Gazdaság

Koppanhat, aki most telepítene napelemet, otthonfelújítási támogatással

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A rezsicsökkentés részleges megszüntetése után még a korábbiaknál is többen szeretnének napelemes rendszert telepíttetni a házukra. Sokan ezt az akár 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást is nyújtó, gyermekeseknek elérhető otthonfelújítási támogatással tervezik megvalósítani. Csakhogy közeleg a támogatás igényelhetőségének év végi határideje, illetve a kivitelezési folyamat több ok miatt is megnyúlhat, ami miatt pórul járhatnak, akik támogatással vágnának most bele egy ilyen projektbe – hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu.

Mint írják, az év végéig rendelkezésre álló hónapok elméletileg bőven elegendőek lennének arra, hogy nulláról teljesen elkészüljön a beruházás. Egy napelemes HMKE engedélyeztetésének papírmunkája a back office-ban 1 nap, a szerelés további 1 nap, azonban a valóság az, hogy akár 90-120 nap is lehet a kivitelezés. A gyakorlatban pedig több tényező is megnyújtja a kivitelezési időt: értesüléseink szerint például az áramszolgáltatói engedélyeztetési eljárások elhúzódhatnak a tapasztalatok szerint.

Ez azért lehet gond, mert a gyermekeseknek igénybe vehető otthonfelújítási támogatásról szóló rendelet így fogalmaz:

A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

Vagyis tokkal-vonóval befejezett kell hogy legyen a beruházás az év végéig, csúszás nem fér bele, különben nincs támogatás. Ha csak a kormány meg nem hosszabbítja az otthonfelújítási támogatás igénybevételének határidejét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik