Élő Nagyvilág

Zelenszkij nem fél találkozni Putyinnal, legalább nyolcan meghaltak az odesszai rakétatámadásban

Ilya Pitalev / Sputnik / AFP
Ilya Pitalev / Sputnik / AFP

Kijevi metróállomáson tartott sajtótájékoztatót Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij szombat délután egy kijevi metróállomáson tartott sajtótájékoztatót. Az ukrán elnök a BBC tudósítása szerint többek közt arról beszélt, hogy

  • nem fél találkozni Putyinnal, ha erre van szükség a két ország közötti békemegállapodás létrejöttéhez,
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Kijevbe látogat,
  • elégedett a britektől kapott katonai segéllyel,
  • már legalább nyolc halottja van az odesszai rakétatámadásnak, amelyben egy három hónapos csecsemő is életét vesztette.

Állítsuk meg Oroszországot most! címmel indít európai plakátkampányt Lengyelország

A lengyel kormány Állítsuk meg Oroszországot most! címmel európai sajtókampányt indít annak érdekében, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az Ukrajnában elkövetett orosz háborús bűnökre, jelentette be szombaton Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Számos európai nagyvárosban kiragasztják a fenti szlogent tartalmazó óriásplakátokat, és a kampányt a közösségi médiában is népszerűsítik

– fejtette ki a lengyel kormányfő egy szombati sajtótájékoztatón a varsói nemzeti stadionban.

Mateusz Morawiecki az MTI tudósítása szerint kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „különleges hadműveletet készített elő háborús bűnökkel és népirtással”, és Lengyelország azt szeretné, ha a plakátkampány „mindazok jajkiáltása lenne, akiket brutálisan meggyilkoltak az ukrajnai falvak és nagyvárosok utcáin”.

A varsói kormány vezetője szerint az ukrajnai atrocitások híre Európában túl rövid ideig gyakorolt hatást.

Legalább öt halottja van az odesszai rakétatámadásnak

Legalább öt ember meghalt egy rakétatámadásban Odesszában, írja a Guardian. A délnyugat-ukrajnai kikötővárosban legalább 18-an megsérültek. Az ukrán légierő korábbi tájékoztatása szerint két rakéta egy katonai létesítményt és két lakóépületet talált el. Két másik, a várost célzó rakétát pedig megsemmisített az ukrán légvédelem.

A BBC az ukrán államelnöki hivatal vezetőjére hivatkozva azt írja, az öt halott között egy három hónapos csecsemő is van.

Nők és gyerekek könyörögnek segítségért az oroszok által ostromolt Azovsztal acélműben

A Guardian tett közzé egy videót, amely az oroszok által ostromolt mariupoli Azovsztal acélműben készült. Az acélmű gyakorlatilag a város utolsó védőbástyája maradt, ukrán becslések szerint mintegy 2000 katona és 1000 civil húzhatta meg magát az acélmű területén és az alatta húzódó alagútrendszerben.

A felvételen, amelyet csütörtökön készítettek, egy nő többek közt arról beszél, hogy majdnem kifogytak a vízből és élelemből, az emberek „az éhezés küszöbén vannak”.

Hamarosan nem lesz élelem a gyerekeknek

– hangzik el a videóban, amelyben nők és gyerekek szólalnak fel, jelezve, hogy fogytán az erejük, és azonnal evakuálni kellene őket egy, az ukránok által felügyelt térségbe.

Először hirdettek éjszakai kijárási tilalmat Kárpátalján a háború kezdete óta

Kijárási tilalom lesz érvényben Kárpátalján az ortodox húsvét első napjára virradó éjszaka, kijevi idő szerint szombat este 23 órától vasárnap reggel 5 óráig, írja az MTI.

A kijárási tilalmat a Kárpátalja Megyei Védelmi Tanács rendelte el a szombaton tartott rendkívüli ülését követően, amelyen a járási katonai közigazgatások, illetve a régió vallási szervezeteinek vezetői is részt vettek, jelentette be Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője.

Az ukrán hírszerzés információi szerint az orosz erők Ukrajna-szerte rengeteg áldozattal járó provokációkat és rakétatámadásokat terveznek húsvét éjszakáján, beleértve a templomokat is.

„Az ellenség célja az, hogy pánikot keltsen és destabilizálja a helyzetet”, fogalmazott a kormányzó. Viktor Mikita elmondta, emiatt a hagyományos ételszentelést Ukrajna minden régiójában április 24-én 5 órától tartják. Kérnek mindenkit, hogy a kijárási tilalom után menjen templomba, tette hozzá. Kárpátalján a háború kitörése óta első ízben hirdettek éjszakai kijárási tilalmat. A légiriadók az utóbbi hetekben szinte mindennaposakká váltak, azonban a Magyarországon kívül a Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával határos Kárpátalját mindeddig nem érte légicsapás.

Zelenszkij: Ukrajna csak a kezdet, más országokat is el akarnak foglalni az oroszok

Az orosz invázió Ukrajnában csak a kezdet, később más országokat is el akar majd foglalni Oroszország – mondta legfrissebb beszédében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök annak kapcsán beszélt erről, hogy Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy korábban jelezte: Oroszország teljesen ellenőrzése alá akarja vonni Ukrajna déli részét.

Zelenszkij leszögezte:

amíg szükséges, megvédjük magunkat annak érdekében, hogy megakadályozzuk ezeket az orosz törekvéseket.

Az ukrán elnök egyúttal kérte azoknak az országoknak a segítségét, akik hisznek „az élet halál felett aratott győzelmében”.

Az oroszok újra támadják a mariupoli acélgyárat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics szerint az orosz csapatok újból támadják a mariupoli Azovstal acélgyárat. Aresztovics elmondta, hogy Moszkva újraindította légicsapásait az óriási ipari komplexum ellen, mely az ukrán ellenállás utolsó támaszpontja a kikötővárosban.

Ukrán közlés szerint mintegy kétezer katona és ezer civil húzhatta meg magát az acélmű területén és az alatta húzódó alagútrendszerben. Aresztovics arról beszélt, hogy a védelem a folyamatos támadások ellenére kitart, és ellentámadásokat is próbál indítani.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök a katonáinak biztonságára hivatkozva leállította az Azovstal elleni támadást, és elrendelte, hogy vonják blokád alá a helyszínt. Egyúttal állítólag garanciát vállalt arra, hogy megkímélik a gyárban tartózkodók életét, ha feladják magukat.

412 holttestet találtak Bucsában

Bucsa polgármestere szerint az orosz katonák által meggyilkolt emberek holttestének összegyűjtése és exhumálása már majdnem befejeződött. Anatolij Fedoruk elmondta, hogy eddig 412 holttestet találtak, közülük sokat egy tömegsírban. A Kijevtől mintegy 25 kilométerre fekvő városba visszatérő ukrán csapatok és újságírók több, háborús bűnre utaló jellel szembesültek, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a civil áldozatokról beszélve népirtásnak nevezte a visszavonuló orosz hadsereg tevékenységét. Az oroszok tagadják a vádakat.

Három héttel az orosz ostrom befejezése után még mindig ássák az új sírhelyeket Csernyihivben

Több mint 700 civil halt meg az északi Csernyihiv városában – ezt a BBC-nek nyilatkozta Olekszandr Lomako, a városi tanács vezetője.

Három héttel azután, hogy az orosz csapatok feloldották a város ostromát, még mindig új sírokat ásnak a temetőben

– mondta.

A BBC beszámolója szerint két nagy terület már tele van új sírokkal. A sírok körülbelül egynegyede mellé virágokat, gyertyákat visznek. A BBC újságírója találkozott egy nővel, aki nővére és férje sírját kereste. Mindketten meghaltak az ágyúzásban.

Újra megpróbálják a civilek kimenekítését Mariupolból

A tervek szerint szombaton több civil elhagyhatja Mariupolt. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az evakuálás helyi idő szerint délben kezdődik. Nagyjából még százezren lehetnek abban a városban, ahol szinte minden épületet szétlőttek, leromboltak. A kijutás a lehetetlenséggel határos, erről az alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Csak 79 ember jutott ki Mariupolból
Pedig még százezren várnak a kimentésükre a szétbombázott városban.

BBC: a szlovák és a lengyel miniszterelnök is felháborítónak tartja Magyarország háborúhoz való hozzáállását

Magyarország semlegessége egyre komolyabb szakadást okoz – így számolt be péntek este a BBC Eduard Heger szlovák kormányfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szlovákiai találkozójáról.

Heger az Oroszország elleni szankciók fokozását szorgalmazta, majd arról beszélt, csalódott Magyarország hozzáállása miatt, amely nem hajlandó Ukrajnát fegyverekkel ellátni, és még a fegyverszállítmányokat sem engedi át az országon. Morawiecki azt mondta, őt és szlovák kollégáját felháborította, hogy olyan országok, mint Magyarország és Németország tiltakoztak az Oroszországot célzó szankciók ellen.

A BBC cikke szerint a hozzászólások azt sugallják, hogy a V4 országok között egyre szélesedik a szakadék a háború miatt, hiszen míg Csehország, Szlovákia és Lengyelország szállít fegyvereket, például tankokat Ukrajnába, addig Magyarország szigorúan semleges marad.

Putyinnal és az ukrán elnökkel is találkozik az ENSZ-főtitkár

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a jövő héten találkozik az orosz és az ukrán vezetőkkel – írja a BBC. Várhatóan kedden találkozik Vlagyimir Putyinnal, valamint Szergej Lavrov külügyminiszterrel Moszkvában. Ezután csütörtökön Kijevbe utazik, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel lesz megbeszélése.

Ferenc pápa nem megy Ukrajnába

Habár sajtóhírek szerint fontolgatta, Ferenc pápa végül kijelentette, hogy nem megy Ukrajnában. Egy argentin lapnak azt mondta, hogy ennek a látogatásnak a jelen helyzetben nem látja értelmét. De hangsúlyozta, hogy mindent hajlandó megtenni a háború megállításáért, viszont egy pápai látogatás szerinte megzavarhatja a magasabb célkitűzéseket, például a háború befejezésére tett erőfeszítéseket.

Ferenc pápa a vatikáni orosz nagykövetségen február végén tett váratlan látogatásáról így nyilatkozott:

Egyedül mentem. Nem akartam, hogy bárki elkísérjen. Ez az én személyes felelősségem volt.

Arra a kérdésre, hogy a háború ellen tett nyilatkozataiban miért nem nevezi meg soha Oroszországot vagy annak elnökét, azt válaszolta:

Egy pápa soha nem nevez meg államfőt, még kevésbé olyan országot, amely magasabb rendű államfőjénél.

Ukrajna miniszterelnöke szerint hamarosan megnyerik a háborút

Ukrajna miniszterelnöke kijelentette: teljesen biztos abban, hogy országa hamarosan megnyeri az Oroszország elleni háborút. Denys Shmyhal a CNN-nek azt mondta:

Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy Ukrajna nyer ebben a háborúban, és a győzelem nagyon rövid időn belül lesz.

Erről azt követően beszélt, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök szerint “reális esély” van arra, hogy Ukrajna bombázása a jövő év végéig folytatódhat.

(via BBC)

A Tesco mennyiségi korlátozást vezetett be az étolajra az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság egyes szupermarketjei korlátozzák a vásárolható étolaj mennyiségét – írja a BBC. A Tesco vásárlónkként három terméket engedélyez. A Waitrose és a Morrisons két termékre korlátozza a vásárlás mennyiséget. Az Egyesült Királyság napraforgóolajának nagy része Ukrajnából származik, és az export megszakadása hiányhoz vezetett.

(BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik