Belföld

Tehénparádé Budapesten

A világ számos nagyvárosa után Budapesten is lesz tehénparádé, azaz Cowparade. A pályázat nyitott, a feladat annyi, hogy műanyag teheneket kell feldíszíteni, ezeket aztán elárverezik és a befolyt bevételt jótékonysági célokra fordítják.

A világ eddig több mint 30 világvárosában valósultak meg köztéri kiállítások tehén szobrokból. 1998-ban Zürich volt az első, később csatlakozott hozzá – többek között – Chicago, New York, Manchester, Houston, Brüsszel, Stockholm, Prága, Varsó, Moszkva, London és Dublin. Mindenütt komoly közönségsiker fogadta az ötletet.

A világ nagyvárosaiban a legnevesebb médiumok kísérték figyelemmel a tehenek felállítását és sorsát. Amint dr. Schiffer János főpolgármester-helyettes elmondta, a fővárosi önkormányzat támogatja a tervet. A cél, hogy ne csak a hagyományos köztéri szobrok szépítsék a tereket, hanem hogy ezzel az ideiglenes kiállítással színesebbé, mozgalmasabbá tegyék a tereket. Az elkövetkező hónapokban a konkrét helyszínek megvizsgálása, engedélyeztetése folyik majd.

A Cow Parade Budapest célja – ahogyan fogalmaznak a mozgalom elindítói – hogy elinduljon egy kreatív, pozitív kisugárzású közösségi esemény, amelyben sokan vehetnek részt, amely mindenki számára látható és amely az alkotó energiákat végül jótékony célra fordíthatja a kiállítás végén tartandó árverés révén.

A befolyt bevétel a Mosolyország Alapítványt és a Bátor Tábor Alapítványt támogatja a tervek szerint – ez utóbbi tábor a beteg gyermekek üdülését szolgálja. A budapesti CowParade kiállítás megvalósítására már kísérletet tett egy társaság 2002-ben és 2003-ban is. Akkor még tapasztalható volt némi ellenállás a hivatásos művészek részéről – olvasható egyes internetes fórumokon – de mára ezek az akadályok elhárultak.

Egy-egy tehén ára, azaz bekerülési költsége várhatóan 1,5 millió forint lesz, tudta meg az MTI tudósítója. A köztereken 300 kilós betontalapzatokba rögzített műalkotásokra rendszeres felügyelettel vigyáznak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik