Gazdaság

Ismert bank tűnik el a magyar piacról, csak a hatósági döntés hiányzik

Kőhalmi Péter / 24.hu
Kőhalmi Péter / 24.hu
A Cofidis meg kívánja szerezni a Magyar Cetelemet. A felvásárlás már csak a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására vár – írja az mfor.hu.

Május végén jött a hír, hogy a francia Cofidis SA megállapodást írt alá a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek. Akkor a felek azt közölték, hogy a Cofidis/Cetelem ügylet 2024 első negyedévében léphet hatályba, aminek feltétele a különböző hatósági engedélyek beszerzése.

Ennek egyik lépéseként hétfőn a Cofidis és a Cetelem összefonódás-bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) arról, hogy a Credit Mutuel csoporthoz tartozó Cofidis SA meg kívánja szerezni a Magyar Cetelem Zrt. alaptőkéjének 100 százalékát megtestesítő részvényeket a BNP Paribas Personal Finance SA-tól – olvasható a portálon.

A hazai törvények értelmében egy vagy több cég összefonódását abban az esetben kell bejelenteni a GVH-nak, ha fennáll a lehetősége annak, hogy egyesülésük, vagy az egyiknek a másikba való beolvadásuk a versenyt korlátozó aktusnak tekinthető. A GVH dönthet úgy, hogy nem lát okot a vizsgálatra, de úgy is, hogy górcső alá veszi az összefonódást, melyet aztán vagy jóváhagy vagy megakadályoz.

A vételi ajánlatra készülő Cofidis SA több mint 40 éve foglalkozik fogyasztási hitelszolgáltatásokkal, kilenc országban van jelen, itteni fióktelepe Magyarország egyik piacvezető szereplője a fogyasztói hitelek piacán. A Magyar Cetelem Bank Zrt. 1996 óta van jelen Magyarországon, és a Cofidishez hasonlóan lakossági fogyasztási hitelezéssel foglalkozik. Alapítója és egyben 100 százalékos tulajdonosa a francia Cetelem S. A., amely 1999-óta a BNP Paribas csoport tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik