Nagyvilág

Csak 79 ember jutott ki Mariupolból

Ed JONES / AFP
Ed JONES / AFP
Még százezren lehetnek abban a városban, ahol szinte minden épületet szétlőttek, leromboltak. A kijutás a lehetetlenséggel határos.

Ukrajnában pénteken nem lehet civil evakuációs folyosókat szervezni – közölte Irina Verescscsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, aki túl “veszélyesnek” ítélte a helyzetet az utakon. A politikus a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta: “Az útvonalainkat fenyegető veszély miatt ma nem lesznek humanitárius folyosók. Az evakuálásra várókhoz fordulok: kérem, legyenek türelemmel, tartsanak ki!”

Csütörtökön három, az ostromlott Mariupol kikötőjéből evakuáltakat szállító busz érkezett a délkeleti nagyvárosba, Zaporizzsjába – jelentette az AFP francia hírügynökség. A buszokon nők és gyerekek voltak, akiket az orosz ellenőrzés alatt álló területen keresztül szállítottak, miután megnyitották a humanitárius folyosót az evakuáláshoz, amelyeket több napig nem lehetett használni a harcok miatt.

Verescsuk, aki jelen volt a buszok érkezésénél, elmondta, hogy a logisztikai nehézségek miatt a vártnál kevesebb embert evakuáltak. “Csak 79 ember tudott kijutni” – mondta, hozzátéve, hogy sok embert kiraboltak az oroszok.

A közlés szerint csütörtök reggel négy civil evakuációs busznak sikerült elhagynia Mariupolt, de nem világos, hogy a délután érkezett buszok részei voltak-e ennek a konvojnak – az ostromlott kikötőből Zaporizzsja felé vezető 200 kilométeres út a számos ellenőrzőpont miatt néha több napig is eltarthat.

Kijev és Moszkva az orosz offenzíva február 24-i kezdete óta rendszeresen vádolja egymást az evakuálások meghiúsításával.

A Reuters szerint az ostrom alatt Mariupolba érkező újságírók holttestekkel teleszórt utcákat találtak, szinte minden épületet leromboltak, a lakosok pedig pincékben kuporogtak, és csak azért merészkedtek ki, hogy ételt főzzenek vagy eltemessék a halottakat.

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnök dönthet a városban rekedt 100 ezer civil sorsáról. “Egyetlen dologra van szükség. A civil lakosság azonnali és teljes evakuálására. Még mintegy 100 ezer ember van Mariupolban” – mondta Bojcsenko a hírügynökségnek.

Oroszország azt állítja, hogy humanitárius evakuálás keretében 140 ezer civilt szállítottak el Mariupolból. Ukrajna szerint egyeseket erőszakkal deportáltak, ami háborús bűncselekménynek minősül – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik