Élet-Stílus

Transznak nevezték a baristát, amiért kimerültségében elsírta magát

Gorka Sebestyén ironikusan kommentálta az amerikai Starbucks-alkalmazott posztját.

Egy amerikai Starbucksban dolgozó férfi videóban mesélt a megterhelő munkakörülményeiről.

A 25 éves férfi arról számolt be, hogy nappali tagozatos egyetemi hallgatóként mennyire fárasztónak találja munkaidő beosztását. Heti 25 órát van a munkahelyén, 8 órás műszakokban, és többnyire nincsenek szabad hétvégéi – írja a Boredpanda.

Abban a Starbucks üzletben, ahol dolgozik, egy műszak alatt négyen vannak összesen. Rájuk hárul a telefonos rendelések felvétele, miközben a férfi szerint túl sok vendég érkezik személyesen is, akik hamar türelmetlenné és idegessé válnak – amit az alkalmazottakon vezetnek le.

A baristaként dolgozó férfi példaként elmesélte, hogy éppen a videó elkészülte előtt olyan megjegyzést tett róla egy pár, hogy „ez a csaj teljesen alkalmatlan”. Dr. Sebastian Gorka (a magyar származású, nálunk Gorka Sebestyénként ismert közéleti szereplő, aki Orbán Viktornak is adott tanácsokat, valamint Donald Trump helyettes tanácsadója volt), pedig a következő felirattal kommentálta a Twitteren most már 11,5 milliós megtekintésnél járó videót:

A transz barista összeomlik, mert 8 óra munka túl sok neki egy napra…

A videót elkészítő férfin kívül korábban a Starbucks több munkavállalója kezdeményezte szakszervezet létrehozását, amely a vállalattal szemben az érdekeiket védené; az érdekvédelmi szervezet létre is jött, csakhogy a cég nem tekintette eddig tárgyalópartnernek. A CNN beszámolója szerint a Starbucks országszerte nyomást gyakorolt a szakszervezeti vezetőkre, így november 17-én 2000 munkavállaló kezdett egynapos sztrájkba, a vállalat legforgalmasabbnak számító napján, a Starbucks Red Cup Day-en.

Sok diák dolgozik az egyetem mellett

A Fidelity Investments 2021-es felméréséből az derül ki, hogy az Egyesült Államokban 4-ből 1 szülő úgy véli, gyermekük felsőfokú tanulmányai évente legfeljebb 5000 dollárnyi (közel 2 millió forint) költséggel fognak járni, de a diákoknak a tandíjon kívül egyéb kiadásokkal is számolniuk kell (lakhatás, étkezés, könyvek), így ez az összeg valójában sokkal magasabb. A tandíj mértéke nagyban függ attól is, hogy állami vagy magánfőiskolán tanulnak-e tovább a diákok; 74%-kal kevesebbet kell fizetnie annak, aki állami intézményben folytatja a tanulmányait, de ez a 2022-2023-as tanévre nézve még így is átlagosan 10.423 dollárt (nagyjából 4 millió forint) jelentett. Így nem meglepő, hogy a videóban szereplő diákhoz hasonlóan sokaknak dolgozniuk kell a diploma megszerzése mellett is: 2020-ban a nappali tagozatos hallgatók 40%-a dolgozott teljes munkaidőben, míg 74%-uk részmunkaidőben vállalt állást az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik