Belföld

3.600 forint talajterhelési díj egy köbméter ivóvíz után

Tízszeresére emelkedik a talajterhelési díj. A február 1-jével életbe lépő szigorítás célja az, hogy az ingatlantulajdonosokat rákényszerítse a csatornáztatásra.

Tízszeresére emelkedik a talajterhelési díj február 1-jétől a vonatkozó törvény értelmében, így legalább 1.200 forintot kell fizetni minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után azoknak, akiknek az ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára – mondta a Pannon-Víz Zrt. elnök- vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón.

Tőke László ismertetése szerint az érzékeny besorolású területeknél ez az összeg háromszoros szorzóval számolható. Ez azt jelenti, hogy egy köbméter ivóvízfogyasztás után 3.600 forint talajterhelési díjat kell fizetni. A  társaság működési területén például Győr a háromszoros szorzó alá esik.
A Pannon-Víz működési területén a szigorítás mintegy 10 ezer ingatlantulajdonost érint. A jogszabály célja, hogy a csatornarendszerre történő csatlakozásra késztesse az ingatlantulajdonosokat – jegyezte meg a cég vezetője.
A Pannon-Víz a csatlakozók számának rohamszerű emelkedésével számol, erre munkaerő átcsoportosítással fel is készült a cég. Az ingatlantulajdonosoknak pedig kedvezményesen számítják fel a csöveket, s az első félévben a szakfelügyeleti díjból is engedményt adnak. Ezzel együtt a becslések szerint 40-60 ezer forintra rúg egy bekötés, ehhez jön hozzá a 8000 forint körüli szakfelügyeleti díj.

A víz-, és csatornahasználati díjaknál a törvényben előírt 2,56 százalékos nettó díjnövekedés miatt január 1-jétől a lakossági ivóvíz köbméterenkénti díja bruttó 244,8 forint, a közületi fogyasztók pedig 277,4 forintot fizetnek a 27 százalék áfával együtt.
A szennyvízcsatorna- használati díj ugyancsaj nettó 2,56 százalékkal emelkedett. Eszerint egy köbméter szennyvíz elvezetéséért áfával együtt 493, 5 forintot fizet a lakosság, a közületek kiadása pedig 575,7 forint.
A víziközmű törvény elfogadása előtt a Pannon-Víz közgyűlése 3,88 százalékos nettó díjnövekedésről döntött, ez módosult az új törvény szerint 2,56 százalékra. Az ebből adódó árbevétel kiesés 40-45 millió forint, amelyet egyebek között megfontolt beruházás-politikával és nyugállományba kerülők álláshelyének üresen hagyásával szándékozzák kigazdálkodni – közölte az elnök-vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik