Belföld

Egyéniben jól ment a nagyoknak

Kevés kivételtől eltekintve jól szerepeltek azok a szocialista és fideszes vezető politikusok, akik egyéni körzetben is versengtek a szavazók kegyeiért. Az SZDSZ és az MDF vezető tisztségviselői pártjuk országos átlagánál jobban teljesítettek, de bejutási esélyük önállóan nincsen. Sok sikeres városvezető már az első forduló után az Országgyűlés tagja lett.

Gyurcsány Ferenc kormányfő az MSZP országos listavezetőjeként jut biztos parlamenti helyhez. Hiller István, az MSZP elnöke budapesti választókörzetéből már az első fordulóban mandátumhoz jutott, csakúgy, mint Csongrád megyében Újhelyi István, a párt alelnöke a koalíció közös jelöltjeként. Lendvai Ildikó frakcióvezető pesti körzetében vezet, ha a harmadik helyezett szabad demokrata politikus visszalép javára, magabiztosan nyerhet.

Orbán Viktor és Mikola István, a Fidesz országos listájának vezetői egyéni körzetben nem indultak, így a listáról jutnak a parlamentbe. Áder János frakcióvezető magabiztosan megnyerte csornai körzetét, és már az első fordulóban biztosította képviselői mandátumát, csakúgy, mint Varga Mihály alelnök Karcagon. Pokorni Zoltán alelnök megnyerte budai választókörzetében az első fordulót, és jó eséllyel a másodikban mandátumot is szerez. Veszített viszont körzetében Pelczné Gáll Ildikó alelnök, aki mindössze a szavazatok 39 százalékát szerezte meg, így szocialista riválisa jutott a parlamentbe már az első forduló után.

Egyéniben nem okoztak meglepetést a kicsik

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök Szigetszentmiklóson a voksok mintegy 19 százalékával harmadik lett; a választókörzetben a szocialista jelölt nyert, négy százalékpontos előnnyel fideszes riválisa előtt. Magyar Bálint oktatási miniszter is harmadik, a voksok több mint 13 százalékával; visszalépésével eldőlhet a rendkívül kiélezett küzdelem Baráth Etele miniszter és Rátonyi Gábor fideszes jelölt között. Az ismert szabad demokrata politikusok közül Pető Iván, a párt Országos Tanácsának elnöke szerepelt a legjobban: a voksok majdnem 25 százalékával harmadik lett a pesti belvárosban, a körzetet az első fordulóban Rogán Antal nyerte.

Dávid Ibolya MDF-elnök Tamásiban harmadik lett, a voksok több mint 12 százalékával, a körzetet a Fidesz politikusa nyerte. Herényi Károly frakcióvezető is harmadik lett a Balaton déli partján a voksok több mint tizedével; korábban ezt a körzetet ő nyerte, még a Fidesz és az MDF közös jelöltjeként. Katona Kálmán választmányi elnök a szavazatok alig több mint 4 százalékával mindössze negyedik lett körzetében.

Sikeres polgármesterek

A városukat sikeresen vezető polgármestereket a jelek szerint a szavazók örömmel delegálják az Országgyűlésbe is, így a parlament tagja már az első forduló után Kósa Lajos (Fidesz) debeceni, Toller László (MSZP) pécsi, Warvasovszky Tihamér (MSZP) székesfehérvári, Káli Sándor (MSZP) miskolci és Botka László (MSZP) szegedi városvezető is.

Győzelmi esélyekkel vezet Botka Lajosné (MSZP) szolnoki és Szécsi Gábor (SZDSZ) kecskeméti polgármester is; kivételt jelenthet viszont Bencsik János (Fidesz) tatabányai polgármester, akinek csak matematikai esélye van a győzelemre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik