Gazdaság

Elindult Európa leválása az orosz gázról

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A múlt heti informális EU-csúcson megszületett a döntés, hogy az orosz gázról, olajról, szénről minél előbb, lehetőleg 2027-ig le kell válni, amelynek részletes terveit májusban mutatja be az Európai Bizottság. A döntéssel összefüggésben máris záporoznak a konkrét megvalósítást jelző hírek, bejelentések – figyelt fel rá a Portfolio.hu.

  • Az Egyesült Államok és Norvégia azt jelezte szerdán, hogy az eddigieknél kissé még több gázt tud küldeni Európába az orosz gázszállítások helyettesítése érdekében,
  • Olaszország pedig közölte, hogy legalább három év kell nekik, mire teljesen ki tudják váltani az orosz gázfelhasználást.
  • Franciaországban április közepétől megszüntetik a gázkazánok telepítésének támogatását, és megnövelik az alternatív fűtési módok támogatását, hogy a gázfüggőséget ezen a módon is igyekezzenek leépíteni és 2027-re teljesen felhagyjanak az orosz olaj- és gázimporttal.

Szerdán este pedig Németország és Norvégia illetékes miniszterei egy közös közleményben azt jelentették be a Bloomberg tudósítása szerint, hogy egy közös zöld hidrogén vezeték kiépítésének tervein kezdtek el dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik