Élő Nagyvilág

Gátrobbantás Herszonban: háborús bűnökkel vádolják az oroszokat, a Kreml Ukrajnára mutogat

Sergiy Dollar / AFP
Sergiy Dollar / AFP

Zelenszkij összehívja a védelmi tanácsot a Nova Kahovka-gát felrobbanása miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli ülést tart a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsban a Nova Kahovka-gát lerombolása miatt – közölte kedden Olekszij Danilov, a tanács titkára a CNN szerint.

A herszoni regionális katonai közigazgatás Ukrajna által kinevezett vezetője, Olekszandr Prokudin azt mondta, hogy már elkezdték kiüríteni azokat a településeket, amelyeket érinthet a gátszakadás miatt bekövetkező áradás.

Az orosz állami média is elismerte, hogy felrobbant a Dnyeperre épült gát

Bár kezdetben az oroszok tagadták az incidenst, később a TASZSZ és a RIA hírügynökségek is beszámoltak arról, hogy megrongálódott a Nova Kahovka gát, bár az ottani híradásokban az ukrán erőket tették felelőssé. A Guardian rámutat arra, hogy a megszálló orosz csapatok már korábban aláaknázták a gátat arra az eshetőségre, ha az ukránok előrenyomulnának.

A 30 méter magas és 3,2 km hosszú gát 1956-ban épült a Dnyeperen, a Kahovka vízierőmű részeként és ellátja vízzel az Oroszország által 2014-ben „elcsatolt” Krím-félszigetet és a szintén orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja atomerőművet is.

Felrobbant egy gát az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon megyében

Orosz erők robbantották fel a Nova Kahovka gátat az ukrajnai Herszon orosz ellenőrzése alatt álló részein, nem messze a zaporizzsjai atomerőműtől – írta az ukrán fegyveres erők déli parancsnokságának közlése alapján a Guardian. Azt azonban még egyelőre tisztázni kell, hogy a víz milyen sebességgel folyik és mekkora mennyiségről van szó.

Ugyanakkor Olekszandr Prokudin, a herszoni régió vezetője a Telegramon közzétett egy videót, amelyben már azt állította, hogy a Nova Kahovka duzzasztómű megrongálódása következtében „a víz 5 óra alatt eléri a kritikus szintet”, és megkezdődött a kiürítés. A videóról Anton Gerascsenko, az ukrán elnök egyik tanácsadója számolt be a Twitteren.

Olvasói sztorik