Gazdaság

Nyugdíjasok nyöghetik a tízszeresére emelt adót

nyugdíj (nyugdíj, kisnyugdíjas, )
nyugdíj (nyugdíj, kisnyugdíjas, )

Több százezer háztartást hoz lehetetlen helyzetbe az a törvény, amely idén február elsejétől tízszeresére emeli a talajterhelési díjat – írja a Népszava.

A díjat azon ingatlanok után kell fizetni, amelyeket rendszeresen használnak, és ahol, bár van működő csatornahálózat, mégis szippantós kocsival üríttetik ki az emésztőt. Ez főleg nyugdíjasokat érint, akik azért nem kötöttek rá a hálózatra, mert nem volt rá pénzük, így vélhetően a felduzzasztott talajterhelési díjat sem tudják majd megfizetni.

A köznyelvben emésztőadónak hívott díjat évente egyszer kell bevallani, március 31-ig. A díj összege az elhasznált víz mennyiségétől függ, mértéke 2012. február 1-je előtt köbméterenként 120 forint volt, azóta 1200 forint. Ezt még úgynevezett „területérzékenységi szorzóval” is korrigálják, a végösszegből viszont levonható a számlákkal igazolt, elszállított szennyvíz és a locsolásra használt víz mennyisége. A gond csak az, hogy a szippantósok gyakran nem adnak számlát, a locsolás mérésére pedig felszerelhető ugyan egy eszköz, ám az önkormányzatok egy része átalányt fizettet az öntözésre elhasznált víz után.

A lap elvégzett egy példaszámítást is. Eszerint egy érdi ingatlannál havi átlag 10 köbméterrel számolva az emésztő adó most 388 800 forint, míg korábban 38 800 forint volt évente. Ráadásul köbméterenként körülbelül 1000 forinttal kerül többe a szennyvíz elszállíttatása azoknak, akik nem kötöttek rá a csatornára. Ez éves szinten további 100 ezer forint körüli összeg.

A lapnak egy érdi tervezőmérnök elmondta: egyre többen akarnak csatornáztatni, mert félnek a megemelt  talajterhelési díjtól. Ám a csatornázási költségeket sem lehet olcsón megúszni: van, ahol félmillió forintot is ki kell fizetnie a tulajdonosnak – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik