Belföld

Öt embert tartóztattak le a Pénzügyminisztériumot és Miniszterelnökséget érintő vesztegetési ügyben

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Több embert is letartóztattak a Pénzügyminisztériumot és Miniszterelnökséget is érintő vesztegetési ügy gyanúsítottjai közül, tudta meg a 24.hu.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyben eljáró nyomozási bíró az ügyészi indítványnak megfelelően öt embernek rendelte el az egy hónapos letartóztatását, egy személy pedig bűnügyi felügyeletbe került.

Hozzátette, a bűnügyi felügyeletbe került gyanúsított tudomásul vette a végzést, a többiek pedig fellebbeztek ellene.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást az ügyben. A megalapozott gyanú lényege szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott – és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket.

A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tíz milliárd forint. Az eljárásban tizennyolc személyt hallgatott ki gyanúsítottként eddig az ügyészség.

A Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy három pályázatkezelő munkatársukat vették őrizetbe. Gulyás Gergely miniszter pedig a tegnapi kormányinfón monda a Blikk beszámolója szerint, hogy egy Miniszterelnökségen dolgozó osztályvezető is érintett az ügyben.

A gyanúsítottak közül hét embert vettek őrizetbe, és hat fővel szemben indítványozott kényszerintézkedést az ügyészség. A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója egyetértett az ügyészi indítvánnyal és öt személyt letartóztatott, egy főt pedig bűnügyi felügyeletbe helyezett.

Frissítünk!

A Fővárosi Törvényszék később azt közölte, hogy a gyanúsítás szerint a terheltek közül négyen jogtalan előnyért cserébe pályázatíróknak, illetve cégvezetőknek segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, s hogy az ellenőrzések kedvezően végződjenek a pályázók számára.

Egy ötödik gyanúsított pedig a három társa tevékenységét kapcsolattartással támogatta. A  hatodik terhelt pedig egy projektmenedzser volt, aki a fent leírt segítségért cserébe vesztegetési pénzt juttatott az egyik terheltnek.

A büntetéseik maximuma 7 és fél, 12, illetve 15 év szabadságvesztés lehet bizonyítottság esetén.

Kapcsolódó
Tizennyolc gyanúsítottja van a Pénzügyminisztériumot érintő vesztegetési ügynek
150 ügyész és rendőr vett részt a bűnügyi akcióban. Hét embert vettek őrizetbe az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik