Belföld

Az ÚG elnöke nem tiltaná be az árpádsávos zászlót

A politika úgy döntött, hogy megtiltja egyes önkényuralmi jelképek használatát, de ezzel nem ellehetetlenítette, hanem taktikaváltásra, rejtőzködésre kényszerítette a szélsőségeseket – írta John Emese a Népszabadságban megjelenő cikkében.

Az önkényuralmi jelképek betiltása teszi lehetővé, hogy a parlamentáris demokráciát, a tizenhat évvel ezelőtti rendszerváltást elutasítók most elbújjanak sokszor használt és sokszor kihasznált történelmi jelképek mögé – írta a Népszabadságban az Új generáció elnöke. John Emese szerint ugyanis a tiltás oka az, hogy nem vagyunk képesek egyértelműen kimondani: ki az, akivel a demokratikus politikai erők közösséget vállalhatnak, és ki az, akivel semmiképp nem lehet együttműködni.

Az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője azt elismeri, hogy az árpádsáv nem volt mindig nyilas jelkép, de mint írja, „igenis nyilas szimbólum, ha az ellenfelet a nemzetből kirekesztő politika használja”. Példaként említette, ha a zászló mellé agresszió társul vagy fasiszta kegytárgyaival együtt jelenik meg. „És végül, az árpádsávos zászló nyilas szimbólum, ha a Fidesz arra használja, hogy – történelmi jelképhasználat címén – kapcsolatot keressen, egységes tábort építsen a parlamentarizmust elutasító, de szavazni azért hajlandó szélsőségesekkel” – jelentette ki John.

Az Új generáció elnöke cikkében hangsúlyozta: a Fidesz évek óta játszik azzal, hogy időnként kiszól az Orbán Viktort feltétel nélkül követő radikálisokhoz, akik szerintük persze nem radikálisok, hiszen nincs rajtuk nyilas karszalag, és csak néha köszöntik egymást “Kitartás!” felkiáltással. John Emese szerint a magyar politika hibát követett el azzal, hogy a történelem szégyenfoltjait a büntető törvénykönyv lapjai közé próbálta zárni. „Adjuk vissza a szélsőségeseknek, ami az övék, mert a mi érdekünk, hogy ne bújjanak el” – zárta cikkét az SZDSZ fővárosi képviselője. .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik