Belföld

Fidesz: privatizálják az egészségbiztosítót

Mikola István szerint a kormányzati köröknek az egészségbiztosító több mint ezermilliárdos kasszájára „fáj a foga". Az MSZP szerint viszont nincs szó privatizációról.

Egyre inkább látjuk a privatizációra irányuló „alattomos, ravasz, liberális lopakodást” – fogalmazott a politikus, aki ugyanakkor örömhírként mondta el, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság 30 millió forintos bírsággal sújtotta a hatvani önkormányzatot a helyi kórház privatizálása miatt.

Alkotmánybírósághoz fordulnak

Közölte: a Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul, amint a köztársasági elnök aláírja az egészségügyi törvényeket, de azt is remélik, hogy Sólyom László például a vizitdíj esetében nem írja alá a törvényt, és mérlegelni fogja azt is, hogy minden jogszabályt társadalmi egyeztetés nélkül nyújtott be a kormány. Kérdésre válaszolva elmondta: öt-hat területet tartanak alkotmányosan aggályosnak, ilyen például a társadalmi egyeztetések elmaradása, valamint a hatástanulmányok és a végrehajtási rendeletek hiánya.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány a patikaliberalizáció „leple alatt a globális nagytőke érdekeit akarja kiszolgálni”, amely most már a gyógyszerpiacot akarja megkaparintani, és vele együtt egy hivatásrendre épített sok évszázados polgári réteget, a gyógyszerésztársadalmat akarja eltörölni. Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere példátlannak nevezte a kórházi ágyak számának csökkentésére vonatkozó, kiszivárgott kormányzati elképzeléseket, amelyek szerint 17 ezres csökkentést hajtanának végre. Véleménye szerint emiatt több kórháznak be kell majd zárnia, vagy krónikus elfekvő intézetté kell válnia, s ez a veszély fenyegeti például a Rókus kórházat, a Schöpf-Mérei kórházat és a Szent Ferenc kórházat is.

MSZP: nincs szó erről

Kökény Mihály, a Medgyessy-kormány egykori egészségügyi minisztere szerint szó nincs arról, hogy a nemzeti kockázatközösséget bárki fel akarná bontani, vagy hogy magáncégek kezébe kerülne a társadalombiztosítás ezermilliárdja. De ha egyáltalán több-biztosítós rendszerre állnánk át, az sem erről szólna, hanem arról, hogy szigorú szabályok szerint a közpénzt hogyan használhatják fel a biztosítók – mondta az MTI-nek az MSZP-s politikus, aki azonban hangsúlyozta, hogy a kérdés egyelőre nem időszerű, mert ilyen döntés nem születetett.

Véleménye szerint a Fidesz vádaskodik, igyekszik megrettenteni az egészségügy szereplőit, rémképeket fest, de semmilyen konkrét javaslatot nem tesz. Ezzel szemben például az MDF-nek vannak olyan javaslatai, amelyek tárgyalási alapot képezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik