Gazdaság

A többség átlag feletti fogyasztással számolt a rezsikalkulátorral

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A kormány azt kommunikálja, hogy az emberek háromnegyedét nem érinti a rezsicsökkentés csökkentése, mert hogy ők átlag alatt fogyasztanak gázt és áramot. A Money.hu rezsikalkulátorának használói körében viszont az derült ki, hogy a többségük átlag felett fogyaszt.

Mint írják, az indulását követő 10 napban több mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek rezsikalkulátorukkal. S bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.

A kalkulátor adatai alapján a tarifálók jelentős része többletfizetéssel számolhat.

  • Az áramnál a kalkulálók mindössze 20,1 százaléka maradt alatta az átlagfogyasztásként meghatározott havi 210 kWh-nak,
  • a gáznál pedig 30,4 százalékuk maradt alatta a 144 köbméteres gázfogyasztásnak.

A leggyakoribb tarifálói érték az áramnál havi 300 kWh, a gáznál pedig 200 köbméter volt, a tarifálók 37,1, illetve 31,4 százaléka választotta ezt az opciót.

Az áramfogyasztásnál a második leggyakoribban választott érték a 400 kWh volt (6,23%), míg a gáznál a 144 köbméteres átlagfogyasztás (5,73%).

A tarifáló program egyébként alapbeállításként 300 kWh áram és 200 köbméteres gázfogyasztással számol. De a standard beállítást csak a tarifálók 2,1 százaléka hagyta meg, a többiek valamelyik fogyasztási értéken, vagy a gyermekek számán (amely alapbeállításként 0 a kalkulátorban) változtattak.

Az összes lefuttatott kalkuláció átlaga szerint

  • az átlagos fogyasztással bíró család havi 22 437 forintos rezsidíjához képest a kalkulációkban több mint háromszoros, átlagosan 68 736 forintos havidíj alakult ki.

A kalkulálók mindössze 20 százaléka fizetne kisebb díjat, mint az átlagfogyasztás után számított érték, s további 14,9 százalékuknál úszható meg a díjak emelkedése havi 10 ezer forintból. A több, mint 80 ezer kalkulációból mindössze 4,1 százalékában jelölték meg a tarifálók, hogy 3 vagy több gyermekük alapján jogosultak lennének a nagycsaládosok továbbra is élő gázártámogatási kedvezményére.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a lakosság mindössze 15 százaléka mondta, hogy nem érinti a rezsidrágulás.

Kapcsolódó
Saját bevallása szerint a lakosság 85 százalékát érinti a rezsidrágulás
A megkérdezettek harmada semmivel nem tud már spórolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik