Élő Nagyvilág

Újabb orosz offenzíva indult Zaporizzsja megyében

MTI/AP/Andrij Andrijenko
MTI/AP/Andrij Andrijenko
Élőben a háború szombati történései.
  • ORFK: 12 700-an érkeztek Ukrajnából pénteken
  • Washington nemzetközi bűnszervezetté minősíti a Wagner-csoportot
  • A németek egyelőre nem küldenek tankokat Ukrajnának

Az orosz-ukrán háború pénteki eseményeiről itt olvashat.

Az ukrán-magyar határszakaszon 5858-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6842-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai a beléptetettek közül a rendőrség 152 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől vonattal kilenc ember (öt gyermek) érkezett Budapestre.

Zelenszkij: Az oroszok miatt tovább drágul majd az élelmiszer Európában

Az ukrán tengeri élelmiszerexport akadályozásának a megszüntetését szorgalmazta szombaton Volodimir Zelenszkij.

Több mint száz, élelmiszert szállító hajó vesztegel a Boszporusz közelében – idézi az MTI az ukrán államfőnek a mezőgazdasági miniszterek berlini nemzetközi konferenciájához intézett videoüzenetét. Az ukrán elnök szerint heteken át feltartóztatják a hajókat, mert ellenőrizni kell őket, és Oroszország képviselői akadályozzák az ellenőrzést. Mind mondta, ennek a következménye az élelmiszerárak emelkedése lesz Európában.

Ázsia szempontjából ez a társadalmi instabilitás növekvő kockázatát is jelenti, az olyan afrikai országok számára pedig, mint Etiópia és Szudán, üres vacsoraasztalokkal jár családok ezrei számára, tette hozzá Zelenszkij, aki ígéretet tett, hogy továbbra is ellátják a világot élelmiszerrel. Annak ellenére, hogy Oroszország továbbra is rakétákkal támadja az ukrajnai infrastruktúrát, így a kikötőket és szállítást, és kegyetlen harcok folynak a mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú területeken, az ukrán földművesek továbbra is megművelik földjeiket, mondta az elnök.

Oroszország szombaton tagadta, hogy akadályozná az ukrán gabonaszállító hajókat, és Kijevet vádolta azzal, hogy mesterséges „közlekedési dugót” idéz elő.

Az orosz hadiflotta az ukrajnai invázió kezdete után azonnal blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket. Törökország és az ENSZ közvetítésével a nyáron megállapodás született a blokád feloldásáról az élelmiszerellátási világválság megelőzése érdekében. Az orosz hadihajóknak azonban a megállapodás szerint joguk van a hajók szállítmányának ellenőrzéséhez.

Újabb orosz offenzíva indult délen

Az orosz hadsereg közlése szerint újabb offenzívát indított a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében, írja az AFP.

A régió az elmúlt hetekben újra heves harcok színhelye volt, miután a megszállt terület egy részéről az ukrán hadseregnek sikerült kiszorítania az orosz csapatokat.

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója azt közölte, hogy az oroszok éjjel 160 tüzérségi támadást indítottak 21 település ellen.

Meghalt egy volt amerikai tengerészgyalogos Ukrajnában

Elesett egy volt amerikai tengerészgyalogos a héten Ukrajnában – közölték amerikai tisztviselők pénteken. Ő a hatodik ismert amerikai áldozata az ukrajnai harcoknak. A nyilatkozók hozzátették, hogy Daniel W. Swift nem hivatalos minőségben vett részt a harcokban. A férfi a kelet-ukrajnai Dnyipróban megsérült, és belehalt sérüléseibe – mondta az egyik tisztviselő, aki kérte neve elhallgatását. Egyéb részletek nem derültek ki, így az sem, hogy Swift holttestét elszállították-e Ukrajnából. Az amerikai haditengerészet szerint Swift 2019 márciusában dezertált a kaliforniai San Diegóban lévő állomáshelyéről. A tájékoztatás szerint nem tudni, hogy miért tartózkodott Ukrajnában. A washingtoni külügyminisztérium közleményei és az érintett családok eddigi jelentései szerint legalább öt másik amerikairól ismert, hogy Ukrajnában harcolva halt meg.

(MTI)

A balti országok arra kérik Németországot, hogy küldjön Leopard 2 harckocsikat Ukrajnába

Lettország felszólította Németországot, hogy „most” küldjön Leopard 2 harckocsikat Ukrajnába, miután Berlin tovább halogatja a döntést – írja a The Guardian.

Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter a Twitteren azt írta: „Mi (Lettország, Észtország és Litvánia) külügyminiszterei felszólítjuk Németországot, hogy biztosítson Leopard tankokat Ukrajnának. Erre az orosz agresszió megállítása miatt van szükség, segítsük Ukrajnát, hogy gyorsan helyreállítsuk a békét Európában. Németországnak, mint Európa vezető hatalmának különleges felelőssége van e tekintetben.”

Ugyanezt a tweetet tette közzé az észt és a litván külügyminiszter is. A balti államok Oroszországgal határosak, és attól tartanak, hogy ha Oroszország sikeres lesz Ukrajnában, figyelmüket az egykor a Szovjetunió részét képező három ország felé fordíthatják.

A levél egy nappal azután íródott, hogy kiderült, Berlin egyelőre nem adta áldását a harckocsik bevetésére.

Egyre több az eltűnt gyerek Ukrajnában

Tovább nőtt a háború miatt eltűnt gyerekek száma. A legfrissebb hírek szerint már 345 gyermeket tekintenek eltűntnek nyilvántartásban.

Erről az ombudsmani hivatal sajtószolgálata tájékoztatott a Facebookon. A Children of War állami gyermekkereső portál adatai szerint 2023. január 20-án 345 eltűnt gyermek mellett 13 916-at tartottak nyilván deportáltként.

A Kárpáthír emlékeztet rá, hogy január 18-án az ombudsmani hivatal szerint 337 gyermeket tekintettek eltűntnek.

Jelentős erőket mozgósítottak Zaporizzsjaban az oroszok és az ukránok

A brit védelmi minisztérium szombati jelentése szerint patthelyzet alakult ki a háborúban. Amit kiemelnek viszont, hogy Zaporizzsja régióban mindkét fél „jelentős erőket” mozgósított, de egyelőre nagyobb támadást egyik fél sem indított.

Álhír, hogy Szlovákia adná át tankjait

Nem született megállapodás Ramsteinban a német Leopard 2-es tankok Ukrajnába küldéséről, hiába mondta többször is Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, hogy a harckocsik elengedhetetlenek az orosz terror megállításához.

Szlovákiában a védelmi tárca cáfolta, hogy tankokat adna Ukrajnának. A német sajtóban megjelent értesülésekkel ellentétben Pozsony nem adja át a Leopard 2 tankokat, amelyeket Németországtól kap. Ez megalapozatlan. A szövetségeseknek nincsenek ilyen elvárásai Szlovákiával szemben. A Paraméter idézi a védelmi tárca államtitkárát, aki szerint a Ramsteinben tartott megbeszéléseken sem ilyen kérés nem hangzott el, sem olyan ígéret, hogy az Egyesült Államoktól cserébe régebbi amerikai Abrams tankokat kapna Szlovákia. Jaroslav Naď védelmi miniszter a közösségi hálón közölte, egyáltalán nem is tárgyaltak a tankok átadásáról.

Senki nem kérte ezt tőlünk, és nem kértünk, nem is kínáltak fel nekünk Abramsokat. Semmi sem igaz az egészből

– közölte a miniszter, álhírnek nevezve a külföldi médiában megjelent értesüléseket.

Olvasói sztorik