Belföld

Késnek a vonatok az árvíz miatt

Továbbra is 30-60 perces késésre kell számítani a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Debrecen, illetve Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon, mert a Tisza magas vízállása miatt még mindig érvényben van a korlátozás a szajoli vasúti hídon.

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője vasárnap délelőtti közleménye szerint szombaton az átlagosnál több, 150-180 ezer ember utazott a MÁV járatain, vasárnap már nem várható nagyobb utaslétszám. Hétfőn a vasárnapi menetrend lesz érvényben, és mentesítő járatokat indítanak a Nyíregyháza-Debrecen-Miskolc-Budapest vonalon. Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza közötti ünnepi mentesítő gyorsvonatok az eredeti útvonalon közlekednek, de 30-60 perces késések várhatók.

A szombat hajnalban bevezetett korlátozások a Tisza magas vízállása miatt továbbra is érvényben vannak – hangsúlyozta a szóvivő. A Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza, Szolnok-Szentes és Szolnok-Békéscsaba vasútvonalon a személyvonatok egy része csak Szajolig jár, illetve onnan indul. Az utasokat Szajol és Szolnok között vonatpótló autóbuszok szállítják.

Az árvízi helyzet miatt szombattól a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, illetve a Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonalon is jelentős korlátozások várhatók: kerülő úton, a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen vonalon, és mintegy egyórás késéssel közlekedik a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza InterCity (IC) vonat. Debrecen-Hajdúszoboszló-Püspökladány, illetve Nyíregyháza-Záhony között a közvetlen IC- összeköttetés szünetel, Debrecenből, illetve Nyíregyházáról közvetlen csatlakozó vonatjáratok indulnak és érkeznek a kerülő útvonalakon közlekedő IC járatokhoz. A késések miatt a pótjegyek árát a vasúttársaság nem téríti vissza – figyelmeztetett a szóvivő.

A húsvéti ünnepek alatt eredetileg a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Kecskemét-Szeged útvonalon járt volna a mentesítő Desiro IC vonatpár, de szombaton és vasárnap ez a vonat Debrecen és Szeged között nem közlekedik.

A szajoli vasúti híd egyik vágányára a Tisza magas vízállása miatt zúzott kővel megrakott vasúti kocsikat toltak szombaton, hogy leterheljék a vasszerkezetet, így elkerülhető, hogy a víz elsodorja a hidat. A késéseket az okozza, hogy most a vonatok csak a másik sínpárt használhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik