Gazdaság

Kétszer drágul idén a földgáz az átlagfogyasztás felett

Nem egységesen 747 forint/köbméter lesz augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre a lakossági gáztarifa – hívta fel a figyelmet a Portfolio egy kormányzati közlemény alapján.

A Technológiai és Ipari Minisztérium a nagycsaládosoknak járó rezsikedvezménnyel kapcsolatos tájékoztatója alapján

a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 – 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölötti fogyasztás esetén azonban augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot, míg október és december között 752,5 forintot köbméterenként.

A gázfogyasztás esetében az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés, nagycsaládosok esetében azonban az átlagfogyasztási határ magasabb. Az általános 1729 köbméteres átlagfogyasztás három gyermeknél további 600 köbméterrel és minden további gyermek után még 300 köbméterrel nő. A földgázkedvezményt a kormányablakokban kell igényelni.

Frissítünk!

A Bank360.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy a most közölt 732,4 forintos és 752,5 forintos árban nincs újdonság. A rezsicsökkentés szabályait átíró július 21-i rendeletben eleve két árat határozott meg a kormány a piaci gázárra. Ez augusztusra és szeptemberre 21,416 Ft/MJ, októberre, novemberre és decemberre 22,002 Ft/MJ. Ez az érték megfelel a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében szereplő, köbméterben megadott árnak (732,4 és 752,5 forint/köbméter). A politikai kommunikációban korábban egy átlagos értéket, 747 forintot mondtak, de ettől még a jogszabályban külön ár szerepelt a két időszakra. A Bank360.hu emlékeztet rá, hogy a gázdíjat mindig a szolgáltatott gáz tényleges fűtőértéke alapján fizetjük, ami változhat, általában köbméterenként 34,5 megajoule körüli értékkel érdemes kalkulálni, de a konkrét fűtőérték mindig szerepel a számlán. Az árakban pici eltérés az egyes szolgáltatók esetében is van a különböző elosztási területek miatt. Ez a nem változó rezsicsökkentett ár, azaz 2,865 forint/MJ esetében azt eredményezi, hogy a köbméterenkénti ár a minisztériumi közlés szerint 99,95 és 104,65 forint közé eshet szolgáltatótól függően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik