Élő Nagyvilág

Oroszország Volodimir Zelenszkij szülővárosának elfoglalását tervezheti

Diego Herrera Carcedo / AFP
Diego Herrera Carcedo / AFP
  • Oroszország szerint az Egyesült Államokat közvetlenül részt vesz a háborúban, miután információkat szolgáltatott Ukrajnának a nagy hatótávolságú rakétacsapásaihoz.
  • Orosz katonák egy csoportja azzal vádolja parancsnokait, hogy börtönbe zárták őket Kelet-Ukrajnában amiért nem voltak hajlandóak részt venni a háborúban.
  • Az Egyesült Államok szankciókat vetett ki Putyin állítólagos barátnőjére, Alina Kabajeva olimpiai bajnok tornásznőre.
  • Terrorszervezetnek minősítette az ukrán Azov ezredet az orosz legfelsőbb bíróság.
  • A háború előző napi történéseiről itt olvashat.

Gazprom: Az oroszországi elleni szankciók miatt lehetetlen leszállítani a gázturbinát

Erre a kijavított turbinára lenne szükség ahhoz, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezetéken újra a szerződéses feltételeknek megfelelően jusson el a gáz Európába.

A Kanadában, az Európai Unióban és Nagy-Britanniában uralkodó szankciórendszerek, valamint a (turbinát gyártó) Siemens szerződéses helyzetének következetlenségei lehetetlenné teszik a szállítást

– áll a Gazprom közleményében.

Olaf Scholz német kancellár korábban szerdán közölte, már nincs technikai akadálya, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit. Közlése szerint a turbina nem csupán kifogástalan állapotban van, hanem az összes hivatalos dokumentum is rendelkezésre áll ahhoz, hogy leszállítsák a  Gazpromnak. A Kreml válaszul egy közleményben olyan dokumentumokat követelt, amelyek igazolják ezt az állítást.

Ez tehát már a második olyan orosz állítás, amely kifogásul szolgál az oroszok részéről a gázszállítás szerződésszerű újraindításával összefüggésben.

(Al Jazeera)

Schröder: a Kreml diplomáciai megoldást tart szükségesnek

Gerhard Schröder volt német kancellár szerint az orosz vezetés tárgyalással zárná le az Ukrajna ellen indított háborúját.

A Vlagyimir Putyin barátjaként számon tartott volt német politikus egy szerdán ismertetett interjúban elmondta, hogy az orosz elnöknél tett újabb látogatásáról azt a “jó hírt” hozta, hogy “a Kreml tárgyalásos megoldást akar”.

A háború első szakaszában, márciusban voltak már tárgyalások, például Isztambulban, török közvetítéssel, és a törökök továbbra is nagyon segítőkészek. Ezt mutatja az orosz támadás miatt Ukrajnában rekedt gabona tengeri szállításáról Törökország és az ENSZ részvételével kidolgozott ukrán-orosz megállapodás – mondta Gerhard Schröder a Stern című német hírmagazinban közölt interjúban.

Ezt a megállapodást “talán lassan tűzszünetté lehet fejleszteni” – közölte.

Kiemelte, hogy az orosz kormány részéről “hiba” volt háborút indítani Ukrajna ellen, mert a két ország közötti viszonyban “igazán fontos problémák” tárgyalással is rendezhetők. Ehhez mindkét félnek engednie kell, és nem szabad eleve “békediktátumnak” minősíteni minden olyan megállapodást, amelyben Ukrajna engedményeket tesz. Így például “abszurd” az az elképzelés, hogy Ukrajna visszaszerzi a 2014-ben Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet, amely a tatár kisebbséget leszámítva amúgy is orosz lakosságú terület. Az Moszkva által elutasított ukrán NATO-csatlakozás ügyében is lehetséges a békés megoldás, hiszen maga Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is azt az álláspontot képviseli, hogy vannak alternatívák, köztük az osztrák mintájú fegyveres semlegesség – sorolta Gerhard Schröder.

Azzal kapcsolatban, hogy a háború kezdete óta a korábbinál is élesebb bírálatok érik az orosz elnökhöz fűződő viszonya miatt, kijelentette, hogy továbbra is kapcsolatban marad Vlagyimir Putyinnal.

Gerhard Schröder a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusaként és kancellárként – a szociáldemokraták és a Zöldek 1998-2005 közötti koalíciójának vezetőjeként – barátkozott össze Vlagyimir Putyinnal. Hivatali idejében egy 2004-es kijelentésével kellett leginkább megdöbbenést, amelyben úgy vélte, hogy az orosz elnök “kifogástalan demokrata”. Az elveszített 2005-ös szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot Németországgal Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték-rendszer megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft kőolaj- és földgázipari társaság részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

Oroszország Zelenszkij szülővárosa elfoglalásához készülődhet

Oroszország ütőképes katonai alakulatot kezdett létrehozni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosa, Krivij Rih elfoglalása céljából – közölte az ukrán hadsereg, és egyúttal arra figyelmeztetett, hogy Moszkva újabb támadó hadműveletekre készülhet az ország déli részén. Ukrajna déli katonai parancsnoksága feszültnek nevezte a helyzetet, és közölte, hogy Oroszország kedden a frontvonal mentén támadt.

Krivij Rih ahol Zelenszkij felnőtt, körülbelül 50 km-re fekszik a déli frontvonaltól, a városnak hagyományosan erős az acélipara.

Az orosz erők Ukrajna déli részének olyan területeit irányítják jelenleg, amelyeket még az invázió kezdetén foglaltak el, ám az ukránok korábban bejelentették, hogy ellentámadásba kezdenek a területek visszafoglalása érdekében. Ukrajna kedden közölte, hogy az erői már 53 falut visszafoglaltak az oroszok által megszállt Herszon régióban.

(Guardian / Al Jazeera)

Dokumentumokat követelnek az oroszok a kijavított gázturbináról

Olyan dokumentumokat szeretne látni a Kremlből irányított Gazprom állami energiaóriás, amelyek igazolják, hogy a kijavított gázturbina lehetővé teszi a szállítási kapacitás  helyreállítását az Északi Áramlat-1 gázvezetéken – derül ki a Kreml szerdai közleményében.

Olaf Scholz német kancellár korábban szerdán közölte, már nincs technikai akadálya, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit. Közlése szerint a turbina nem csupán kifogástalan állapotban van, hanem az összes hivatalos dokumentum is rendelkezésre áll ahhoz, hogy leszállítsák a  Gazpromnak.

Az Északi Áramlat-1 mindössze 20 százalékos kapacitáson működik, a Gazprom állítása szerint kizárólag a turbina karbantartásával összefüggő műszaki okok miatt.

Végre beindulhat a gabonaexport: akár napi három hajó is elhagyhatja az ukrán kikötőket

Naponta akár három gabonaszállító hajó is elindulhat az ukrán kikötőkből, miután az első ilyen hajó sikeresen kihajózott Odesszából, és az isztambuli hatósági ellenőrzését követően megkapta az áthaladási engedélyt a Boszporusz tengerszoroson – jelentette be a török védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője szerdán.

A 26 ezer tonna kukoricát Libanonba szállító hajó, a Sierra Leone-i felségjelű Razoni azt követően tudott kifutni a Fekete-tengerre, hogy Törökország és az ENSZ tető alá hozta a globális élelmiszerválság enyhítésére irányuló megállapodást a háborús felek, Oroszország és Ukrajna között.

Az Isztambul kikötője mellett lehorgonyzott Razonit egy órán keresztül vizsgálta az ukrán, orosz, török és ENSZ-tisztviselőkből álló hatósági delegáció. A mentőmellényt és fehér sisakot viselő, a hajó papírjait és a rakományt is ellenőrző delegációs tagok távozását a Razoni hajókürtje is megerősítette.

Ukrajnai adatok szerint a tavalyi aratásból több mint 20 millió tonna gabona vár elszállításra, amelyre égető szükség van az ázsiai, afrikai és közel-keleti piacon. Ha nem sikerül időben elszállítani az ukrán gabonát, az ENSZ szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb globális éhezése következhet be.

(MTI)

Lavrov: Pelosi tajvani látogatása azt üzeni, hogy az Egyesül Államok bármit megtehet

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Egyesült Államokat kritizálta, és határozottan állást foglalt Kína mellett a Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása nyomán kibontakozó válságban.

Kapcsolódó

Már nincs technikai akadálya annak, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit

Befejeződött az Északi Áramlat-1 földgázvezetékhez szükséges turbina karbantartása, így nincs technikai akadálya annak, hogy Oroszország teljesítse a gázszállítási szerződésekben vállalt kötelezettségeit, jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán a karbantartást végző vállalat mühlheimi telephelyén.

A kancellár a több tonnás berendezés előtt tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a turbina nem csupán kifogástalan állapotban van, hanem az összes hivatalos dokumentum is rendelkezésre áll ahhoz, hogy leszállítsák a vezetéket üzemeltető Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalatnak.

BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A turbina használatba vételének jogi akadályai sincsenek, hiszen a földgázkitermelés és a földgázkereskedelem területét nem érintik az Ukrajna ellen indított háborúja miatt Oroszországra kivetett szankciók.

Már csak arra van szükség, hogy az orosz fél oldalán legyen valaki, aki azt akarja, hogy megérkezzen a berendezés

– mondta Olaf Scholz az MTI tudósítása szerint.

Az Északi Áramlat-1 mindössze 20 százalékos kapacitáson működik, a Gazprom állítása szerint kizárólag a turbina karbantartásával összefüggő műszaki okok miatt.

Oroszország azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy „közvetlenül részt vesz” a háborúban

Oroszország azt állította, hogy az Egyesült Államok, a világ vezető katonai hatalma közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban, mivel amerikai kémek jóváhagyták és koordinálták az orosz erőkre mért ukrán rakétacsapásokat.

Az orosz védelmi minisztérium – amelynek élén Vlagyimir Putyin elnök egyik közeli szövetségese, Szergej Sojgu áll – közölte, hogy Vadim Szkibickij, Ukrajna katonai hírszerzésének helyettes vezetője a Telegraph című lapnak elismerte, hogy Washington koordinálja a HIMARS rakétacsapásokat.

Anastasia Vlasova for The Washington Post via Getty Images Egy kelet-ukrajnai egység parancsnoka és egy rakétákkal felszerelt HIMARS jármű 2022. július 1-jén.

Mindez tagadhatatlanul bizonyítja, hogy Washington – a Fehér Ház és a Pentagon állításaival ellentétben – közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban

–  jelentette ki a védelmi minisztérium.

Szkibickij a vádakra reagálva tagadta, hogy amerikai tisztviselők közvetlenül, célzott információkat adtak volna, ugyanakkor azt elismerte, hogy volt a felek között konzultáció.

(Reuters/Guardian)

A fokozódó harcok és az élelmiszerhiány elől menekülnek a civilek Herszonból

Közzétette reggeli hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium. A minisztérium arra számít, hogy az ellenségeskedés és az élelmiszerhiány súlyosbodásával,valószínűleg megnő a Herszonból és a környékéről menekülni próbáló civilek száma, ami extra nyomást helyez a közlekedési útvonalakra.

A jelentés szerint a dél-ukrajnai Herszon régióban egy orosz lőszervonatot ért ukrán csapás, ami azt jelenti, hogy valószínűleg működésképtelen Herszon és a 2014-ben annektált Krím közötti vasúti összeköttetés. A minisztérium szerint a vasúti síneket az oroszok pár napon belül helyreállítják, de a logisztikai ellátási útvonal és ezáltal az orosz hadsereg sebezhetősége ezen a vonalon továbbra is jelentős marad.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik