Belföld

Vitatott kérdés talajterhelési díj ügyben

Jár-e mentesség a tízszeres talajterhelési díj fizetése alól az időseknek? E kérdésben segítünk Olvasóinknak.

Olvasói megkeresésre jártunk utána az alábbi kérdésnek:

Kell-e fizetnie tízszeres talajterhelési díjat 2013-ban édesapámnak, aki már a 80. életévét is betöltötte, a 2012 fogyasztása után? Ezzel a kérdéssel fordultam először a Pannon Víz Zrt.-hez, ahonnan az illetékes önkormányzathoz irányítottak. Onnan pedig, mivel Győr egyik részönkormányzatán van a szóban forgó ingatlan, a városi önkormányzathoz küldtek volna, én azonban inkább a Győr24-hez fordultam, mert úgy gondoltam, ha a portálnak sikerül érdemi információkhoz jutnia ebben az ügyben, abban az esetben a tájékoztatás mások okulására is szolgálhat.

Előzmények a felvetett kérdés megértéséhez

Talajterhelési díjat köteles fizetni – 2004 óta – minden olyan szennyvízkibocsátó (háztartás), aki az ingatlana előtt műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá. A díj fizetése alól mentesülnek egyebek között a 70 év feletti, egyedülálló idős emberek.

Fontos, hogy a 2013-as díj számításnál a 2012-es év fogyasztási adatait használják.

2012. február 1-jétől tízszeresére emelkedett a talajterhelési díj, így Olvasónk nyughatatlansága érthető, hiszen idős édesapját minden bizonnyal váratlanul érné egy magas összegű számla a következő évben.

A válasz pedig:

A 70 év feletti, egyedülálló emberek továbbra is mentesülnek a talajterhelési díj fizetése alól” – jelentette ki Mező Tímea, a Győr Megyei Jogú Város Adóügyi osztályának vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik