Tudomány zöldövezet

Olajszivárgás történt Amazóniában

Mark Fox / Getty Images
Mark Fox / Getty Images

Olajszennyezés történt az Amazonas-medence Ecuadorhoz tartozó területén egy vezeték szivárgása miatt – írja az MTI az APA-ra és az AFP-re hivatkozva.

A Petroecuador állami olajtársaság tájékoztatása szerint a nagy mennyiségű kőolaj egy szabotázsakció következtében szivárgott ki egy folyóba.

A vállalat hangsúlyozta, hogy a léket szándékosan alakították ki egy folyam mentén, bár további részleteket erről nem közölt.

A vízbe ömlött kőolaj mennyiségéről ugyan a Petroecuador nem tett említést, arról azonban biztosított mindenkit, hogy a helyzetet kézben tartja. Az amerikai székhelyű Amazon Frontlines civilszervezet, amely a régió őslakos népeinek jogaiért küzd, a Twitteren közzétett egy felvételt a lékről, amelyen keresztül nagy erővel ömlik az olaj a Sucumbios tartományban található Conejo folyóba környezeti károkat okozva.

A szervezet szerint a szennyezés kiterjedését igazán csak légi felvételek tudják visszaadni. „Ilyen esetek sajnos túl gyakran fordulnak elő az ecuadori Amazonas-vidéken” – közölte az Amazon Frontlines. A csoport kiemelte: az ilyen esetektől az élővilág és a régió őslakosai is szenvednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik