Élő Belföld

Orbán: Nem lesznek megszorítások, Zelenszkij ne mondja meg nekünk, hogy mit csináljunk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Újabb, sorozatban negyedik kétharmados választási győzelme után három nappal nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor. A miniszterelnök a többi közt arról beszélt, hogy május végénél hamarabb nem várható kormányalakítás, és nem kizárt, hogy Lázár János visszatér a kormányba. Azoknak, akik a hétvégén nem a Fideszre szavaztak, egy Churchill-idézettel üzent. Vlagyimir Putyinnak azonnali tűzszünetet javasolt, az ukrán elnöknek pedig azt, hogy ne mondja meg, hogyan segítünk nekik. Arra is kitért, nem okoz gondot, hogy rubelben fizessünk az orosz gázért – a lényeg, hogy legyen gáz, amit a hosszútávú szerződés garantál. Az árstopok május utáni fenntartásáról tárgyalásokat kezd a kormány.

Lesznek-e új adók?

Ha az EU nem tudja megállítani az energiaárak emelkedését, valamilyen lépést tenni kell, válaszolta Orbán a Bloombergnek.

Kizárható-e az, hogy lesznek megszorítások Magyarországon?

Tette fel a kérdést kollégánk, Nagy Gergely Miklós.

Kizárható

– válaszolta Orbán Viktor.

Tölgyessy Péter azon felvetésére, hogy hideg polgárháború van Magyarországon, és a kérdésre, hogy neki ebben van-e felelőssége, Orbán azt mondta, ő inkább békés egyet nem értést szeretne.

Egyetlen győzelem sem végleges, és egyetlen vereség sem végzetes.

– üzent egy Churchill-idézettel azoknak, akik nem rá szavaztak a hétvégén.

Orbán az orosz gázárról: Az a kérdés, hogy van-e gáz vagy nincs

Orbán szerint az az ár, amit az új orosz gázszerződés tartalmaz, jobb ár, mint ami a korábbiban volt, de részleteket az árról nem volt. Arra is rákérdeztek, hogy pontos kalkuláció-e az, hogy januárban annyit fizetett Magyarország a gázért Oroszországnak, mint ami a piaci ár. Erre a miniszterelnök nem válaszolt, helyette azt mondta, hogy az a kérdés, hogy van-e gáz vagy nincs. Szerinte a hosszútávú szerződés lényege a biztonság, nyerni a piacon akarnak majd.

Orbántól a lengyel sajtó kérdez

Szerinti nehezíti a kapcsolatot a két ország között az együttműködést az ukrajnai háború, mert nézeteltéréseik vannak, például a légtérzárban, ami valójában légi háborút jelent. A másik ilyen ügy, hogy a lengyelek ki akarják terjeszteni a szankciókat az orosz olajra és gázra. De Lengyelországnak van tengere, oda ki tudnak kötni a hajók, Magyarországra viszont nem lehet máshonnan gázt és olajat hozni.

Orbán szerint a Visegrádi Négyek nem egy geopolitikai együttműködés, hanem azért jött létre, hogy együtt hatékonyabban képviseljék az érdekeiket az Európai Unión belül, ebben a tekintetben viszont sértetlen az együttműködés.

A miniszterelnök terve az orosz gázfüggőség csökkentésére a paksi erőmű bővítése és a napenergia fejlesztése.

Magyarország egy jó állapotban lévő ország

Úgy versenyzünk, hogy vannak országok, amelyek megkapják ezt az összeget, és vannak, amik nem. Ez egy közös piacon egy elfogadhatatlan versenytorzító körülmény, mondta Orbán a helyreállítási alappal kapcsolatos döntésekkel. „Magyarország egy jó állapotban lévő ország”, húzta alá Orbán ettől függetlenül.

Nem lehetetlen, hogy Lázár visszatér a kormányba

Nem lehetetlen, hogy Lázár János visszatér a kormányba, mondta Orbán a Telex kérdésére. A gazdasági növekedés mértékétől függ, megmaradhat-e a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában, jelezte a miniszterelnök a lap kérdésére, EU-s intézkedésektől tette függővé mindezt.

Orbán: Zelenszkijnek van egy rossz szokása

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan értette az eredményértékelő beszédében, hogy Zelenszkij az „ellenfele”, úgy fogalmazott: az ukrán elnöknek van egy rossz szokása, szereti megmondani másoknak, hogy mit csináljanak. Erről szerinte le kellene szoknia, mert

szokatlan dolog, hogy ha valaki bajban van és segítséget kér, akkor megmondja, hogyan segíts. Ez nem vezet jóra.

A pedagógusbérekkel kapcsolatban Orbán azt mondta, azt vállalták, hogy 10 százalékos béremelés biztos lesz, „ők ezt keveslik, azt hiszem, igazuk van, én is keveslem, hogy ezen felül tudunk-e emelni, az a gazdaság teljesítményétől függ”.

A bosszúval az a baj, hogy hátrafele van

Hogyan értékeli Gyurcsány Ferenc szerepét, kérdezte a Magyar Hírlap, mire Orbán közölte: „ha valaki a legerősebb ember, akkor az a legerősebb ember, azt nem lehet eltitkolni”. Az embereket nem szabad lenézni, vélekedett Orbán.

A bosszúval az a baj, hogy hátrafele van, ha azzal foglalkozol, te is hátrafele leszel

– fogalmazott, hozzátéve: „nem azért választottak meg minket, hogy hátrafele legyünk, nekünk azzal kell foglalkozni, ami a magyarok előtt áll”.

Varga Jennifer / 24.hu

Politikai kampányok részeként nem utasítunk ki senkit

A magyar kormány tervezi-e orosz diplomaták kiutasítását, kérdezték Orbánt, mire azt felelte, nem terveznek ilyesmit, és ha van rá ok, azt meg kell állapítani, de leszögezte: ha úgy látják, hogy a megengedett határon túlmenő tevékenységet végez bárki, „akkor megvédjük az érdekeinket”.

Politikai kampányok részeként nem utasítunk ki senkit, ahhoz meg kell valósulnia valamilyen konkrét magatartásnak

– jelezte.

Május végénél hamarabb nem tud lezárulni a kormányalakítás

A jogállamisági mechanizmus megindításával kapcsolatos kérdésre Orbán azt mondta,

a panaszkodás nem az én kenyerem, meg kell magunkat erősíteni, hogy Brüsszelben is tudjuk képviselni az érdekeinket.

A miniszteri tárcák tekintetében várható-e változás, kérdezték, mire azt felelte a miniszterelnök, hogy „a kormány nem csak úgy van, a kormánynak célja és értelme van”, nem is lesz gyors a kormányalakítás.

Május végénél hamarabb nem tud lezárulni a kormányalakítás, a magyarok előtt álló nagy kérdések logikájából kell levezetni, milyen kormányra van szükség.

Az összes magyar minisztérium folyamatos támadás alatt áll

Az RTL arról kérdezte Orbánt, hogy fenntarthatónak tartja-e a miniszterelnök a benzinár-stopot és a rezsicsökkentést. A miniszterelnök azt felelte, a határidőig mindenképp maradnak az áremelkedés megakadályozását célzó intézkedések, és minél nagyobb mértékben szeretné fenntartani ezeket később is, ezért már most tárgyalni kell ezekről a kérdésekről. „Mindenkivel tárgyalni fogunk”, hangsúlyozta.

A külügyet ért orosz kémtámadásról szóló kérdésre a miniszterelnök azt mondta,

az összes magyar minisztérium folyamatos támadás alatt áll.

A magyarokat sokat bántották Ukrajnában, de erről nem most kell beszélni

A szavak háborúja mennyire veszélyes Zelenszkij ukrán elnökkel, kérdezték Orbántól, mire a miniszterelnök azt mondta, „ez egy szomorú történet”, és mivel háború van, nem tartja időszerűnek hosszan taglalni ezt a kérdéskört.

A magyarokat sokat bántották Ukrajnában, ez be is árnyékolta az ukrán magyar viszonyt

– jelezte, de szerinte egy intelligens ország ezzel nem hozakodik elő, mikor az ukránok a legnagyobb bajban vannak.

Nem felejtik el az emberek, ha átverik őket

A választás a hatalomról szól, de ha az emberek szemüvegét feltesszük, hirtelen minden máshogy néz ki – fogalmazott Orbán, aki szerint „érdemes az egészre ránézni a választók szempontjából”, hiszen

aki átveri őket, annak nem felejtik el, amíg él.

A miniszterelnök úgy tartja, ki kell tartani a programok mellett, amíg lehet, ki kell tartani, az emberek oldalán kell mindig maradni.

Ha nincs siker, nem élsz túl

Csak sikerrel lehet talpon maradni, ha nincs siker, nem élsz túl

– mondta Orbán, a gazdasági siker előfeltétele pedig a pénzügyi stabilitás. A pénzügyi stabilitás nem áll szemben a pénzügyi növekedéssel, ezt Matolcsy Györgytől tanulta. A magyar kormány célja, hogy a magyarországi gazdasági növekedés meghaladja az EU-s átlagot.

Jól látható, hogy Magyarország halad egy úton, az erősödés útvonalának fenntartása egy fontos cél, úgy, hogy közben demográfiai fordulatot is szeretnénk – tette hozzá a feladatok sorolása közben. Ezt a nyomvonalat szeretnék követni a jövőben is.

Abban egyébként nem mondott igazat a miniszterelnök, hogy a jogállami mechanizmus csak a helyreállítási alap pénzeire vonatkozna

Amiből eddig nem kaptunk semmi pénzt, ezért nem is tudnak elvonni. A jogállami mechanizmus nem csak az RRF, hanem a teljes uniós költségvetés pénzeire vonatkozik, mindet el lehet vonni ezzel az eszközzel. Az sem igaz, hogy a helyreállítási alap pénzeinek bármilyen köze lenne a genderhez vagy a fegyverszállításokhoz, az Európai Bizottság itt csak egy antikorrupciós keretrendszer felépítését várja.

Orbán normális vérnyomású országban szeret élni

Normális vérnyomású országban szeretek élni, vélekedett Orbán, aki azt mondta, alig várja, hogy egy olyan országgyűlési választást rendezzenek az országban, ami „csak egy választás”, nem háború és béke kérdése például.

Bővítik a családtámogatásokat

A kormány azt tervezi, hogy kibővítik a családtámogatási rendszert, de konkrétumokról egyelőre nem beszélt Orbán, csak annyit mondott, hogy vannak konkrét elképzelései.

Az oroszok tizenkét éve nem csaptak be minket

Az elmúlt tizenkét évben az oroszok nem csaptak be minket, mi pedig nem csaptuk be az oroszokat, jó lenne, ha ez így is maradna – vélekedett Orbán. Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország háborús bűnöket követ el, a miniszterelnök szerint még további vizsgálatokra van szükség, „ez így zsurnalizmus”, mondta.

Genderügyben nem engednek

Látatlanban nehéz válaszolni egy levélre, de néhány pontot rögzíthetünk, akármi van abban a levélben, az biztos, hogy Magyarország nem fog fegyvereket számítani Ukrajnába – jelezte Orbán a bizottsági levéllel kapcsolatban. Ezt követően azt is elmondta, hogy nem fognak engedni semmilyen nyomásnak azzal kapcsolatban, hogy kiterjesszék az orosz szankciókat az olaj- és gázimportra is.

Genderügyben nem fogunk engedni

– tette hozzá a FT kérdésére.

Egyedül nem lehet állva maradni egy ilyen viharban

A Financial Times kérdésére Orbán elmondta, hogy a legfontosabb dolog, hogy megerősítsék a szövetségüket Lengyelországgal. „Egyedül nem lehet állva maradni egy ilyen viharban”, fogalmazott, jelezve, hogy a lengyel szövetséget azon a területen belül kell működtetni, ahol a legsikeresebb, ez pedig az EU-n belüli önvédelem kérdésköre szerinte.

Olvasói sztorik