirúgó” tömlő összehurkolódott, kör alakot képezett.

„Amikor lemegyünk, viszünk magunkkal tömlőt, amelyet magunk után fektetünk le, nekünk ez jelenti azt a fonalat, amelyen vissza tudunk menni” – magyarázta a műegyetemi tűzoltásában részt vett tűzoltó, aki egyike volt azoknak, akik múlt kedden az első csoportban hatoltak be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének alagsori lőtrén bekövetkezett tűz helyszínére. „Akkor kezdtünk visszajönni, amikor az egyik kollégának elkezdett sípolni a légzőkészüléke, ez azt jelenti, hogy már csak ötpercnyi levegő van a tartályban… Ahogy a kifektetett tömlőt víznyomás érte, az kirúgta magát, ezt a tér olyan formában engedte, hogy egy teljes kört írt le a vizes tömlő” – számolt be azokról a körülményekről, amelyek megzavarhatták a tájékozódásban a tűzoltókat.

„Mi – nagyon szerencsétlen módon – a tömlő belső oldalán haladtunk kifelé, egy-két kör megtétele után jött az igazi probléma: mindenkinek jelezni kezdett a légzőkészüléke, az elsőknek pedig már csak egy-két perce maradt” – ismertette a tragédia előtti utolsó percek történéseit Kiss László, aki súlyos füstmérgezést szenvedett, mire a mentésre érkező kollégái rátaláltak.

A két tömlő összecsatolására visszatérve Kiss László azt mondta, hogy ezt mindig így csinálják, „s ebből még soha nem volt probléma”.

A tűz múlt kedden a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében egy lőtéren azt követően keletkezett, hogy három fiatalember felügyelet mellett lőgyakorlatot tartott. A tűz kilenc órán át tartó oltása közben három tűzoltó életét vesztette, hét tűzoltó pedig füstmérgezéssel kórházba került, de szerda délután már csak egy volt a budapesti intézményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik