Tudomány

A háttérzajok befolyásolják az ízek érzékelését

Magasabb zajszínt mellett a sütemények kevésbé édesek vagy sósak, viszont annál ropogósabbak.

A Manchesteri Egyetem kutatói az önkéntesek egy viszonylag kis csoportját vonták be a vizsgálataikba: 48 személynek szolgálták fel ugyanazt az édes és sós aprósüteményt, miközben a fülhallgatóikon keresztül hol a repülőgép fedélzetén észlelhető háttérzajokat “élvezték”, hol a csendet.

A résztvevőknek értékelniük kellett, hogy mennyire édesnek, vagy sósnak érzik a süteményt, valamint, azt, hogy mennyire ropogós a nassolnivaló hírei között.

A háttérzajok befolyásolják az ízek érzékelését, ez megmagyarázhatja, hogy miért érezzük oly íztelennek a repülőgépek fedélzetén felszolgált ételeket.

Magasabb zajszínt mellett a sütemények kevésbé édesnek, vagy sósnak, viszont jóval ropogósabbnak bizonyultak. A vizsgálatok magyarázatot adhatnak a fedélzeti étkek íztelenségére.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal – NASA – is igen erőteljes ízesítésű ételeket készíttet az asztronauták számára vélhetően a háttérzaj miatt az űrhajósok kevésbé érzékelik az ízeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik