Élő Nagyvilág

Húszezer ukrán szenvedett el amputációt a háború kitörése óta

Anastasiia Smolienko / NurPhoto / AFP
Anastasiia Smolienko / NurPhoto / AFP
  • Az orosz erők az éjszaka megtámadták a dunai kikötőt Izmajilban.
  • Ukrajna szerint Románia területén értek földet és robbantak fel orosz harci drónok.
  • Románia kategórikusan cáfolta jelentést, és jelezte, az orosz támadás nem jelentett közvetlen katonai fegyegetést a területére nézve.
  • Az orosz védelmi minisztérium szerint partraszállásra készülő négy ukrán csónakot megsemmisítettek a  Fekete-tengeren.
  • Vasárnapi háborús hírfolyamunkat itt lehet visszaolvasni.

Sojgu: eredménytelenül támadnak az ukránok

Az ukrán hadsereg dühödten, de eredménytelenül támad – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Szocsiban újságíróknak. Sojgu közölte, hogy csak megerősíteni tudja a főparancsnok, Vlagyimir Putyin elnöknek a nap folyamán elhangzott kijelentését, miszerint az ukrán ellentámadás kudarcot vallott.

Az elmúlt tíz napban (az ukrán egységek) dühödt támadásokat hajtottak végre, nagy erőkkel, nagy reményekkel, szenvedélyes vágyakozással, hogy teljesítsék a parancsokat, amelyek bizonyos települések elérését akarták

– mondta a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy a Fekete-tengeren támadt biztonsági problémák miatt lépett ki Moszkva a “gabonaalkuból”.

​​Erdoğan szerint a fekete-tengeri gabonaegyezmény hamarosan helyreállítható

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélései után kijelentette, hogy hamarosan újra lehet éleszteni azt a gabonaegyezményt, amely az ENSZ szerint az ukrán gabona piacra kerülésével segített enyhíteni az élelmiszerválságot – írja a The Guardian.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor azt mondta, hogy a gabonaegyezmény, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy biztonságosan exportáljon gabonát a Fekete-tengeren keresztül, nem helyreállítható, amíg a Nyugat nem teljesíti az orosz mezőgazdasági export megkönnyítésére vonatkozó kötelezettségeit.

Putyin: Oroszország sose utasította vissza az Ukrajnával való tárgyalást

Az ukrán ellentámadás kudarcot vallott a jelenlegi állás szerint – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal Szocsiban megtartott közös sajtótájékoztatóján.

Az orosz vezető hangsúlyozta, hogy Oroszország sohasem utasította vissza az Ukrajnával való tárgyalást. Leszögezte, hogy mindaddig nem lesz visszatérés az ukrán gabona, valamint az orosz élelmiszer és műtrágya kiviteléről megkötött, úgynevezett fekete-tengeri kezdeményezéshez, amíg a Nyugat nem teljesíti az ezzel kapcsolatban Moszkvának tett ígéreteit.

(MTI)

Húszezer ukrán szenvedett el amputációt a háború kitörése óta

Ukrajnában 20 ezren szenvedtek el legalább egy amputációt a háború kitörése óta – írja az Associated Press alapján a The Guardian.

A cikk szerint sokan olyan katonák, akik pszichológiai traumát is szenvednek háborús időszakuk során.

Olha Rudneva, az ukrán katonai amputáltak rehabilitációjával foglalkozó Superhumans központ vezetőjének becslése szerint a háború kezdete óta 20 ezer ukrán szenvedett el mputációt, ugyanakkor a kormány nem közölte, hogy ezek közül hány katona.

Az Unbroken és a Superhumans rehabilitációs központok protéziseket biztosítanak ukrán katonák számára adományozó országok, jótékonysági szervezetek és ukrán magáncégek által biztosított forrásokból.

Kijev: az ukrán hadsereg előretört Bahmutnál

Az ukrán hadsereg előretört Bahmut környékén, és az elmúlt héten három négyzetkilométernyi területet foglalt vissza a megszálló orosz csapatoktól – közölte hétfőn Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes a Telegramon.

A tárca szerint a júniusban kezdődött ellentámadásban az ukránok eddig 47 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az oroszoktól Bahmut környékén. Maljar közleményében arra is kitért, hogy Bahmuttól délre az orosz erők ellentámadásokkal próbálják visszaszerezni az elvesztett területeket. Hozzáfűzte, hogy az ország keleti részén, Harkiv megyében, Kupjanszk térségében, valamint Liman, Avgyijivka és Marjinka környékén, Donyeck megyében szintén támadnak az orosz csapatok. Augusztus végén Ukrajna elrendelte a civil lakosság evakuálását Kupjanszk térségéből.

A miniszterhelyettes tájékoztatása szerint Ukrajna déli részén Melitopol felé nyomulnak előre az ukrán erők. Azt nem közölte, hogy ott mekkora területet foglaltak vissza.

(MTI)

Putyin és Erdogan Szocsiban találkozik hétfőn

Szocsiban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Recep Tayyip Erdogan. A török és orosz vezető arra készül, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezmény és az orosz gázexport törökországi csomópontjának létrehozásáról tárgyaljanak.

Erdogant és kapcsolatukat méltatva Putyin azt mondta, hogy „nagyon jó, magas szintre” emelték a két ország közötti együttműködést.

Tudom, hogy fel kívánja vetni a gabonaüzlet kérdését

– mondta Putyin a török elnöknek, hozzátéve, hogy az orosz fél nyitott a tárgyalásokra ebben a kérdésben.

Turkish Presidency / Murat Cetin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban 2023. szeptember 4-én.

Törökország tavaly közvetített Ukrajna és Oroszország között a megállapodás létrejötte érdekében. A sikeres megállapodás sokáig biztosította az ukrán gabona exportját a globális élelmiszerválság enyhítése céljából. Oroszország júliusban azonban kilépett az egyezségből a nyugati szankciók miatt, amelyek megnehezítik saját élelmiszer- és műtrágyaexportját.

A török elnök reményét fejezte ki, hogy sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni Oroszországot, de a Kreml közölte, hogy csak akkor éleszti fel a megállapodást, ha a Nyugat teljesíti a követeléseit, amelyek között szerepel az állami agrárbanknak a globális SWIFT fizetési rendszerbe való visszakapcsolása.

Ami a gázközpontot illeti, az inkább lenne elektronikus kereskedelmi platform, mintsem egy fizikai tárolóhely – tudta meg korábban a Bloomberg.

(Sky News)

Román védelmi minisztérium: Nem jelentett közvetlen katonai fenyegetést az éjszakai orosz támadás

Nem jelentett közvetlen katonai fenyegetést Románia területére nézve az ukrán dunai kikötői infrastruktúra elleni éjszakai orosz támadás – áll a román védelmi minisztérium közleményében.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője hétfőn reggel közölte, hogy drónok robbanttak fel román területen. A román védelmi minisztérium közleménye kategorikusan cáfolta a jelentéseket, ugyanakkor elítélte az orosz támadást.

(Al Jazeera)

Potenciális népirtásként vizsgálják az ukrán gyerekek deportálását

Potenciális népirtásként vizsgálja az ukrán gyerekek Oroszországba deportálását az ügy részleteinek feltárására létrehozott független nemzetközi vizsgálóbizottság.

Erik Mose, a bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: arra keresik a választ, mi történt később azokkal a gyerekekkel, akiket megszállt területekre vagy Oroszországba hurcoltak.

Hogy népirtásról van-e szó, annak megállapításához ki kell deríteni, mi történt a gyermekekkel, miután az Oroszországi Föderációba kerültek – közölték a sajtóeseményen.

Az elnök szerint ad némi támpontot a vizsgálathoz, hogy sikerült elérniük olyan ukrán szülőket és nagyszülőket, akik maguk eredetek a gyermekeik és unokáik nyomába, hogy visszaszerezzék őket.

A vizsgálat felméri, hogy összességében van-e szándék embercsoport elpusztítására, illetve a népirtási egyezmény szerint minősülnek-e ezek az esetek – közölte az elnök hozzátéve, hogy ilyen következtetésre egyelőre nem jutottak, de a munka folytatódik.

(The Guardian)

Ukrajna szerint Románia területén értek földet és robbantak fel orosz harci drónok

Román területen zuhantak le és robbantak fel olyan orosz harci drónok, amelyeket a Duna menti ukrán kikötői infrastruktúra elleni éjszakai támadáshoz vetettek be – közölte ukrán külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Az ukrán állami határőrszolgálat közlése szerint tegnap éjjel az izmaili kikötő közelében végrehajtott nagyszabású orosz támadás során orosz Shahedek zuhantak le és robbantak fel Románia területén

– idézte a Guardian hétfőn Oleg Nikolenko közleményét, amely a Facebookon látott napvilágot. Nikolenko a közleményhez mellékelt egy fotót is, amelyen a Duna túlpartján történt robbanás jelei láthatók.

A Reuters ukrajnai forrása szerint két orosz harci drónról van szó, ezek a Duna romániai oldalán értek földet. Romániai reakciót a híradások az esetről egyelőre nem idéztek.

Benyújtotta lemondását a parlamentnek az ukrán védelmi miniszter

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter hétfőn átadta lemondólevelét a parlament elnökének, miután Volodimir Zelenszkij vasárnap közölte: leváltja őt.

Az elnök bejelentése az orosz invázió kezdete óta nem látott átrendeződést hoz a megtámadott ország honvédelmi intézményrendszerében – jegyezte meg az üggyel kapcsolatban a Guardian című brit lap.

Reznyikov a Twitteren azt írta:

Benyújtottam lemondólevelemet Ruszlan Sztefancsuknak, az ukrán parlament elnökének. Megtiszteltetés volt az ukrán népet szolgálni és a hadseregnél dolgozni az elmúlt 22 hónapban, Ukrajna modern történelmének legnehezebb időszakában.

Partraszállásra készülő ukrán katonai csónakokat lőhettek ki az oroszok

Partraszállásra készülő négy amerikai gyártmányú ukrán csónakot semmisítettek meg orosz erők a Fekete-tengeren – állítja az orosz védelmi minisztérium.

A tárca a Telegramon kiadott közleményben azt írta, hogy a felfújható csónakok a Krím-félszigethez tartozó Tarkhankut-fok felé tartottak. Ukrajna az esetről egyelőre nem nyilatkozott.

Múlt héten az orosz védelmi tárca négy másik, legfeljebb ötven katonát szállító ukrán katonai csónak kilövéséről számolt be, ezek szintén a Fekete-tengeren közlekedhettek. Ahogy a mostani, úgy a korábbi állításnak a hitelességét sem lehetett meggyőzően igazolni – írta a Guardian.

Éjszakai támadást indított Oroszország az izmajili dunai kikötő ellen

Két éjszaka alatt már másodszor indított támadást ukrán kikötők ellen Oroszország. Az ukrán hatóságok hétfőn kora hajnalban arra figyelmeztették Izmail lakosait, hogy maradjanak óvóhelyeken.

Oleg Kiper odesszai regionális kormányzó azt állította, hogy az oroszok közel kétórás dróntámadást folytattak a kikötőváros ellen.

Izmajil egyike Ukrajna két nagy gabona-kibocsátó kikötővárosának a Duna déli szakaszán. Az ukrán légierő szerint a drónok a közeli Kili kerületet is célba vették.

Oroszország vasárnap a dunai Reni kikötőjét támadta meg. A moszkvai védelmi minisztérium szerint a drónok az ukrán hadsereg által használt üzemanyagraktárakra mértek csapást.

Oroszország július óta mind gyakrabban támadja az ukrajnai kikötői infrastruktúrát. Ez azzal áll összefüggésben, hogy a háborús agresszor kilépett abból az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodásból, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon fekete-tengeri kikötőin keresztül.

A hétfői támadás csak néhány órával előzte meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és török hivatali partnere, Recep Tayyip Erdogan tervezett találkozóját. A török vezető várhatóan a gabonaszállításról szóló megállapodás megújítását szorgalmazza majd.

(The Guardian)

Olvasói sztorik