Kultúra

Intim titkok az űrutazásról

A "Készülünk a Marsra" című könyvben terítékre kerül az űrbeli mosdóhasználat, a szex és még sok más, amiről az űrutazós filmekben mélyen hallgatnak.

Mary Roach új könyve, a “Packing for Mars”, azaz “Készülünk a Marsra” az új amerikai űrprogram apropóján íródott. Célja, hogy bemutassa, hogyan lehet túlélni egy olyan környezetet, amit egyáltalán nem az emberi testre szabott a természet. Kíméletlen tárgyilagossággal mutatja be azokat az intim részleteket, amikről a heroikus, nagyszabású hollywoodi filmek mélyen hallgatnak.

Roach könyvében bevezeti az olvasót az űrhajósok életének gusztustalan részleteibe. Szót ejt arról, hogyan tárolják odafenn az emberi ürüléket, hogyan szüntetik meg a kellemetlen szagokat, ha nem lehet mosakodni, de fejezetet szentel annak is, hogy bír ki valaki egy űrsétát telehányt sisakkal. A szerző mintegy 300 oldalon keresztül rombolja az űrutazás romantikáját, olyan űrhajósoktól idéz, mint Jim Lovell, miközben arra a kérdésre keresi a választ, hogy megéri-e embert küldeni a Marsra, ha robotokkal mindez sokkal egyszerűbb lenne.

AJÁNLOTT LINKEK:

A szerző korábbi könyve a szellemekről (Polc.hu)
Latrinában a Föld körül (Kultúrpart Hírcsatorna)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik