Belföld

Száz céget is érinthet a fantomhálózat

Eddig tizenkét gyanúsítottja van annak az augusztusban indult nyomozásnak, amelyben fantomcégek ügyében vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - tudta meg az MTI az iroda szóvivőjétől.

Az ügyben érintett gazdasági társaságok száma a százat is elérheti – mondta el Horváczy Emese. A nyomozás azt követően indult, hogy egy pénzintézet bejelentést tett a rendőrségre, jelezve: egy gazdasági társaság számlájára nagy összegű átutalások történtek. Az összegeket egy, a céghez nem köthető ember vette fel készpénzben. A rendőrség a bejelentés ellenőrzésekor megállapította, hogy a társaság nem található a cégbíróságon bejegyzett székhelyén és az ügyvezetője, valamint a tagjai feltehetően hajléktalanok.

A rendőrség a társaság mellett további kilenc céget talált, amelyek bankszámlája felett ugyanaz a személy rendelkezett, és szintén hajléktalanok, illetve tisztségüket anyagi ellenszolgáltatásért vállalók a vezetői és a tagjai. A cégek között építőipari, takarító- és számítástechnikai ágazatban érintett vállalatok vannak. A tíz cég számláján másfél év alatt több mint hárommilliárd forintnyi forgalmazás történt.

A takarítással foglalkozó cégek a rendőrség szerint egy alvállalkozói láncolat tagjai. A fővállalkozó kiadta a takarítási munkákat egy alvállalkozónak, amely tényleges gazdasági tevékenységet a nyomozók szerint nem folytatott. Az alvállalkozóhoz kapcsolódtak az érintett cégek, hozzájuk pedig a tényleges takarítást végző dolgozók. A dolgozókat foglalkoztató társaságokat 2-3 havonta változtatták, a munkaszerződéseket és a kifizetéseket a fővállalkozó intézte. Az alvállalkozók számláiról felvett összegek végül visszakerültek a fővállalkozóhoz.

A nyomozás során felmerült az is, hogy a takarítási tevékenységet végző társaságok esetében a fővállalkozón kívüli cégek bevonására az adó- és járulékfizetési kötelezettség kikerülése érdekében volt szükség. Ezt a rendőrség az adóhatósággal közösen vizsgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik