Tech

Hatalmas, szabad szemmel látható robbanás lesz az űrben

Mark Garlick / Getty Images
Mark Garlick / Getty Images

Néhány héten belül szabad szemmel is látható lesz a T Coronae Borealis kettős csillag hatalmas robbanása. Az objektum utoljára 1946-ban volt szabad szemmel megfigyelhető – írja a Space.com.

Az esemény nem meglepő, ugyanis néhány évtizedenként robban egyet, ezért visszatérő nóvának nevezik. Érdemes különbséget tenni e között és a szupernóvarobbanás között, ez utóbbi ugyanis egyszeri esemény, egy haldokló csillag utolsó robbanása.

A T Coronae Borealis (T CrB) a NASA előrejelzése szerint 2024 szeptemberéig várhatóan +10-es magnitúdóról +2-re fényesedik – a csillagászatban minél fényesebb egy objektum, annál kisebb a magnitúdója. A +2 az éjszakai égbolt 48. legfényesebb csillagáéhoz, a Sarkcsillagéhoz mérhető magnitúdó.

Csillagászok 2023 márciusban még egy robbanás előtti kis beesést is érzékeltek, azaz a csillag kicsit halványodott, ami azt jelzi, hogy hamarosan robban.

A T CrB nagyjából 3000 fényévre van tőlünk, az Északi Korona csillagképben, ezért általában csak teleszkóppal látható, szabad szemmel nem. Amikor a T CrB berobban, akkor egy rendkívül fényes csillagként jelenik majd meg az égen, ami nagyjából egy hétig látható lesz a Hercules és az Ökörhajcsár csillagképek között.

Kapcsolódó
78 éve nem látott égi jelenségre számíthatunk
1946 után ismét felragyoghat a T Coronae Borealis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik