Élő Nagyvilág

Gátrobbantás Herszonban: háborús bűnökkel vádolják az oroszokat, a Kreml Ukrajnára mutogat

Sergiy Dollar / AFP
Sergiy Dollar / AFP

Az amerikai vezetés szerint az ukránok felkészültek

Az amerikai katonaság legmagasabb rangú tábornoka, Mark Milley arról beszélt az AP-nek, hogy az ukrán katonák készen állnak az ellentámadásra, de az, hogy mikor jelentik ezt be, már az ukrán hadseregen múlik. Milley szerint is aktív a front az oroszok által elfoglalt területen.

A mi becslésünk az, hogy bárhogy is dönt az ukrán haderő, felkészültek. Akkor is, ha támadnak, akkor is, ha védekeznek.

– mondta Normandiában, Franciaországban, ahol majdnem 9400 szövetséges katona halt meg a partraszálláskor.

Minden állat meghalhatott Nova Kahovka állatkertjében

A dél-ukrajnai Nova Kahovka állatkertje is víz alá került a kahovkai vízerőmű gátszakadása miatt bekövetkezett kiterjedt áradás során, az állatok elpusztulhattak – közölte kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A tulajdonos szerint a hozzávetőleg 300 állat – köztük majmok, szamarak és pónilovak – gyakorlatilag mindegyike elpusztulhatott az áradásban.

A háborús felek egymást vádolják a létesítmény felrobbantásával, aminek következtében hatalmas víztömeg szabadult el az orosz és ukrán erőket elválasztó Dnyipro-folyón, kiterjedt területeket árasztva el a hadműveleti térségben és menekülésre kényszerítve a környező települések lakóit. Mindez a helyi állatvilágot és a háziállatokat is sújtotta.

Egy online közzétett videón például hattyúkat lehetett látni egy városháza előtti téren, amelyet ellepett a víz. Az ukrán hatóságok által közzétett másik felvételen egy rendőrt lehetett látni, aki egy kutyát próbált kimenteni az árból. Más felvételek vízből kimentett őzgidákat és az ár elől biztonságba helyezett teheneket mutattak, valamint Herszon városának elárasztott utcáin úszkáló hódokat.

Az ukrán belügyminisztérium Twitter-oldalán felhívást tett közzé, hogy vészhelyzeti evakuálások idején nem szabad kikötni vagy ketrecekbe zárni a háziállatokat, hogy ezzel is javuljanak a túlélési esélyeik.

(MTI)

„Minden rendben van Novaja Kahovkában, az emberek intézik az ügyeiket, mint általában" - mondja az orosz kormányzó, de mögötte vízben áll a főtér

Herszon megye oroszok által kijelölt kormányzója, Vlagyimir Szaldo interjút adott Novaja Kahovka városházából. A videó leginkább azért érdekes, mert a szavait enyhén húzó Szaldo azt mondja rajta, hogy

„Minden rendben van Novaja Kahovkában, az emberek intézik az ügyeiket, mint általában.

Miközben a háta mögött látszik, hogy a főtér konkrétan vízben áll.

Szaldo egyébként is érdekes figura. Eredetileg ukrán, 2002 és 2012 között volt Herszon polgármestere, majd az oroszok betörésével azonnal orosz útlevelet kért és kinevezték kormányzónak. A két esemény között viszont volt jógadob-gyártó cége Csehországban és belekeveredett egy furcsa emberrablási ügybe is a Dominikai Köztársaságban, amiért letartóztatták.

Az amerikaiak titkos iratokat hozhatnak nyilvánosságra a gát felrobbantásáról

Az NBC News hírcsatorna úgy tudja, hogy az amerikai hírszerzésnek vannak információi arról, hogy Oroszország állhat a Nova Kahovka melletti gát felrobbantása mögött. A Biden-kormány most is azon dolgozik, hogy ezeket a titkos információkat nyilvánosságra hozhassák, ami amerikai idő szerint kedd délután történhet meg. Az amerikaiak szerint a gát felrobbantása elsősorban Ukrajna számára tette nehezebbé azt, hogy át tudjon hatolni a folyó másik oldalára.

Scholz szerint az oroszok robbantották fel a gátat

Olaf Scholz német kancellár Oroszországot hibáztatta a gát felrobbantásáért Nova Kahovka mellett. A kancellár egy olyan vitaesten beszélt erről, amelyet az RTL szervezett, és azt mondta

Minden jel szerint ez orosz agresszió, amelynek a célja, hogy megakadályozza Ukrajnát a saját országa védelmében. Ez megmutatja, hogy új dimenzióba lépett a háború.

Arról is beszélt, hogy szeretne hamarosan beszélni Putyin orosz elnökkel, de nem most van ennek az ideje.

A gát felrobbantása nem csak az ukránoknak nagyon rossz

Oroszországban lelkes hadiblogger-szcéna van, akiknek egy része a háború óta kifejezetten aktív abban, hogy a rendszer narratíváját támassza alá. Közülök kicsit kilóg Igor Girkin, egy orosz zsoldoscsapat korábbi vezetője, aki gyakran kritizálja a mostani vezetést is. Girkin szerint a gát felrobbanása elsöpörheti az orosz csapatokat is a Dnyeper bal partján, és lerombolhatja az összes kiépített védőfelszerelést is. Ráadásul elpusztíthat minden felszerelést, amit nem sikerült gyorsan felpakolni a vonatokra. Girkin nem sűrűn ért egyet az orosz vezetéssel, de most azt mondja, hogy szerinte ez szándékos szabotázs volt az ukránok részéről.

Elérte a víz Herszont, az oroszok az evakuálás közben is lövik a várost

Ihor Klimenko, Ukrajna belügyminisztere arról beszélt, hogy az orosz katonák folyamatosan lövik Ukrajna déli területeit, miközben az ukránok evakuálják az embereket a felrobbantott gát miatti vízözön elől.

A víz egyébként Nova Kahovka után elérte Herszon városát is, de a helyzet valószínűleg ennél rosszabb lesz. Volt, aki hódot látott a város egyik szárazabb területén.

De vannak kevésbé száraz területek is.

Terroristaállamnak nevezte Oroszországot a Nemzetközi Bíróságon Ukrajna

Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt – tájékoztatott a L’essentiel című francia nyelvű luxembourgi hírportál kedden.

A Nemzetközi Bíróság négynapos meghallgatást kezdett kedden azon ukrán-orosz ügyben, amelyet Kijev a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatása és a megszállt Krím ukrán lakóival való rossz bánásmód miatt indított.

A beszámoló szerint a meghallgatás nyitóbeszédében Anton Korinevics, az ukrán külügyminisztérium nemzetközi jogi osztályának igazgatója, az ukrán fegyveres erők jelentésére hivatkozva emlékeztetett: az orosz erők kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. A kahovkai vízerőmű elleni támadás miatt civileket kell evakuálni a térségből, és súlyos ökológiai kár fenyeget – hívta fel a figyelmet.

Oroszország tettei egy terroristaállam, egy agresszor tettei,

fogalmazott a diplomata, majd hozzátette: Oroszország nem tudja legyőzni Ukrajnát a csatatéren, ezért a polgári infrastruktúrát veszi célba, hogy megpróbálja behódoltani az országot. Korinevics továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a gátrobbantás veszélyezteti a zaporizzsjai atomerőmű biztonságát is.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében „felháborító tettnek” nevezte az civilek ezreinek életét veszélyeztető gátrobbantást, ami – mint írta – ismét megmutatta Oroszország háborújának brutalitását.

Charles Michel, az Európai Tanács elnökét a Twitteren közzétett üzenete szerint megdöbbentette a Nova Kahovka gátja elleni példátlan támadás. A polgári infrastruktúra lerombolása egyértelműen háborús bűnnek minősül, Oroszországot és segítőit pedig felelősségre kell vonni – jelentette ki.

(MTI)

Elárasztott stadion, városháza előtt úszkáló hattyúk – fotók, videók a Nova Kahovka-i katasztrófáról

Elöntött egy stadiont a Nova Kahovka-i gátrobbantás következtében kiömlő víz – derül ki a Kiyv Post beszámolójából. A Twitterre sorra kerülnek fel azok a videók és fotók, amelyeken az látható, hogy a kedd éjszakai robbantás után hogyan árasztja el a víztározóból kiömlő, kilenc balatonnyi víz a Dnyeper menti településeket. Az oroszok által megszállt Nova Kahovka városának központjában például már olyan magasan áll a víz, hogy hattyúk úszkálnak a városháza előtt.

Ukrajna és a nyugati országok Oroszországot tették felelőssé a robbantás miatt, míg a Kreml szerint ukrán szabotázsról van szó.

https://twitter.com/DefenceU/status/1666041287110193153

A Kreml szabotázzsal vádolja Ukrajnát

A Kreml „határozottan visszautasítja” azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország felelős a megszállt dél-ukrajnai Nova Kahovka-i gát és vízerőmű megrongálásáért – számolt be a CNN.

Dmitrij Peszkov szóvivő újságíróknak azt mondta, szerinte Ukrajna szándékos szabotázsáról van szó és hogy a robbantást „a kijevi rezsim” parancsára hajtották végre. Peszkov úgy vélte, hogy Ukrajna „a víztől akarja megfosztani a Krímet”, és el akarja terelni a figyelmet a csatatérről.

Észt miniszterelnök: Oroszország fegyverré változtatta a vizet

A terrorállam, Oroszország most fegyverré változtatta a vizet. A Nova Kahovka-gát lerombolása háborús bűn, amely számtalan civilt érint, és ökocídiumot és tömegpusztítást hoz,

írta a Twitteren Kaja Kallas észt miniszterelnök a keddi gátrobbantással kapcsolatban. Kijelentette: Ukrajna segítésével meg kell állítani az erőszakot és felelősségre kell vonni a tetteseket.

A Nova Kahovka-i gát felrobbantása új dimenziót jelent Oroszország Ukrajna elleni háborújában – mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben az MTI beszámolója szerint. A robbantás egyben illeszkedik a polgári célpontok elleni támadásokból is álló orosz hadviseléshez és az „orosz katonák által elkövetett sok-sok bűncselekményhez” – jelentette ki a német kormányfő a WDR közszolgálati médiatársaság Europaforum nevű rendezvényén. Hozzátette: folyamatosan figyelik, hogy miként alakul a helyzet a térségben fekvő zaporizzsjai atomerőműben.

Kapcsolódó
Gátrobbantás: kilenc balatonnyi víztömeg zúdulhatott ukrán településekre
Elképesztő méretű víztömeg szabadulhat ki a felrobbant kahovkai gát mögül: a tározó 18 köbkilométernyi vizet tartalmaz. Az áradás 80 települést veszélyeztet, és innen érkezik a zaporizzsjai atomerőmű hűtővize is.

Az ukrajnai gátrobbantás által érintett településeken élőknek nyújt humanitárius segítséget az Ökumenikus Segélyszervezet

A kedd hajnalban az ukrajnai Nova Kahovkában történt gátrobbantás által elöntött, illetve veszélybe került településen élőknek nyújt gyorssegítséget az Ökumenikus Segélyszervezet Herszonban – közölték kedden. Első körben 350 háztartás kap segélycsomagot a magyar szervezet helyi partnerétől, többek között Herszon, Tjainka, Olhivka, Ljovo településeken.

A Herszonban kiosztott segélycsomagok elsősegélykészletet, valamint zseblámpát, telefon- és laptoptöltőket, gyertyát, takarót tartalmaznak, ami nagy segítség az érintett, illetve evakuált lakosoknak, hiszen várhatóan nem lesznek közműszolgáltatások (víz, villany, gáz) bizonytalan ideig a térségben – olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy Lehel László, a segélyszervezet vezetője jelenleg is a térségben tartózkodik, a tegnapi napon éppen Mikolajiv településen volt jelen egy újabb 5 tonnás segélyszállítmány átadásán, valamint magas szintű tárgyalásokat folytatott a megyei vezetőkkel és a helyi magyar közösség vezetőivel. A megbeszéléseken megerősítették az együttműködés folytatását, melynek szükségességét tovább erősíti a gátrobbantás okozta humanitárius katasztrófa.

A közleményben kitértek arra is, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az első humanitárius szervezetek egyike volt, amely korábban, Herszon felszabadulását követően humanitárius segélyt vitt a régióba és az eddigiekben kiosztott generátorok a jelenlegi krízishelyzetben létfontosságú segítséget jelentenek. A következő napokban a Segélyszervezet további generátorokkal támogatja a helyi közösségeket.

 

Ökumenikus Segélyszervezet

Zelenszkij: Hajnali 3-kor robbantották fel a Nova Kahovka-vízerőművet

Mint megírtuk, Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott az ukrán biztonsági tanács a Kahovka-gát és vízerőmű felrobbantása miatt. Az ukrán elnök az ülésről a Telegram-csatornáján tett közzé részleteket, ebből kiderül, hogy az ukránok szerint az oroszok kedd éjjel 2:50 perckor robbantást hajtottak végre az általuk felügyelt vízerőmű belsejében.

Mintegy 80 település van az árvízi övezetben, ezért elrendelték a Dnyeper ukrán fennhatóság alá tartozó oldalán a lakosság kitelepítését, illetve arról is döntöttek, hogy a Kahovszkij-víztározó által ellátott falvak és városok számára ivóvizet biztosítanak. A mentésben a kormány, a katonaság és az egyéb szolgálatok is részt vesznek – tette hozzá Zelenszkij, aki hozzátette, hogy megállapodtak arról is, hogy milyen nemzetközi és biztonsági intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy Oroszországot felelősségre vonják a merényletért.

(Guardian)

Még az oroszbarát vezetés is szükségállapotot hirdetett Herszonnál a gátrobbantás miatt

Mint korábban már beszámoltunk, az ukránok szerint legalább tizehatezer embert érinthet az áradás, az oroszok szerint senki nincs veszélyben.

A Moszkva által támogatott helyi hatóságok most mégis szükségállapotot hirdettek az ukrajnai Herszon régió oroszok által megszállt részén fekvő Nova Kakhovka körzetben – jelentette a Reuters a TASZSZ orosz hírszolgáltatóra hivatkozva.

Látványos és szomorú videón a megsemmisült Nova Kahovka-i vízerőmű

Mintegy 2 és fél perces drónvideót tett közzé a Nova Kahovka-i vízerőmű és gát megsemmisüléséről ukrán legfőbb ügyész a Twitteren. Andrij Kosztin szerint a „sarokba szorított” megszállók több ezer embert gyilkolnak meg és tesznek hajléktalanná, éppen azokat, akiket korábban „integrálni akartak az Orosz Föderációba”. A legfőbb ügyész Hitler felperzselt föld-taktikájához hasonlította a történteket és hozzátette:

Aki még mindig azt hiszi, hogy egy agresszorral lehet tárgyalni, emlékezzen azokra a piszkos vízfolyamokra, amelyek elmossák a békésen alvó emberek otthonát. A bűnöző orosz rezsim vége csak egy lehet: vereség és bíróság.

Wagner-vezér az orosz katonai vezetésnek: Gyertek ki a frontra!

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetője hétfőn bírálta, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők elvesztettek egy falut a kelet-ukrajnai Bahmut közelében, és azt mondta, hogy a védelmi minisztérium taktikája két héten belül további kudarcokhoz fog vezetni. Arra reagált, hogy Gyenisz Pusilin, a szakadár donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője nehéznek minősítette a katonai helyzetet Bahmutnál.

Prigozsin magánhadserege az ukrajnai háború leghosszabb csatája után a múlt hónapban gyakorlatilag az egész kelet-ukrajnai Bahmutot elfoglalta, és átadta ottani állásait az orosz kormánycsapatoknak. Azóta Ukrajna támadja a várostól északra és délre fekvő területeket.

Most már Berhivka település egy részét elvesztették, a csapatok csendben menekülnek. Szégyen!

jelentette ki a Prigozsin a sajtószolgálata által közzétett hangüzenet szerint. Berhivka mintegy 3 kilométerre északnyugatra fekszik Bahmuttól, és orosz részről már február 24-én bejelentették, hogy elfoglalták.

A Telegram közösségi oldalon később közzétett interjúban Prigozsin úgy vélekedett, hogy az orosz védelmi minisztérium a taktikájával megtéveszti a közvéleményt és a Kreml vezetőit. Szerinte az ukrán mozgások a térségben sokkal gyorsabbak, mint az oroszok előrenyomulása.

„A védelmi minisztérium taktikája rosszindulatú és megtévesztő” – hangoztatta az online interjúban.

A védelmi minisztérium fő célja, hogy úgy tegyen, mintha minden rendben lenne, és mintha előrenyomulnánk. A valóságban ami most történik (…), két héten belül jelentős taktikai vereségeket fog eredményezni.

Az orosz védelmi minisztérium legutóbbi beszámolóját a donyecki térségben zajló harcokról – amely az ukrán erőknek okozott nagy veszteségekről szólt – Prigozsin úgy minősítette, hogy „egyszerűen vad és abszurd sci-fi” állítás.

Jevgenyij Prigozsin sürgette Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, hogy „jöjjenek a frontra, és gyűjtsék össze a csapatokat”„Gyerünk, meg tudjátok csinálni!” – írta üzenetében.

Ha pedig nem tudjátok, hősökként fogtok meghalni.

Prigozsin hónapok óta folytat nyilvánosan vitát Sojguval és Geraszimovval, azzal vádolva őket, hogy nem biztosítanak elegendő lőszert és támogatást a terepen lévő Wagner egységek számára, és így indokolatlanul súlyos veszteségeket okoznak nekik.

Az elmúlt napokban Prigozsin tovább fokozta a vita hevét, azzal vádolva a védelmi minisztérium parancsnoksága alá tartozó reguláris erőket, hogy a Wagner csapatok által használt, Bahmutból kivezető utakat aláaknázzák.

(MTI)

Az ukrán energiaszolgáltató szerint teljesen megsemmisült a Nova Kahovka-i vízerőmű és gát

Teljesen megsemmisült a Nova Kahovka-gát és vízerőmű azt követően, hogy felrobbantották a gépteret – közölte kedden az Ukrhidroenergo, Ukrajna legnagyobb vízenergia-termelő vállalata. A cég szerint az erőművet nem lehet helyreállítani és azt állítják, hogy az incidensért az orosz csapatok felelősek, akik robbantásos merényletet követtek el.

A vízszint rohamosan csökken és ez további veszélyt jelent a megszállás alatt álló és eddig is veszélyeztetett helyzetben lévő zaporizzsjai atomerőműre – tette hozzá az Ukrhidroenergo.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a CNN-nek azt mondta, hogy a tározó vízszintje óránként 15 cm-rel csökken, ami azt jelenti, hogy magyar idő szerint délután fél 2 körül érheti el a kritikus szintet.

Az ukrán védelmi minisztérium eközben arról beszélt, hogy az oroszok bepánikoltak és ezért robbantották fel a víztározót.

Az oroszoknak állt érdekében a Nova Kahovka-i gát felrobbantása, véli Rácz András szakértő

A Facebookon tett közzé egy bejegyzést Rácz András Oroszország-szakértő a Nova Kahovka-gát felrobbantásával kapcsolatban, amelyben arra is kitért, hogy logikusan nézve kinek állt érdekében a gát megsemmisítése.

Mint Rácz írta, a Dnyeper (Dnyipró) menti településeket várhatóan órákon belül súlyos áradás sújtja majd, ugyanakkor emiatt lehetetlenné válik az átkelési művelet, így a szakértő szerint jó eséllyel ezért robbantották fel a gátat.

Kérdéses, hogy a kahovkai tározó kiürülése / a vízszint radikális csökkenése hogyan hat majd a zaporizsjei atomerőmű hűtésére. A hűtés nem közvetlenül a tározóból történik, hanem van erre külön mesterséges hűtőtó – de annak a feltöltése már a tározóból megy/menne. Ergo, ha a tározó tényleg kiürül, akkor az erőművet véges ideig lehet csak üzemeltetni utána. Nukleáris katasztrófa nem lesz a dologból, de leállás valószínűleg igen,

tette hozzá a szakértő.

Rácz kitért arra is, hogy az oroszok az ukránokat vádolják a merénylettel, mondván így akarják veszélybe sodorni a Krím vízellátását, a szakértő azonban nem lát logikát az időzítésben. Kijelentette: valószínűtlennek tart egy olyan merényletet Ukrajna részéről, amely például elárasztaná a saját nagyvárosát, megsemmisítené az egyik saját (orosz megszállás alatt lévő) erőművét, a zaporizzsjait, vagy hátráltatná az ellentámadást. A „cui prodest?”, azaz kinek állt érdekében logikája szerint az oroszok voltak a tettesek – jegyezte meg Rácz András.

NAÜ: Egyelőre nincs közvetlen veszély a zaporizzsjai erőműben

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) helyszínen lévő munkatársai szerint egyelőre nincs közvetlen nukleáris veszély a zaporizzsjai atomerőműben a Nova Kahovka-gát átszakadása után – közölte kedd reggel a szervezet.

A Herszon megyében található gát Délkelet-Ukrajna nagy részét látta el vízzel, beleértve a zaporizzsjai reaktort is, amely a folyásiránnyal szemben található, és a gáttal együtt szintén orosz ellenőrzés alatt áll.

Az ukránok szerint 16 ezer embert érinthet az áradás, az oroszok szerint senki nincs veszélyben

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója szerint mintegy 16 ezer ember él azon a területen, amelyet eláraszthat a megsérült Kahovka-duzzasztóból kiáramló víz a Dnyeper jobb partján.

A megszálló oroszok által kinevezett helyi tisztviselő, Andrej Alekszejenko viszont azt állította a Telegramon, hogy ellenőrzés alatt tartják a szivárgást, és senki nincs veszélyben, de ha mégis szükség lenne evakuálásra, már készen állnak a buszok.

Ukrán külügyminiszter: Civilek ezreit veszélyezteti a kahovkai gát lerombolása

„Oroszország lerombolta a kahovkai gátat, ami valószínűleg az elmúlt évtizedek legnagyobb technológiai katasztrófáját okozta Európában és civilek ezreit veszélyezteti” – írta a Twitteren Dmitro Kuleba ukrán külügyminszter. A tárcavezető szerint Nova Kahovka-gát felrobbantása háborús bűn, Oroszországot pedig a 21. század legnagyobb terroristájának nevezte, amelyet meg kell állítani.

Zelenszkij: Az orosz terroristák a felelősek a gát felrobbantásáért

„Orosz terroristák” – írta kedd reggeli Twitter-bejegyzésében az ukrán elnök azzal kapcsolatban, hogy súlyosan megrongálódott és átszakadt a Nova Kahovka vízierőmű duzzasztógátja a Dnyeper folyón.

Az ukrán elnök szerint a gát felrobbantása

csak megerősíti az egész világ számára, hogy az oroszokat ki kell utasítani Ukrajna egész területéről, és egyetlen métert sem szabad nekik meghagyni, mert minden métert terrorizmusra használnak. Csak Ukrajna győzelme adja vissza a biztonságot.

Zelenszkij hozzátette, hogy minden szolgáltatás működik, valamint megerősítette a védelmi tanács összehívásáról szóló hírt.

Olvasói sztorik