Nagyvilág

Charles Michel: előbb-utóbb szankciókat kell kivetni az orosz olajra, gázra

AP / MTI
AP / MTI
Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint ebben a helyzetben senki sem lehet semleges.

Az Európai Tanács elnöke szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén azt mondta, szigorodnak az Oroszország elleni szankciók. Az új csomag még csak a szénimportot érinti, de előbb-utóbb az orosz olajra és gázra is szankciókat kell kivetni – jelentette ki Charles Michel, akit az MTI idézett.

A március 24-25-i EU-csúcs következtetéseit taglaló vitában az ET elnöke azt mondta, meg kell szüntetni a függést az orosz fosszilis energiahordozóktól, európai szuverenitást kell kiépíteni. A csúcson az uniós tagállami vezetők megegyeztek az energia közös beszerzésről, ami előrelépés lehet e téren. A belga politikus szerint a szankciók bevezetésének ára lesz, de az európaiak hajlandók ezt megfizetni. Charles Michel közölte

a bucsai mészárlás is bizonyítja, hogy az orosz erők brutalitása nem ismer határokat, ez nem egy különleges hadművelet, ez háború, ahol az orosz hadsereg emberiesség elleni bűntetteket követett el.

Felszólította az orosz katonákat, ne folytassák ukrán testvéreik gyilkolását, hagyják el a csatamezőt. Szerinte jó ötlet a dezertáló orosz katonáknak menedékjogot adni.

Az Európai Tanács elnöke szerint világos, hogy Kína együttműködik Oroszországgal, ezért el kell magyarázni Pekingnek, ne támogassa tovább Moszkvát, ne avatkozzon az Oroszország elleni szankciók végrehajtásába.

Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője felszólalásában azt mondta, hogy az EU mielőbb le akarja zárni az ukrajnai háborút, de nem bárhogy.

Nem akarhatjuk, hogy Ukrajna területileg szétszakított, tönkretett országgá váljon, több millió ukrán meghaljon vagy száműzetésben kelljen élnie. Épp ezért folytatni kell Ukrajna felfegyverzését, ahogy az ukránok el is várják tőlünk

– tette hozzá, majd párhuzamba állította azt a pénzt, amit az EU fizet Oroszországnak a gázért, olajért azzal a támogatással, amit eddig Ukrajnának nyújtott.

Egymilliárd dollár támogatást adtunk eddig Ukrajnának, ennyit naponta fizetünk Vlagyimir Putyin elnöknek az orosz energiáért.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az orosz  szankciók szigorításáról beszélt, felsorolta a bizottság szankciókra tett keddi javaslatát, amely egyebek között a szénimport leállítását és az orosz hajók európai kikötésének tilalmát tartalmazza. Felhívta a figyelmet hogy

az uniós adófizetők pénze nem juthat el Oroszországba.

Kínának fontos a szerepe a globális béke, biztonság fenntartásában, ezért fontos, hogy melőbb egyértelműen állást foglaljon.

Ebben a helyzetben senki sem lehet semleges

– tette hozzá.

Deutsch Tamás fideszes képviselő felszólalásában azt mondta: az ukrajnai háború rettenetes tragédiákat okoz, a magyarok azt akarják, azonnal érjen véget a vérontás. Mindenben támogatják azt a mintegy 600 ezer menekültet, akit Magyarország befogadott, a kormány hatalmas mennyiségű segélyt szállított Ukrajnába.

Ez az igazság, még ha a kicsinyes politikai trollkodás ki is hagyja Magyarországot a menekülteket befogadó országok felsorolásából.

Szerinte Brüsszel politikai, ideológiai okokból évek óta szándékosan ártani akar Magyarországnak.

Ez volt a baloldal politikai stratégiája, és a brüsszeli bürokraták ennek mentén álltak be a választási kampányba.

Deutsch hangsúlyozta: a választásokon a magyar baloldali politika csúfosan megbukott, a kereszténydemokrata polgári és hazafias politika győzött.

Amint a magyarok Brüsszelnek nem tetsző véleményt alkottak a népszavazáson és a választásokon, a brüsszeli bürokraták azonnal rárontottak Magyarországra, és újabb eljárás megindítását jelentették be ellene.

A fideszes politikus szerint a kedden bejelentett eljárásnak nincs köze a jogállamisághoz, az nettó politikai büntetés, Brüsszel pénzügyileg kiéheztetné az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország. Mint mondta, „a demokrácia alapvető szabályait Brüsszelnek is el kell fogadnia, és nem a bukott baloldal igényeit kellene kielégítenie. Nem kellene politikai háborúskodást szítania, vissza kellene térnie a józan észhez és párbeszédhez”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik