Gazdaság

Balmazújváros a csőd szélén táncol a rezsinövelés miatt

Oláh Tibor / MTVA
Oláh Tibor / MTVA
A város felültervezte a büdzséjében a rezsiköltéseket, de így is megdöbbentően hamar elfogyott a keret. Az ok az óriási energiaár-emelkedés.

Pártállástól függetlenül kivannak az önkormányzatok attól, hogy a kormányzati megszorításokból jó adagot ők kapnak a nyakukba, például a rezsicsökkentés nem vonatkozik már rájuk. Az ATV.hu talált is már olyan települést, ami a csőd szélére sodródott:

Balmazújvárost.

A hajdú-bihari város vezetése idénre 25 százalékkal több pénzt szánt a rezsire, ennek ellenére négy hónap alatt elfogyott az erre tervezett pénz az áremelkedések miatt. Tavaly az első négy hónapban 14 millió forintba, idén ugyanilyen hosszú időszakra 48 millióba került a gáz, víz és villany a városi intézményeknek.

Lenténé Péva Anna, a balmazújvárosi önkormányzat pénzügyi vezetője szerint a település nem is tud már gázszámlát fizetni.

Ugyan Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, az önkormányzatok ki tudják gazdálkodni az emelkedett árakat, Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere azonban kételkedik. Ő azt látja, az eleve túltervezett keretet is hamar kimerítették. Szerinte a kormány ki akarja véreztetni az önkormányzatokat, hogy központosítsák az irányításukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik