Tudomány

Legénység nélküli Holdra szállást tervez az ESA

Legénység nélküli űrhajót akarnak a Holdra küldeni legkésőbb 2018-ig az európai űrkutatók.

Az ESA elképzelései szerint a legénység nélküli űrhajó 2016 és 2018 között landol a Hold déli sarkán. A holdjáró ezután több hónapot tölt a terület precíz felfedezésével. A misszió célja, hogy egy új technológiát teszteljenek, és felkészüljenek a jövőbeli emberes Hold-utazásra is.

Az űrhajó első küldetése az lesz, hogy meglátogassa a Hold déli sarki régióit. Ezért tegnap az ESA egy szerződést írt alá az EADS Astrium nyugat-európai repülési és űripari konzurciummal Berlinben. 18 hónapig dolgoznak egy tanulmányon, amely a sikeres küldetést előlegezi meg.

A Hold déli sarkának felfedezése azért jelent kihívást, mert a terepet folyamatos napfény éri – így potenciális energiaforrás – és akár vizet és jeget is tartalmazhat.

Hogy a holdjáró biztonságosan “Holdat érjen”, a szerkezetnek landolás közben önmagának kellene a meredek hegyoldalakat és krátereket felismernie, kikerülnie, és alkalmas landolási helyet keresnie. Ennek teljesítéséhez teljesen újszerű navigációs rendszer kidolgozására van szükség.

A Hold kedvelt célpontja az űr “globális feltárási stratégiájának”, és remek előkészítő terep az emberes űrutazások előkészítésére, azon kívül, hogy a Hold déli sarkának térségét is részletesen kielemezhetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik