Élő Nagyvilág

„A nyugati fegyverszállítások globális katasztrófához vezethetnek”

Anatolij STEPANOV / AFP
Anatolij STEPANOV / AFP
  • Zelenszkij: Az oroszok miatt tovább drágul majd az élelmiszer Európában.
  • Meghalt egy volt amerikai tengerészgyalogos Ukrajnában.
  • Egyre több az eltűnt gyerek Ukrajnában.
  • Szombati élő közvetítésünket itt olvashatják.

Franciaország nem zárja ki, hogy harckocsikat szállít Ukrajnának

Franciaország nem zárja ki, hogy Leclerc típusú harckocsikat szállít Ukrajnának támogatásul az Oroszország elleni háborúban – mondta vasárnap Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.

Az ukrán hadsereg eddig elsősorban Németországtól kérte a világ legerősebb harckocsijának számító Leopardokat az orosz agresszió megállításához segítségül.

Ami a Leclerc-eket illeti, azt kértem a védelmi minisztertől, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Semmi sem kizárt,

mondta a francia elnök egy újságírói kérdésre válaszolva a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett közös német-francia kormányülést követően.

A Leopard tankokat érintő kérdés kapcsán Olaf Scholz elmondta: „a múltban mindig is szorosan együttműködve léptünk fel barátainkkal és szövetségeseinkkel, és a jövőben is a konkrét helyzettől függően fogunk cselekedni”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Kijevbe látogatott, ahol jelezte: az Európai Unió 2023-ban 18 milliárd euró pénzügyi segélyt nyújtana Ukrajnának, és azt fontolgatja, hogy német Leopardokat küld az országnak. Berlin egyelőre azonban nem hagyta jóvá a harckocsik átadását Ukrajnának.

(MTI)

Kirúgtak egy korrupcióval gyanúsított ukrán miniszterhelyettest

Kirúgták Vaszil Lozinszkij ukrán miniszterhelyettest, miután korrupcióval gyanúsították meg – írja a Kyiv Independent.

A hírek szerint Lozinszkij 400 ezer euró kenőpénzt fogadott el egy generátorokkal és egyéb eszközökkel kapcsolatos közbeszerzés ügyében.

Nagyon gyorsan legyőzhetnek minket – állítja az ukrán elnök volt tanácsadója

„Az oroszok rendkívül hatékonyan terjesztik a saját narratívájukat, mi pedig elvesztettük az irányítást” – így fogalmazott Twitter-üzenetében Alekszej Aresztovics, aki nemrég távozott az ukrán elnöki hivatal tanácsadói posztjáról. Mint fogalmazott, csekély az esély arra, hogy Ukrajna megnyerje a háborút.

Most, hogy már nem vagyok hivatalban, azt is el tudom mondani, hogy rendkívül sérülékenyek vagyunk, és nagyon gyorsan legyőzhetnek minket.

Spiegel: 19 Leopardot küldene Németország Ukrajnának

A Der Spiegel információi szerint az új német védelmi miniszter, Boris Pistorius azt kezdeményezte, hogy a Bundeswehr mérje fel, melyek azok a Leopard 2 tankok, amelyeket Németország felajánlhatna Ukrajnának.

A lap úgy tudja, hogy egy ilyen lista már korábban elkészült, és ezen 19 darab, viszonylag idősebb Leopard 2 szerepel, amelyek alkalmasnak tűnnek az ukrajnai bevetésre. A Spiegel ugyanakkor megjegyzi, a jelenlegi tervek szerint ezeket a tankokat nem éles ütközetekben, hanem csak hadgyakorlatokon lehetne használni.

PATRIK STOLLARZ / AFP

Örülnének a britek, ha a németek Leopardokat küldenének Ukrajnába

Szeretnénk, ha mindenki annyi terhet vállalna magára, amennyit csak tud, ugyanakkor elfogadjuk, hogy minden ország a számára legmegfelelőbb módon támogatja Ukrajnát ebben a háborúban – idézi a Guardian James Cleverlyt, az Egyesült Királyság külügyminiszterét, aki a Skynews-nak nyilatkozott. Emlékeztetett: az Egyesült Királyság az orosz invázió kezdete óta az élen jár Kijevnek juttatott katonai felszerelések terén. Cleverly közölte, Nagy-Britannia szeretné, ha Németország Leopard 2 harckocsikat küldene Ukrajnának.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Németország már eddig is rengeteget támogatást nyújtott Ukrajnának úgy, hogy a védelmi kiadásait tekintve egészen más szinten áll, mint az Egyesült Királyság. A Leopard 2 harckocsi egy hihetetlenül hatékony harci eszköz, így szívesen látnám, ha ezek és más modern tüzérségi rendszerek megjelennének az ukrán haderőben – tette hozzá Cleverly.

Lengyelország egy Németország nélküli koalícióban is támogatná fegyverekkel Ukrajnát

Ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot

– jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap. A miniszterelnök azzal kapcsolatban nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy pénteken a németországi Ramsteinben tartott találkozón Ukrajna szövetségeseinek nem sikerült megállapodniuk a Leopard-2 nehézharckocsik átadásáról. Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát.

Morawiecki elfogadhatatlannak nevezte Berlin magatartását. A már csaknem egy éve tartó ukrajnai háborúban naponta halnak meg ártatlan emberek, érvelt.

Németország beleesett a saját csapdájába, évek óta folytatja az Oroszországhoz való közeledés politikáját

– jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: ez a politika kudarcot vallott, Berlin pedig még mindig nem tudja beismerni a hibáját. „Ukrajna és Európa meg fogja nyerni ezt a háborút, Németországgal vagy nélküle”, jelentette ki Morawiecki, hozzáfűzve: a németeken múlik, csatlakoznak-e „az orosz barbárság megállítását célzó misszióhoz, vagy végig tétlenül nézik, arra kárhoztatva magukat, hogy a történelem rossz oldalára kerülnek”.

Lengyelország korábbi bejelentés szerint egy szélesebb nemzetközi koalíció keretében 14 német gyártmányú Leopard harckocsit adna át Ukrajnának. Arra válaszolva, hogy német hozzájárulás nélkül a kezdeményezés miképpen valósulhat meg, Morawiecki azt mondta: Varsó „kisebb koalíciót” fog építeni azon államokból, amelyek “készek átadni Ukrajnának korszerű felszerelésük, korszerű tankjaik egy részét”. A Leopardokat Morawiecki ebben az összefüggésben konkrétan nem említette.

Varsó azt javasolta, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának. Leopard-2 harckocsik átadására eddig Lengyelországon kívül Finnország és Dánia fejezte ki készségét. Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig bejelentette, hogy Nagy-Britannia Challenger-2 harckocsikat szállít Kijevnek.

A ramsteini találkozót követő sajtókonferencián Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter kijelentette: nem veszett el a remény arra, hogy Ukrajna Leopardokat kapjon.
Közölte továbbá: Lengyelország ki tud képezni egy ukrán dandárt, és felszerelni azt T-72-es szovjet harckocsikkal és gyalogsági harcjárművekkel. Marcin Przydacz, az államfői külügyi iroda főnöke szombaton bejelentette: a kiképzés napokon belül megkezdődik.

Szombaton a három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia, külügyminiszterei is felszólították Berlint, hogy mihamarabb küldjön Leopardokat Kijevnek.

„A nyugati fegyverszállítások globális katasztrófához vezethetnek”

Az Ukrajnába történő, orosz területeket fenyegető nyugati fegyverszállítások globális katasztrófához vezethetnek – jelentette ki a Putyinhoz közel álló Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának elnöke a Skynews tudósítása szerint. Mint fogalmazott: az Egyesült Államok és a NATO Ukrajnának nyújtott támogatása „szörnyű háborúhoz” vezeti a világot.

Ha Washington és a NATO-országok olyan fegyvereket szállítanak, amelyeket a polgári lakosság ellen is bevetnek, illetve megpróbálják elfoglalni a területeinket, az a jelenleginél erősebb fegyverek bevetését jelentő megtorló intézkedésekhez vezet

– figyelmeztetett Volodin. Hozzátette: tarthatatlanok azok az érvek, amelyek szerint az atomhatalmak nem használhatnak tömegpusztító fegyvereket a helyi konfliktusokban. Ezt csak azért hangoztatja az Egyesült Államok és a NATO, mert „még nem kerültek olyan helyzetbe, amikor veszély fenyegetné a polgáraik biztonságát és az országaik területi integritását” – fogalmazott.

Tegnap 12 ezer ukrán menekült érkezett

Magyarország területére 2023. január 21-én 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 5249 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 7143 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 193 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 21-én 42 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI-OS)

Máris Ukrajnába látogat az új védelmi miniszter

Németország újonnan kinevezett védelmi minisztere, Boris Pistorius négy héten belül Ukrajnába látogat – ezt írja német forrásokra hivatkozva az Ukranszkije Pravda.

Mint ismert, az egyik fő kérés jelenleg, hogy Németország hajlandó-e Leopard harckocsikat adni Ukrajnának, vagy továbbra is az Egyesült Államokra tolják ennek a felelősséget. A csütörtök óta hivatalban lévő új német védelmi miniszter eddig csupán a korábban már ismert hivatalos német álláspontot ismételte meg: Berlin csak Washingtonnal együtt hajlandó nekikezdeni harckocsik átadásának.

Pistorius bejelentett kijevi látogatásától Ukrajnában azt várják, hogy áttörés következhet a német Leopard tankok ügyében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik