Belföld

Demszky megosztaná a babakötvényt

Kerületekkel közös babakötvényt bocsátana ki a főváros. A városrészek azt mondják: akinek van pénze, eddig is adott, akinek szűkös a kerete, az ezután sem fog. Demszky Gábor főpolgármester napokon belül összehívja a kerületek polgármestereit, hogy megvitassák a kérdést – írja a Magyar Hírlap.

A városvezetés elképzelése szerint Budapest és a kerületek közösen támogatnák az újszülötteket. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerint optimális gazdasági feltételek mellett – az állami babakötvény mintájára – negyvenezer forint lehetne a kiinduló támogatás. A számlán kamatozó összeghez tizennyolc éves kora után jutna hozzá a fiatal.

A megkérdezett kerületeknél megoszlanak a vélemények az ötletről. Nagy István, Újpest alpolgármestere például úgy nyilatkozott, Budapest könnyen nyújt támogatást a kerületek pénzén, a városrészek többsége viszont állandóan pénzszűkében van. A XI. kerület viszont nem zárkózott el a fővárosi kezdeményezéstől, de szeretnék megtartani a kerület 61 ezer forintos saját családalapítási támogatását is.

Összességében az volt az önkormányzatok véleménye, hogy ahol van pénz, ott eddig is adtak, ahol pedig nincs, ezután is csak fővárosi segítséggel tudnák támogatni a gyerekeket. Közben Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője már bejelentette: pártja önálló javaslatot dolgoz ki a babakötvényrendszerre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik