Gazdaság

Az orosz olajembargó is bekerülhet az európai uniós szankciós csomagba

Faludi Imre / MTVA/Bizományosi
Faludi Imre / MTVA/Bizományosi

Bekerülhet a soron következő uniós szankciós csomagba az orosz olaj elleni embargó is – jelezte három tagállam külügyminisztere a mai luxemburgi külügyminiszteri tanácskozásra érkezve – írja a Portfolio.hu. Ez azért is kiemelt jelentőségű magyar szemmel, mert a kormány múlt héten is jelezte, hogy ez vörös vonal, nem támogatja Magyarország. Részben azért, mert a százhalombattai finomító csak döntően orosz kőolajjal tud egyelőre üzemelni.

Az továbbra sem világos, hogy pontosan mit és mikortól is szankcionálnának, ha valóban összejönne a 27 tagállam egyhangú döntését igénylő alku. Azaz nem tudni még, milyen kőolajtermékek, származékok körét érintené, és embargó lenne-e, vagy valamilyen plusz teher, például importvám és mindez mikortól lépne hatályba. A szénnél, amiben csak mérsékelt volt az EU orosz kitettsége, csak 4 hónappal a döntéstől számítva lép hatályba az embargó.

Közben az eddig ellenálló németek álláspontja puhulóban van, hiszen a kancellár a hétvégén azt jelezte, hogy már idén meg tudják oldani a leválást az orosz olajról. Az is lényeges, hogy az EU vezetői már nem is szankciós csomagokról, hanem gördülő szankciós logikáról kezdenek beszélni.

Kiemelt kép: A PJSC Lukoil moszkvai központú nemzetközi energiavállalat üzemanyagtöltő állomásán tankol egy kamion nyergesvontatója a szigetszentmiklósi Csepeli úton. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik