Belföld

Feloldották a Postabank- és a Workout-jelentés titkosságát

Feloldotta a Postabank Rt.-nél és a Workout Kft.-nél az állami pénzek felhasználásának ellenőrzéséről készített jelentéstervezet titkosságát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI).

„A Postabank Rt.-nél és a Workout Kft.-nél az állami pénzeszközök felhasználásának ellenőrzéséről készített jelentéstervezet adatvédelmi szakértői felülvizsgálata megtörtént, amelynek alapján a Titkos! minősítés megszűnt” – áll a KEHI közleményében. A további nyilvánosságra hozatalt a jogi feltételek korlátoznák, mivel a jelentéstervezet banktitkot tartalmaz, amely a jogosultak engedélye nélkül nem tehető nyilvánossá – közölte a KEHI.


A stop.hu internetes hírportál február elején olyan dokumentumot jelentetett meg, amely szerint az állami költségvetésnek mintegy 30 milliárd forintos kára keletkezett a Postabank konszolidációjából, ami a 90-es évek végén zajlott. A Workout Kft. az interneten megjelent dokumentum szerint több jogszabályt megsértett, illetve a bank és a kft. közötti több ügylet esetén felmerül a hűtlen kezelés gyanúja. A Postabank konszolidációjának költségei meghaladták a 150 milliárd forintot. A PB Workout Kft-nek eredetileg az volt a feladata, hogy a Postabank vagyonelemeinek értékesítésével mérsékelje az állami konszolidáció költségeit.


A Kehi elnöke hat dokumentumról kérte a pénzügyi tárca állásfoglalását: indokolt-e az azokban szereplő adatok titkosítása. Miután a Pénzügyminisztérium nem ellenezte a titkosítás feloldását, mivel azonban a titkosítást annak idején nem a Pénzügyminisztérium rendelte el, annak feloldásáról sem intézkedhetett. Ezek után kérte Kiss Péter a Kehi-től a felülvizsgálatot, illetve a dokumentumok mielőbbi nyilvánosságra hozatalát. Ezt követően kezdte meg a Kehi – az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény alapján – a minősítés felülvizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik