Élő Belföld

Orbán: Nem lesznek megszorítások, Zelenszkij ne mondja meg nekünk, hogy mit csináljunk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Újabb, sorozatban negyedik kétharmados választási győzelme után három nappal nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor. A miniszterelnök a többi közt arról beszélt, hogy május végénél hamarabb nem várható kormányalakítás, és nem kizárt, hogy Lázár János visszatér a kormányba. Azoknak, akik a hétvégén nem a Fideszre szavaztak, egy Churchill-idézettel üzent. Vlagyimir Putyinnak azonnali tűzszünetet javasolt, az ukrán elnöknek pedig azt, hogy ne mondja meg, hogyan segítünk nekik. Arra is kitért, nem okoz gondot, hogy rubelben fizessünk az orosz gázért – a lényeg, hogy legyen gáz, amit a hosszútávú szerződés garantál. Az árstopok május utáni fenntartásáról tárgyalásokat kezd a kormány.

Putyin hívta Orbánt

Nem Orbán hívta őt, hogy nem akar-e gratulálni. Szerinte sok mindent lehet mondani az oroszokról, de azt, hogy ne lennének tisztában a helyzettel, azt nem. Magyarország a NATO tagja, és ezt Oroszország is tudja, ők most szemben állnak egymással. Nem fognak tőle kérni semmit, mert oroszok, nem kérdezik meg, hogy hogy van. Lehet, hogy marad valami abból, amit felépítettek Oroszországgal, de lehet, hogy nem. Oroszország viszont maradni fog, ahogy Magyarország is.

Orbán: Örök diák vagyok, szeretek tanulni

Vannak az örök diákok és az örök tanárok. Ő saját maga szerint az örök diákok közé tartozik, szeret tanulni.

Orbán szerint nehéz dolog ilyenkor, miután valaki elvesztett egy választást, de kívánja az ellenzéknek, hogy elemezzék ki a helyzetet és álljanak talpra, a verseny mindenkinek jót tesz, és kell olyan parlament is, ahol nem csak a kormány hangját hallani.

A Jobbikról és a Márki-Zayt egyedül hagyókról azt mondta, hogy a sikernek sok anyja van, a sikertelenség árva. Szerinte tiszteletlenség volt összeállnia a Jobbiknak Gyurcsánnyal.

Az embernek vannak saját adatai

Amit én ebből megértettem, hogy az embereknek vannak saját adatai, és ha azokat nem adják oda valakinek, akkor azokat nem szabad használni.

– mondta Orbán arra, hogy a Mediaworks szerint illegálisan szerzett adatok alapján küldött ki SMS-eket a Datadat nevű cég.

A paksi bővítésről azt mondta, hogy nem az oroszok oldaláról merülhet fel probléma, hanem az EU felől. Ők általában sem értenek egyet a szankciós politikával, de az EU egysége volt a cél, ezért belementek. Szerinte egyelőre a nukleáris energia kérdéskörének egyetlen eleme sem szerepel szankciós listán, ezért egyelőre nem lát problémát.

Szerinte ha nem lett volna gazdasági válság, akkor már üzemelne az új paksi blokk, és akkor sokkal nagyobb mozgásterük lenne most akár az orosz gázról való leállásra is.

Eleget tesz-e Magyarország az oroszok kérésének, hogy rubelben fizessenek a gázért?

Kérdezi a Reuters. Orbán szerint nekik nem okoz nehézséget rubelben fizetni, ha azt kérik, abban fizetnek. Arra nem válaszolt, hogy a korábbi szerződés miben volt denominálva.

A miniszterelnök szerint Magyarország orosz-politikájában 2008-ban volt a váltás, mert ott derült ki, hogy a nyugatiak nem fogják felvenni Ukrajnát és Grúziát a NATO-ba. Orbán azt mondta, hogy akkor értették meg, hogy mostantól ezek az erőviszonyok lesznek Európából. Szerinte egészen a legutóbbi időkig aszerint haladtak, hogy Oroszország és a Nyugat között vannak ütközőországok. Ebben volt változás a háború, de ennek még nem látják a következményeit, és nem is Magyarország fog erről dönteni.

Mi mindig el szoktuk mondani a magyar embereknek az igazságot 

Megvannak nekünk a barátaink, mondta Orbán a választásokat követő gratulációkról, jelezte, például Erdogan is gratulált az eredményhez.

Az embernek mindig vannak titkos reményei

– mondta az eredménnyel kapcsolatban. Orbán szerint a választás szenvedély kérdése, „ha van ilyen szenvedély, van miről beszélni, a másik pedig az, hogy az igazsághoz mi a viszonya az embernek”.

Mi mindig el szoktuk mondani a magyar embereknek az igazságot

– fogalmazott, ez szerinte sokkal jobb, mint bármilyen elemzés. Egyúttal azt mondta: nem foglalkozik azzal, mit mondanak a vesztesek.

Varga Jennifer / 24.hu

Tűzszünetet kell kötni, jelezte Orbán Putyinnak

Ezen a vidéken a megszállás nem ritka dolog – fogalmazott Orbán Viktor már a közmédia kérdésére válaszolva. A miniszterelnök arról beszélt, hogy azt javasolta Vlagyimir Putyinnak, akivel telefonon beszélt, hogy azonnal rendeljen el tűzszünetet az orosz-ukrán háborúban, mert úgy véli, erre van szükség.

Ennek érdekében Orbán támogatja, hogy Budapesten tartsanak egy megbeszélést az orosz és az ukrán elnökkel, valamint a német kancellárral és a francia államfővel. Mint mondta, nem béketárgyalásról lenne szó, hanem egy azonnali tűzszünetről szóló megállapodás kell.

A válasz pozitív volt, de azt mondta az orosz elnök, hogy ennek feltételei vannak, erről neki kell megállapodnia az ukrán elnökkel

– fogalmazott.

Sürgősen tűzszünetre van szükség

Orbán a sürgős intézkedések között említette, hogy sürgősen tűzszünet elrendelését kell elrendelni az orosz-ukrán háborúban. Ezen kívül jelezte, hogy fel kell készülni a gazdasági válság kezelésére,

erre képesek vagyunk.

Mint mondta, már tettek javaslatokat a gazdasági válság bajainak orvoslására, a magas energiaárak ügyében pedig azonnali brüsszeli intézkedésekre van szükség, hangoztatta. Orbán leszögezte:

Amíg a háború tart, minden adminisztratív előírást fel kell függeszteni, mindegy, milyen okból vezettük be őket.

Itt olyan uniós szabályokra gondolt, mint a fosszilis energiahordozók kötelező megadóztatása, a villamos energia és a gáz árának összekapcsolása, és arra, hogy az üzemanyagokba bio alapanyagot is kell keverni.

NATO-tagállam vagyunk, azok is maradunk

A mi világértelmezésünk kicsit leegyszerűsítve úgy hangzik, hogy a sorscsapások globális természetűek, a hatékony gyors válaszok pedig lokálisak – értékelt Orbán, aki szerint ennek a gondolkodásmódnak renenszánsza lesz egész Európában. Ezt követően hangsúlyozta, hogy a víziójuk másik pillére, hogy megerősítik a szövetségeiket. Aláhúzta, hogy továbbra is az EU-n belül képzelik el Magyarország jövőjét, illetve jelezte, hogy

 NATO-tagállam vagyunk, azok is maradunk, a mainál is jóval erősebb hadsereget akarunk építeni.

Minek köszönhető ez az eredmény?

Orbán szerint három oka van a vasárnapi választási sikernek. Az elsőnek azt nevezte, hogy a magyarok békét akarnak, és szerinte a választók arra szavaztak, aki nagyobb garanciát jelent a békére. A második okként azt jelölte meg, hogy Magyarország egy sikeres ország, Orbán szerint

Európa két legsikeresebb országát úgy hívják, hogy Magyarország és Lengyelország.

Egy győzelemhez ellenfél is kell – kezdte a harmadik ok magyarázatát Orbán, hozzátéve, hogy szerint az ellenzék egy „hatalomért koalíció” volt, ezt pedig tiszteletlenségnek tartja a választókkal szemben.

Ez minden idők legjobb választási eredménye

Ki is használom az alkalmat, és megköszönöm a választópolgároknak azt a bizalmat, amellyel felruháztak benünket a választáson – ezzel nyitotta a sajtótájékoztatót Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta:

ez minden idők legjobb választási eredménye, visszamentünk egészen a rendszerváltásig, azt találtam, hogy soha egyetlen párt sem kapott ennyi szavazatot.

Orbán négy éve jelentős változásokat ígért a kormányzásban

Nem folytatni fogjuk a kormányzást, hanem újat kezdünk – ezt jelentette be a miniszterelnök a Parlamentben négy évvel ezelőtt, amikor 2018-as választási győzelme után pár nappal tartott nemzetközi sajtótájékoztatót. Arról beszélt, hogy a következő kormányzás valószínűleg „demográfiai súlypontú” lesz, és egy kérdésre azt is elárulta: nem tervezik elnöki rendszer bevezetését.

Olvasói sztorik